fredag 24. juni 2011

Dette er bare trist

Jeg kom over en reklamefilm fra European fur breeders' association i går. Jeg fikk i grunnen bare hakeslepp av hele videoen. Jeg vet at det er slik folk flest ser på denne industrien, dessverre, men allikevel slutter jeg aldri å bli sjokkert over det. Kyr blir fremstilt lykkelige, på grønne enger, gjerne sammen med kalven sin der de tilsynelatende lever lykkelig alle sine dager. Folk vet rett og slett ikke hvordan det virkelig er.


Her er den latterlige reklamefilmen. Etterpå kan dere se filmen under, som viser hvordan virkeligheten er. Advarsel: sterke bilder. Men klarer man ikke å se på det, bør man kanskje revurdere kostholdet sitt, om man støtter denne industrien.


10 kommentarer:

 1. I know.. Er rett og slett deprimerende..

  SvarSlett
 2. Seriøst? Hjelpes, jeg kan ikke tro at noen har lagd det der i fullt alvor.

  SvarSlett
 3. Jeg klarer ikke se på det der. Det er en grunn til at jeg ikke spiser døde dyr... Synes det er helt forferdelig at man skal bli kalt "ekstrem" fordi man velger å ikke delta i massemord og lidelse. Ignorante mennesker.

  SvarSlett
 4. Vel, jeg synes kanskje at det blir veldig svart-hvitt. Kan dyr ha det bra på gård? Selvsagt kan de det, ikke alle dyr lider. Kan dyr ha det forferdelig? Ja, absolutt, siste videoen der er et bevis på det, og det kan man ikke nekte for.

  Problemet jeg opplever som kjøtteter, for det er jeg jo, er at jeg føler meg jeg blir møtt med veldig mye propaganda på den ene eller den andre siden. Enten så svartmaler man fullstendig eller så er det himmelen.

  Kall meg gjerne ignorant. Eller egoistisk. Jeg spiser kjøtt fordi jeg synes det er godt. Men betyr det at jeg ikke er glad i dyr? Nei. Jeg er faktisk glad i dyr, men jeg er ikke nødvendigvis enig med de som er veganere og som fordømmer alle kjøttetere.

  Hvis man vil vinne frem bør man kanskje se på hvordan man snakker for seg. Kaller man andre ignorante eller dumme så kan jeg banne på at ingen gidder å lytte. Hvorfor skal jeg gidde å lytte til deg Arisia som kaller kjøttetere for ignorante mennesker? Hva vet vel egentlig du om det? Kanskje er det du som er ignorant som har et så svart-hvitt syn på verden? Ikke vet jeg, men jeg har ikke tenkt til å kalle deg ignorant eller noe som helst, bare så det er sagt.

  Jeg beundrer de som er veganere. Absolutt. Flott at man har funnet noe å kjempe for. Men det er snakket om hvordan veganere blir uglesett. Hva gjøres egentlig da her? Ugleser man da ikke majoriteten i befolkningen fordi vi har valgt å spise kjøtt. Er det noe bedre?

  Jeg er nemlig ikke så lite reflektert at jeg forstår at dyr lider. Og jeg er ikke samtykkende til at de lider. Allikevel er jeg kjøtteter, og jeg kan se dobbeltmoralen i det. Jeg kan faktisk det. Samtidig, man velger det man er opptatt av. Og før noen prøver å legge ord i munnen på meg og hevde at jeg ikke er opptatt av dyr, så vil jeg vel heller si det slik at jeg er mer opptatt av andre ting. Og det mener jeg bør være lov. For meg er det viktigere å bekjempe fattigdom. Vi har med andre ord alle våre viktige saker å kjempe for. Respekterer man andre får man selv også respekt.

  Det kan jo være noe å tenke på, for jeg har lite respekt for andre som kaller mennesker ignorante.

  SvarSlett
 5. Herregud, dame. Man spiser ikkje de man er glad i, det er jo en helt sinnsjuk uttalelse.
  Avfeier du alle sterke meninger som propaganda? Alt du ikkje er enig i, er liksom ikkje gyldige argumenter?

  Selvfølgelig er det arrogant å voldta hele planeten og spise andre skapninger! Klart det er stygt gjort å gi dyrelik til små barn!

  Du er opptatt av å bekjempe fattigdom. Når det kreves 10 kg korn for å avle frem 1 kg kjøtt, tror du ikkje det har noe å si i forhold til matmengden i verden?

  Jeg driter i om du respekterer meg eller ikkje. Jeg ber ikkje om respekt for meg, jeg ber om at du respekterer den uskyldige og stemmeløse tredjeparten her - dyrene.

  SvarSlett
 6. Som hun over her så vakkert sier, så har både fattigdom, sult og miljøkatastrofer nær sammenheng med verdens inntak av animalsk føde, så er man opptatt av feks. miljø og sult, så bør man tenke i veganske baner. Veganisme er ikke bare fint for dyrene altså. Regnestykket er ganske enkelt, i tillegg til at man hogger ned ganske store områder med regnskog for å dyrke mat til slaktedyr:

  *1 barn dør av sult hvert 2,3 sekund. Hvert år blir 760 millioner tonn korn foret til slaktedyr. Den samme mengden kunne gitt mat til hele verden 14 ganger.

  *1 hektar jordbruksareale kan produsere frem:

  -Poteter til 22 personer
  -Ris til 19 personer
  -Lam til 2 personer
  -Storfekjøtt til 1 person

  Dette er skremmende tall, og bør få øynene opp for de fleste.

  SvarSlett
 7. "Ignorance is bliss" er det jo noe som heter. Det å kalle andre mennesker ignorante er ikke nødvendigvis å vise mangel på respekt, heller en konstatering av at mange mangler kunnskap om et felt de burde vite noe om. Spiser man kjøtt, bør man ha tenkt igjennom hva det innebærer. Dersom du, Yvonne, sier at du vet at dyr lider i industriell matproduksjon og at du allikevel spiser kjøtt selv om det er dobbeltmoralsk, så er du i hvert fall mye mer ærlig enn de fleste kjøttetere som trøster seg med at dyra har det så fint mens de lever, og unngår å tenke på hvordan og hvorfor de dør. Jeg har faktisk mer respekt for deg enn for de sier de unngår å tenke på hva som skal til for at de skal få biffen og baconet sitt. Det betyr ikke at jeg respekterer valget ditt om å støtte en industri som produserer lidelse.

  De fleste kjøttetere tror jo på reklamene til Tine og Gilde om hvor lykkelige dyra er, fordi det å sette seg inn i hva som virkelig skjer er for ubehagelig. Da har man valgt å være uvitende.

  SvarSlett
 8. Yvonne: Du skriver at du beundrer de som er veganere, men at du heller prioriterer å kjempe for andre ting. Da har jeg gode nyheter til deg: Du kan også bli veganer og likevel fortsette å kjempe mot fattigdom :) Å være veganer handler ikke så mye om å kjempe, det handler først og fremst om hva du putter i handlekurven din.

  Når du står på butikken og skal kjøpe mat så har du et valg: Du kan kjøpe en liter kumelk som innebærer lidelse for både ku og kalv, eller du kan kjøpe en liter havremelk, soyamelk, rismelk eller lignende. Plantemelk er ikke bare bedre for dyrene, det er også bedre for helsa di.

  Sånn er det med alt det andre du kjøper også. Hvorfor ikke kjøpe bønner, kikerter, tofu, linser, kokosmelk og havrefløte istedet for å kjøpe kjøttdeig, salami, egg, skinke og kufløte?

  Det er mye man kan og bør engasjere seg for her i verden, men det er få ting som krever så lite men som samtidig har så stor effekt som det å engasjere seg for dyr ved å bli veganer. De valgene vi tar når vi handler har direkte innflytelse på dyrs lidelse: vi kan velge å støtte det eller vi kan velge å ikke støtte det.

  Det er klart det kanskje føles unaturlig og vanskelig å bli veganer når det ikke er det man har vokst opp med, men det er lettere en man skulle tro, det handler bare om å ha den rette innstillingen :)

  -bente-

  SvarSlett
 9. Yvonne: Jeg forstår at folk reagerer negativt når de blir kalt eller behandlet som ignorante. Det er jo ikke et argument og brukes som en hersketeknikk. Men når folk har store forskjeller i verdier og i hva de mener er rett og galt er det vanskelig å unngå det. Du sier at fattigdom er det som opptar deg mest. Hva tenker du om folk som er positivt innstilt til fattigdom og sult, fordi de mener det er sunt med konkurranse og at de minst produktive dør ut? Tenker du at de er ignorante, onde eller respekter du deres verdisyn som likeverdig med ditt? Det er kun de tre alternativene. Jeg syns teorien om ignoranse virker best. Å stemple folk som er uenig med deg som onde er verre. Og å se på vold og grusomhet som like greit som gode handlinger, det synet kan ikke forsvare det gode fremfor det onde.

  SvarSlett
 10. Yvonne: Et spørsmål er det med om dyr kan ha det bra på gård, som du skriver. Et annet spørsmål er om det er etisk rett å bruke dyr til husdyrproduksjon i det hele tatt, siden de i den situasjonen blir gjort til menneskers eiendom, får hele deres liv kontrollert og blir som regel drept til slutt. Det er det samme spørsmålet om slaveri kan forsvares så lenge slavene blir gitt god velferd. Spørsmålet er om det er rett å gi noen absolutt makt over noen andre.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...