søndag 20. mars 2011

Veganisme og miljø

Har noen der ute tenkt over hvordan veganisme påvirker miljøet?Man kildesorterer og bruker handlenett i stedet for plastposer. Man kjører litt mindre bil og skrur av lyset i rom man ikke oppholder seg i. Men hva med maten man spiser, hvordan påvirker den planeten? Det orker ikke folk å forholde seg like mye til, for da må de gi slipp på mat de elsker. Mennesker er egoistiske, jeg er det på mange måter selv, og det å kildesortere, bruke handlenett, ta frem sykkelen og skru av lyset er enkelt. Det å spise annerledes er ikke det, da må man plutselig ofre noe, og da er det ikke like morsomt lenger ...

Men hvordan kan den daglige leverposteien eller den uskyldige tallerkenen med speilegg og bacon påvirke planeten? Det er jo bare mat, mat mennesker har spist i tusenvis/millioner av år?

Problemet er at dyr blir avlet opp i et helt unaturlig stort antall for å tilfredsstille menneskers matbehov. De kutter ned regnskog og gjør plass til svære kornavlinger. Endelig skal verden få mat. Ånei, alt kornet er visst til dyrene? Ja, det er dyrene som skal ha det.  Mesteparten av verdens kornavlinger, som kunne ha mettet hele verden, går til slaktedyr. Som så går rundt og fjerter så ozonlaget blir forurenset av metangass, et problem som ikke skal undervurderes i det hele tatt, selv om det kanskje høres litt "morsomt" ut. I tillegg har man altså en industri som står for mishandling og drap i stor skala, er det virkelig etisk bare fordi mennesker skal kose seg med spekeskinke og kjøttboller?

FN har nå gått ut og sagt at dette er et økende problem og at mennesker må snu kostholdet sitt i retning vegan. Folk trenger ikke å kutte ut alt over natta, men kanskje en dag eller to i uka? Jeg mener, seriøst - hvem takler ikke å spise vegetarisk eller vegansk 1 stakkars dag i uka?

FN - miljø og kosthold

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...