søndag 20. mars 2011

Gary Yourofsky - mannen som fikk meg til å bli veganer
Jeg hadde aldri hørt om ham før jeg ble introdusert for denne videoen på Youtube. Jeg var ikke veganer da, ikke engang vegetarianer, og da jeg hørte at den hadde fått min kjøttelskende bror og min svigerinne, samt min vegetariske mor til å bli veganere i løpet av en time, ville jeg ikke se den. Jeg nektet og var faktisk redd. Jeg ville ikke skille meg ut i samfunnet, jeg ville ikke miste den deilige animalske maten min. Mat har alltid vært en stor del av livet mitt, jeg har pleid å bake ganske mye og har alltid vært "kjent" for kakene mine. I tillegg har jeg jo vært svoren tilhenger av lavkarbo og min mann er det fremdeles. Han har gått ned over 30 kg på LCHF (lowcarb - highfat) og kjøtt og melkeprodukter har i mange år vært en veldig stor del av livet vårt. Jeg var ikke klar for å gi slipp på det.

Jeg bestemte meg for å se videoen, egentlig mest for å vise at JEG ikke ble påvirket av den. Jeg hadde bestemt meg for å ikke bli veganer da jeg så den, jeg skulle vise familie og venner at jeg ikke lot meg påvirke av "propaganda på nettet" og for å være ærlig himlet jeg vel litt over de i familien min som tok et så dramatisk valg etter bare å ha sett denne videoen. Hva var så spesielt med den?!?

Jeg satte meg ned og så den. Jeg syntes de første minuttene var litt kjedelige, men måtte jo se alt siden jeg ikke kunne si at jeg ikke ble påvirket av den om jeg ikke så hele videoen, det går jo ikke.

Etterhvert som Gary snakket, og jo mer jeg hørte hva han sa, jo mer fascinert ble jeg. Den mannen er magisk med ord, alt han sier går rett inn og blir der. Jeg satt med ørene på stilk og ville ikke at det skulle ta slutt, alt han sa var så logisk at jeg bare satt og ristet på hodet mitt over samfunnet og av meg selv.

Videon varte i 1 time, og i løpet av den timen ble jeg veganer ...

Oppdatering september 2012: min mann så denne videoen for 3 uker siden og ble helomvendt! Så nå er vi begge veganere! 
22 kommentarer:

 1. Imponert over helomvendingen din! Det er nok ikke alle som hadde turt å utfordre seg selv på den måten.

  Kaja

  (PS. det er litt vanskelig å kommentere her når man ikke har så store valgmuligheter til å legge igjen navn og nettadresse. Bare et tips for å gjøre det lettere for folk å kommentere på bloggen din!)

  SvarSlett
 2. Tusen takk, Kaja. Jeg har ikke helt skjønt alt her inne enda, jeg må selvsagt ha rubrikker for navn og nettadresse ja. Kom gjerne med flere tips, jeg prøver å få til et enda bedre oppsett. Linker til oppskrifter osv. Oppskrifter og bilder kommer etterhvert, jeg har tatt endel bilder i dag. :)

  SvarSlett
 3. var vegetarianer når jeg så den men ble virkelig inspirert til og kutte ut resten og bli veganer av og se den. han er helt fantastisk til og prate..bare dumrt at filmen er så lang for tror det er en del som unnlater og se den fordi de ikke gidder når den er så lang :/

  SvarSlett
 4. Katta mi har det med å fange mus om sommeren. Han jakter på de, sanker de sammen i en stor haug i hagen og spiser litt av dem, men mest nyter han jakten tror jeg. Det ligger i hans natur. Han er jo et dyr.

  Vi mennesker er jo også dyr, og har aldri lært å være så slemme mot dyrene som Yourofsky sier. Det er heller det at det ligger i vår arv som dyr. Dyr spiser dyr. Vi er også sankere. Naturen gir og naturen tar!

  Jeg er enig i at vi må spise mindre kjøtt, men man skal også lytte til kroppens ønsker. Akkurat som man lytter til kroppen sin når man har vondt, er sliten osv, skal man i hvert fall til en viss grad spise det kroppen lengter etter.

  Jeg må innrømme jeg aldri har forstått veganere. Etter mange års frustrasjon over hvor gal verden er har jeg nemlig kommet til en konklusjon jeg kan leve med: Ikke en gang overtall av mennesker, global oppvarming, for lite vann, mat osv kan ødelegge jorden. Det er godt mulig vi får en ny istid, at naturen blir resetta, og det kan godt hende vi mennesker ikke overlever. Men naturen har bestandig overlevd i en eller annen form. For den søker bestandig balanse.

  Jeg så bare et kvarter nå, men jeg skal komme tilbake å se hele klippet senere når jeg ikke er på jobb :)

  SvarSlett
 5. Hei Mia

  Takk for interessant svar.
  Jeg er selvsagt enig i at vi er dyr. Problemet er bare at moderne kjøttindustri ikke er, og aldri har vært, naturlig. Det er ikke naturlig å drive slakterier med dyr på samlebånd. Det er heller ikke naturlig å sortere ut hann- og hunnkyllinger og bruke hunnene til egglegging (under harde levevilkåp) mens hannene går levende i ei kjøttkvern 1-2 dager gamle.
  Dette er bare en ørliten el av det som skjer.

  Nå er jo vi veganere imot å spise dyr uansett, og de fleste veganere jeg kjenner har veldig god helse (bedre enn flertallet av kjøttetere jeg kjenner), men det kan ha mange årsaker, bla. at veganere flest kanskje er mer opptatt av ernæring og helse enn kjøttetere. Men uansett helse eller ei - jeg synes ikke MIN helse er viktigere enn at dyr blir behandlet på den måten de blir behandlet på i dag.

  Så lenge man støtter moderne kjøttindustri, vil man ALDRI få slutt på dyremishandlingen. Så jeg og andre veganere har tatt et valg om å la være å bidra til denne kyniske industrien. Det inkluderer selvsagt melke- og eggindustrien siden det går ut på det samme.

  Så lenge man ikke MÅ spise kjøtt og andre animalske produkter, mener jeg det er galt å gjøre det. Man klarer seg helt fint uten det og da trenger man ikke å bidra til den industrien.

  Se gjerne hele Gary-videoen, den er ikke så nyttig om man kun ser et kvarter eller mindre. Han sier mye interessant utover i filmen. Dessuten anbefaler jeg å ta en kikk på miljøklippet jeg har lagt ut her et sted. Det er veldig interessant. :)

  SvarSlett
 6. Men hvis du vil unngå dyr på samlebånd finnes det jo alternativer. Du kan jo kjøpe vilt om høsten, du kan jo ha høns eller andre dyr hjemme, og drive økologisk også om du vil ta den helt ut.

  Selv om sauer ikke går helt ville så vil jeg jo si det er en ganske naturlig måte å ale fram kjøtt på.

  Så å si nei til en kynisk kjøttindustri har jeg ikke noe problemer med å se, men det finnes alternativer :)

  Ikke misforstå, jeg vil ikke skape en sur debatt her. Jeg engasjerer meg i miljødebatter og ser behov for å "gjøre noe" men jeg klarer ikke å se hvordan det å bli veganer er "naturlig"... Jeg vil bare forstå :)

  Jeg tenker vel sånn at hvis dyr spiser dyr og vi er dyr, hvorfor skal ikke vi kunne spise dyr? :) Moderasjon er jeg derimot fan av! :)

  SvarSlett
 7. Du skaper aldeles ikke noen sur debatt, jeg synes dette er spennende og setter pris på alle innspill. :D
  Dyr har jo ikke så mye valg, de må spise det de finner i naturen. Vi har derimot et valg, mennesker kan fint leve på vegankost og da velger jeg altså den metoden som gir best utslag for dyr og miljø.
  Jeg synes selvsagt det er fint om folk velger økolgisk kjøtt enn det vanlige industrielle, men når det gjelder feks. kyllinger, så er industrien bak kyllingene like grusom på begge sider. Hannkyllingene er ikke verdt noe og kvernes ihjel (gasses noen steder) 1-2 dager gamle. Hønene får leve videre og får da enten bli økologiske og ha et LITT finere liv, eller vanlige høner på liten plass, der de knekker bein og dør tidlig.
  Men kan man velge økologisk på alle områder når det gjelder kjøtt og fisk, så er det nok hakket bedre, selv om det fremdeles som sagt er en kynisk industri på mange måter.

  Vilt er noe annet, der lever jo dyret fint i naturen før det skytes. Jeg anbefaler selvsagt ikke å spise dyr, men MÅ man gjøre det så mener jeg vilt bør være alternativet.

  Se gjerne hele Gart-videoen, han forklarer det så ekstremt mye bedre enn jeg. :)

  SvarSlett
 8. Skjønner, så hovedargumentet ditt er at egentlig at fordi du er et dyr som har utviklet intellekt og samvittighet, så vil du ikke drepe dyr? Fordi du vet bedre på en måte. :)

  Men spm er, kan hele kloden leve som veganere? :)

  SvarSlett
 9. Ja, det blir vel noe sånt, i tillegg til at dyremishandling som sagt ALDRI vil forsvinne om dagens kjøttproduksjon består. Det er en umulighet.
  Jeg ser ingen grunn til at hele kloden ikke kan leve som veganere, men jeg er ingen ekspert. Dagens kjøttindustri er den aller største miljøtrusselen vi har i dag. Ved å slutte å spise kjøtt, bidrar man til at enormt mye mer landbruksareal blir frigjort til menneskemat.

  Denne videoen beskriver alt på en fin måte:

  http://www.youtube.com/watch?v=gTS2Yp-UgI0

  SvarSlett
 10. Denne bør også leses. FN snakker om kjøttspising og miljøfare/hunger, og hvordan veganisme virker inn på dette i positiv forstand:

  http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

  SvarSlett
 11. Videoen får meg ikke til å bli verken vegetarianer eller veganer. Hva gjør det meg egentlig til? For jeg har i alle ord trodd jeg var ganske empatisk anlagt, og det var mange gode poenger, men jeg er allikevel ikke overbevist. Er jeg kanskje et forferdelig menneske, I wonder?

  SvarSlett
 12. Hei Yvonne

  Hva er det som gjør at du ikke blir overbevist? Smaken av kjøtt? Vanen? Jeg spør av nysgjerrighet altsp, for selv kjente jeg at poengene hans gjorde det tvert umulig for meg å fortsette å spise animalsk. Det fantes rett og slett ingen grunn til det lenger, alle argumentene mine FOR kjøttspising ble revet i filler, og igjen satt jeg med en følelse av at jeg har levet på en slags løgn i alle år.
  Du er nok ganske sikkert ikke et forferdelig menneske. Men for å være ærlig så stusser jeg jo selvsagt litt over at man kan se hele denne videoen og fortsette å støtte en slik industri ut fra smak og vane.

  Cathrine

  SvarSlett
 13. Så du forresten videoen om kjøtt og miljø lenger oppe? Hvis man ikke vil bli veganer ut fra dyrehensyn, bør man i hvert fall vurdere det for miljøets og menneskenes skyld. :)

  SvarSlett
 14. Akkurat sett videoen. Han er en flink foredragsholder. Håper dog virkelig at den siste filmen hans ikke er representativ for de fleste bønder her i landet.

  Har vært vegetarianer i 9 år, men driver nå og snuser litt på det å kutte ut melk og egg. Egg er ikke noe stort problem egentlig (med få unntak av utespising), men ost og sjokolade er det som setter bremser på meg.
  Men jeg får gjøre som da jeg ble veggis, ta det gradvis, se hvordan det går og vips trenger jeg det kanskje ikke lengre.

  SvarSlett
 15. Hei Mariann

  Så flott at du er på vei til å bli veganer. Det bør være enhver vegetarianers mål, om vegetarismen er etisk motivert. :)
  Jeg kjenner til det med ost, det er vel kanskje den tingen som er vanskeligtst å erstatte, men det ER virkelig ikke verdt å spise det når man tenker på hva melkeindustrien står for. Det tar ikke lang tid før du ikke vil ha det lenger, og smaksløkene forandrer seg.
  Sjokolade spiser jeg fremdeles, det finnes mange gode sjokolader som er veganske, og bestiller du fra utlandet via nett, kan du meske deg med ganske mange gode sorter. Jeg har også mange veganiserte sjokolader her på bloggen, akkurat nå i skrivende stund holder jeg faktisk på å lage Troika. :)))
  Bare spør om du lurer på noe!

  Cathrine

  SvarSlett
 16. Kan man få melkesjokolade i vegansk form? For mørk sjokolade har jeg aldri klart. Blir for sterk rett og slett.

  SvarSlett
 17. Ja det finnes mange gode typer, bla. en som heter Moo Free som smaker som disse Spesial-bitene man får i smågodtet, og litt som Cuba. Fantastisk god! Men de får man ikke i Norge da, de kan bestilles over nett. Google på Moo Free chocolate så får du nok opp endel nettubutikker. I Norge får du også noen typer, feks på Meny og Mega, men jeg personlig synes ikke de er så gode. Mørk sjokolade er uansett noe man venner seg fort til, og er verdt det når man tenker på hva melk står for av ekstreme lidelser for dyrene. :)

  SvarSlett
 18. Ser at dette er en gammel post, men vil likevel dele noen tanker om det skulle skje at noen andre finner fram til denne posten...
  Jeg har i mange år levd av og på vegetarisk kosthold, men etter å ha sett denne videoen, så føler jeg at det er på tide å komme ut av skapet som fulltids veganer. Det er kanskje for meg som mange andre; følelser rundt tradisjonell mat og vaner, frykt for å skille seg ut og ”være vanskelig” som ofte stopper meg fra å bli fulltidsveganer. Jeg vet det er feigt, men tro meg – jeg VIL virkelig ikke være så feig… Jeg ser at ett argument for ikke å bli veganer er at ”vi er dyr”, og dyr spiser dyr. Så enkelt er det ikke, alle dyr spiser ikke andre dyr, det finnes kjøttetende dyr og det finnes planteetende dyr. Som Gary sier i videoen er vår fysiske utforming som menneske lik dyr i kategorien ”planteetende dyr”. Dessuten, løver starter ikke masseproduksjon av antilopekjøtt og forbruker enorme miljøressurser for å stille sin appetitt for antilope…. Jeg vil svare JA på spørsmålet til Mia Holte om at vi er utstyrt med et intellekt og samvittighet, og derfor kan vi tenke og resonnere over etikk og moral. Det putter et ansvar på våre skuldre. Hvorfor er smerten som påføres vår elskede lille kattepus eller lille hundevalp mer grusom enn smerten til en liten kylling, et lam, en kalv eller geitekilling? Om argumentet skulle være ”dyr tenker ikke over smerte, de har ingen intellekt”. Vel, tenk over følgende: har en nyfødt baby evne til å resonnere og tenke? En baby lever på instinkt, og tenker ikke over hvorfor den gjør som den gjør. Når babyen får vaksine, så skriker den –det gjør vondt! På samme måte som dyr, kan heller ikke en baby vise empati, følelser av sjalusi, flauhet, misunnelse osv. Det samme instinktet vi har for å beskytte en nyfødt baby, burde vi overføre til alle levende vesen som har et følelsesapparat likt vårt. Til syvende og sist må hvert enkelt menneske ta et valg utifra det som er riktig for dem, det går ikke ann og er heller ikke ønskelig å skremme noen til å bli veganer, heller ikke tvinge. Vi må respektere at folk tar sine valg. Men mitt ønske er at alle som har en liten spire av et ønske om å bli veganer, kommer ut av skapet og blir det! Da tror jeg vi er langt på vei til å gjøre en betydelig forskjell for miljøet og for dyrene.
  -Maiken-

  SvarSlett
 19. Eeeeeeh... Du er klar over at denne mannen her oppfordrer til voldtekt og drap...
  I en av hans tidlige taler nevnte han at kvinner som spiste kjøtt fortjente å bli voldtatt og drept...
  På grunn av dette så vill jeg ALDRI blir hverken vegetarianer eller veganer, mannen er en psykopat som burde vært bak lås og slå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke dyrenes skyld at han har noen mindre heldige kommentarer, så ikke la det gå utover dem. Vi er ikke veganere for vår egen skyld eller for Garys skyld, men for de uskydlige dyrene og den sårbare planeten vår som ikke har noe med Gart å gjøre. ;)

   Slett
  2. Det var vel kvinnene (og mennene, for den saks skyld) som kledde seg i pels, han mente at skulle blitt voldtatt.
   Ikke egentlig for å straffe dem, men for at de skulle forstå hvordan dyrene har det, på samme måte som at han har sagt at slaktere kommer ikke til å forstå for du setter pistolen mot hodene deres: da får de satt livet i perspektiv. Pelsdyra brukt til oppdrett blir jo til stadighet voldtatt og misbrukt, i likhet med kuene (som ikke får melk uten å ha avkom).
   Det er forresten mange som deler ditt syn (Anonym), blant annet Canadas myndigheter, som arresterte ham, satte ham sammen med barnemishandlere og drapsmenn, og kalte ham terrorist. Og det for å frigjøre mink som var tenkt brukt til pels. (Han ble forresten tiltenkt en hardere straff/bot for dette enn en barnemishandler med samme dommer.)

   Og nei, det å ikke bli veganer fordi noen har sagt noe du ikke liker, det blir å generalisere, sånn gruppemessig (med tanke på veganere), synes jeg. Eller å hevne seg på Gary, noe som i mine øyne er meningsløst ettersom det eneste mennesket som taper på matvalgene dine er deg selv (hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt kolesterol, og så videre, og så videre...).

   Slett
 20. ^så bare fordi EN mann sier noe litt satt ut på kanten, så vil du ikke gjøre et etisk rett valg? Unnskyld meg, men det er ekstremt svakt og patetisk av deg.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...