Verdens beste burgere

Disse fikk jeg oppskriften på av min kokke-kamerat, Jim. Så de heter Jimburgere! Fnis.
De er vanvittig gode, krydderblandingen og ikke minst eddiken (ikke sløyf den!) er midt i blinken og gjør dem bare uimotståelige!

Jeg har laget dem et utall ganger nå, og varierer dem litt hver gang for å finne nye favorittsmaker. Man kan jo gjøre dem til det man selv vil, feks. indiske, kinesiske, kjøttkakesmak, ja det meste. Bruk de krydderne du vil, men jeg vil anbefale å følge oppskriften første gangen så man får smake dem som de er, og så variere etterpå.

Min favoritt til nå, er varianten der jeg tilsatte hakkede soltørkede tomater i olje, en boks svarte bønner i tillegg til kidneybønner, samt en boks maiskorn. Og så brukte jeg litt mindre ingefærpaste samt balsamico-eddik i stedet for vanlig eddik (og litt mindre mengde av den). De ble knallgode!

Her er oppskriften på originale Jimburgere. Jeg har delt den i fire siden det er en restaurantoppskrift som er ganske stor, og jeg har gjort noen bittesmå endringer etter egen smak. Jeg får ca. 20 burgere (avhengig av størrelse) ut av denne oppskriften, og det funker fint å fryse dem ned. Har du en kjøkkenvekt som kan nullstilles mellom hver ingrediens, går målingen som en lek.

JIMBURGERE

Sett ovnen på 180 grader.

2 bokser kidneybønner (eller 1 boks kidneybønner + en boks sorte bønner)
50 gram tomatpuré
12 gram ingefærpaste
2 ss spisskummen (nei, det er IKKE det samme som karve, må overhodet ikke forveksles!)
2 ss eddik, gjerne balsamico
0,5 ss Madras curry
0,5 ss muskat
2,5 ss oregano
50 gram små havregryn
12,5 gram solsikkekjerner
10 gram sukker
1 kinesisk hvitløk + 0,5 dl olje
200 gram renset løk, gjerne rødløk
250 gram kokt potet (jeg sløyfet dem sist, men de blir saftigere med potet så de er egentlig et must)
14 gram havsalt
3-5 toppede ss maisennamel (ikke instant)

Ha bønnene i et dørslag og skyll dem godt, la dem renne av. Ha hvitløken i food processoren sammen med oljen og kjør det til paste. Tilsett alt krydderet, tomatpureen, eddiken og potetene i småbiter og kjør det til en masse. Tilsett bønner, havregryn og solsikkekjerner og ca. 3 ss maisenna og pulse maskinen til det er grovt blandet. Ha massen i en litt stor bolle og jobb inn evt. mer maisenna om det trengs. Massen kan være ganske bløt, men den skal kunne formes noenlunde. IKKE ha i for mye maisenna, da kan de bli tørre, de skal altså være litt bløte og på grensen til uformelige. Da blir de best.

Form baller med hendene og trykk dem litt flate på ei fjøl. Vend dem evt. i sesamfrø, det anbefales, selv om frøene spruter hit og dit under steking. Artig.
Ta frem en stekepanne og ha endel olje oppi, det må være litt mye siden burgerne trekker til seg oljen og de blir ikke gode når de tørrstekes. Så ikke vær gnien med oljen her. Jeg bruker som regel kokosfett, det tåler god varme.
Stek burgerne til de får litt skorpe på begge sider, ikke for lenge. Så etterstekes de i ovnen på bakepapir i ca. 8-10 minutter. Igjen, ikke stek dem for lenge, heller litt for lite. Jeg stekte dem litt for lenge sist, og de ble gode men altså litt tørre etter min smak. Nedtur!

De øverste burgerne er laget etter oppskriften her. De nederste er laget med maiskorn (en halv boks moset, en halv boks hele korn blandet inn) og soltørket tomat. Veldig gode og saftige!

 

7 Comments

 1. Yummy…… Disse så bare så gode ut… jeg må prøve å lage de 😀

 2. Mmm, takk for oppskrift! Disse skal prøves 🙂

 3. ser både godt ut og enkelt å lage. Skal prøves!

 4. namm! stress med så mye ingridienser..men er vel verdt det 🙂

 5. Heisann
  Prøvde meg på disse i går, de duftet nydelig, smaken var oxo god, men når det kom til stekingen så skjønte jeg at noe ikke stemte 🙂 Må nesten spørre før jeg prøver meg på nytt, når du skriver maizenna mel, mener du den vanlige gule pakka? Når det stod et ps om ikke instant så ble jeg så i tvil, oxo gikk jeg for rent maismel….. det bandt det ikke sammen 🙂
  Må si tusen takk for fantastisk oppskrift, oxo håper jeg å få burgere med litt bedre hold neste gang 😉

 6. Ann Kristin

  De ser gode ut. Kan de lages uten løk også?

  • Hei Ann Kristin
   Oj denne oppskriften er det lenge sidne jeg har laget, takk for påminnelsen! I den tiden var det ikke så mange burgere i omløp for oss veganere, men nå kreler seg jo av veganske alternative overalt så denne har gått litt i glemmeboken, hehe. Må teste den igjen snart, for de er jo supergode!
   Jeg har aldri laget disse uten løk men jeg kan aldri tenke meg at det IKKE skulle gå. Løken er det mest for smaken, så sløyf den eller bytt den ut med noe annet du liker og tåler. 🙂
   Si gjerne fra hvordan det ble. Lykke til!

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.