Spicy bønneburgere med havre og grønnsaker

Det som er så genialt med veggisburgere, er at man kan bruke akkurat det man vil av ingredienser! Det aller meste blir godt. Bare man passer på å ha noe bindemiddel oppi, samt krydre godt nok (smak på røren), så kan man nesten ikke mislykkes. Gode bindemidler er feks. kokte, mosede poteter, mel, maizenna eller havregrøt, som jeg har brukt i denne oppskriften. Here it goes:

Først: sett ovnen på 180 grader, og lag 1 porsjon havregrøt som du setter til avkjøling. Jeg lager den kjapt i mikroen ved å ha 1,5 dl havregryn og 3 dl vann + litt salt i en skål og varme i ca. 2 minutter.

Ingredienser:
4-5 fedd hvitløk, renset
1 dl god olje
1 stor løk i store biter
1 stor gulrot
1/2 liten pose rå cashewnøtter (salte er nok også godt)
1 boks avrente sorte bønner
1 boks avrente kikerter
1 ts Himalayasalt
1 ts Bjørkesøt eller annet søtningsmiddel (kan sikkert sløyfes)
1 stor ts ingefærpaste
1 ts chiliflakes
2 ss hakkede soltørkede tomater
1 ss spisskummen
1 ts pepper
1 ss paprikapulver
Kikertmel (eller annet mel) til passe konsistens.

Igjen; krydderet kan varieres etter hva man liker og har i skapet, ingenting er skrevet i stein her. Men husk å krydre dem nok, jeg synes tamme burgere er skikkelig kjipern, og det trengs ofte mer krydder enn man tror.
Vær dog litt forsiktig med saltet, men smak på røren.

Kjør først hvitløk og olje til en paste i food processoren. Tilsett løk og gulrot, nøtter og bønner og kjør litt til. Jeg liker det litt grovt, men dette er en smakssak. Ha i resten av ingrediensene, inkludert havregrøten og kjør til passe konsistens. Røren er litt løs, så bland inn mel til passe konsistens. Den skal være litt løs, da blir de saftigere.

Ta frem en stekepanne og ha i olje. Ta en neve burgermasse og form forsiktig til en ball i fuktede hender. Legg ballen i pannen og trykk ned med fuktet stekespade. Stek burgerne på begge sider og legg dem på papirkledd stekeplate og stek videre i ovnen i ca. 6-8 minutter. Ikke for lenge, da blir de tørre.

Server i grovt rundstykke med salat, eller som middagskaker. Kjempegodt.

3 Comments

  1. Dette så godt ut!

  2. Spennende oppskrift! Laget den selv? Fikk veldig lyst på burger i dag,desverre mangler jeg en del som er i oppskriften,men men,en annen gang da 🙂
    Får ta å linke til deg da 🙂

  3. Carita: ja jeg har laget oppskriften selv, men de fleste burgerne jeg lager er ganske like, jeg bare veksler mellom forskjellige kryddere, grønnsaker og bindemiddel (feks havregrøt, ris eller bygg og lignende). Og bytter mellom forskjellige nøttesorter og frø. Burgere er genialt, man kan lage dem akkurat som man selv vil. 🙂 Jeg har som regel alltid noe i hus til burgere, det viktigste er altså bønner, bindemiddel og krydder. Men det er best med litt nøtter og/eller frø i også.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.