Veganese – vegansk majones

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Denne er veldig enkel å lage, det går fort, og den smaker veldig godt. Jeg har prøvd mange varianter, bla. med cashewnøtter, tofu osv, men dette er i mine øyne den beste! Det er den eneste jeg har prøvd som smaker godt naturell, men kan også tilsettes valgfri smak. Chili, hvitløk, sylteagurk osv.

Denne kan du bruke som basis til remulade også.

Veganese - vegansk majones
Veganese – vegansk majones

Ingredienser:

 • 1 dl soyamelk (usøtet, viktig!!)
 • 1 ts eddik
 • 1/2 – 1 ts sort salt (gir mer autentisk smak da det gir litt smak av egg)
 • 1 stor ss Dijonsennep
 • 1/2 ts salt, om du ikke bruker sort salt
 • Pepper, gjerne hvit men for meg spiller sånt liten rolle, altså
 • 2 – 2,5 dl solsikkeolje
 • (1-2 fedd raspet hvitløk for aïoli)

Fremgangsmåte:
Ha alt unntatt oljen i en blender. Blend alt på full styrke en liten stund. Åpne topplokket og hell oljen nedi i en tynn stråle mens maskinen går på middels styrke. Den tykner FORT!
Ha majonesen i en lufttett boks i kjøleskapet, den holder seg i underkant av 2 uker.

30 Comments

 1. Hei!

  Tror du denne funker som en basis til aioli? Prøvde å lage aioli med eggfri majones fra helsekost som basis, men synes majonesen var en smule salt til dette formålet..

 2. Hei

  Ja, etter min mening funker denne fint til aioli. Jeg har hatt hvitløk i den og servert den til andre, de har skrytt veldig. Eggefri majones fra helsekost smaker ikke i nærheten så godt som denne, jeg har kastet de fleste jeg har kjøpt, men denne er knallgod. Funker kjempefint som basis til remulade også (se oppskrift her i bloggen).

 3. Hallois!

  Denne veganesen er helt fantastisk, både som vanlig majones, aioli og tzatziki! Tusen takk! 🙂

  Mvh Håkon

 4. Prøvde meg på denne i kveld, kjempegod! "Stivner" den mer når den står en stund?

 5. Om man ikke har en blender da…? Og kan det brukes eplecidereddik? (Det er det eneste jeg har)

  • Du kan bruke food processor. Tror det er vanskelig å få til for hånd. Ja, du kan bruke hvilken eddik du vil. 🙂

  • Får den ikke til å stivne:(

   • Hei Malin
    Har du brukt soyamelk? Havremelk og andre melketyper (utenom mandelmelk, som skal funke uten at jeg har prøvd det selv) funker ikke, dessverre. Ha du hatt i nok olje? Min opplevelse er at om jeg pisker inn nok olje, kanskje mer enn oppskriften tilsier, vil det stivne til slutt. Gjør du det for hånd? Da tar det lenger tid og er vanskeligere. Hvilken maskin bruker du?

    Cathrine

 6. lagde denne oppskriften , men den vart helt rennende, stivner den etter hvert ??

 7. Min som forrige ble også totalt rennende.. aner ikke hva jeg har gjort feil.. ser ut som uttynnet pannekakerøre :S

 8. Hei dere. Beklager sent svar. Hva gjorde dere helt eksakt? Dere brukte soyamelk? Det funker ikke med andre melketyper, kun soya. Og dere brukte nok olje? Det vil alltid stivne etter en stund om dere bruker nok olje, og pisket godt nok. Dere pisket ikke for hånd? Brukte dere blender? Food processor? Tilsatte dere oljen litt og litt? Prøver å finne ut litt hva som kan ha gått galt her. 🙂

 9. Madelene Hamre

  Oi. Denne var helt rå. Ante ikke at det var så enkelt å lage majones 🙂 Min fikk helt perfekt konsistens.
  Men hvorfor må soyamelken være usøtet? Regner med det er en kjemisk reaksjon med eddiken som gjør at den tykner – er det sukkeret som ødelegger da? Kunne godt tenkt meg en litt søtere majones. Men hvis jeg tilsetter litt sukker eller søt sennep blir den kanskje ikke tykk da?

  • Hei Madelene. Så flott at du fikk den til. 😀 Prøv gjerne masse goe kombinasjoner. Litt næringsgjær og løkpulver gir "ost og løk"-smak, litt dijonsennep, karri og agave gir "søt karri- og sennepsmak" og er dødsgod. Og så har man jo aioli da, med hvitløk. Mmm.

   Søt majones er godt, men majones med vaniljesmak er ikke godt.Og søtet soyamelk er tilsatt vaniljearoma (ikke mye, men nok til at det merkes) så derfor anbefaler jeg usøtet. Men ha gjerne i litt agave eller noe i den om du vil det. 🙂

 10. Til dere som får rennende konsistens: Fortsett å blend! Den tyknet til meg, men ikke før jeg hadde kjørt på ganske høy hastighet en god stund. 🙂 Mvh Eirin.

 11. Takk for en fin oppskrift!

 12. Skal prøve denne. 🙂 Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet ca?

 13. Jeg bruker denne oppskriften ofte! ^^ Jeg gjør noen små endringer (tilsetter fersk sitronsaft og bruker mindre sennep), og er så fornøyd! Tusen takk for at du delte denne oppskriften. Som du skriver er det viktig å tilsette oljen i en tynn(!) stråle. Har opplevd et par ganger at jeg har tilsatt mer enn nok olje og kjørt på høy hastighet lenge – uten at massen har tyknet, men resultatet blir alltid bra når jeg tilsetter oljen langsomt. 😀

 14. Går det med en annen olje? For eksempel raps? 😀 jeg har ikke solsikker akuratt nå og jeg har et ganske strengt matbudsjett så får nok ikke kjøpt det på en stund ;))

 15. Denne var helt super! Og veldig lett å lage! Et lite tips til de som liker ting litt nøytalt er å kutte ned på mengde salt, eddik og sennep. Jeg tror jeg halverte alt, og det ble perfekt for meg 🙂

 16. Liv Fridtjofsen

  Den er bare SÅ GOD!!

 17. Tenkte å lage denne til waldorfsalat til nyttår, men har kun olivenolje… Kan det gå? Eller tror du oljen blir litt for fremtredende?
  Takk!

  • Hei Ane. Jeg ville nok frarådet å lage den med olivenolje, jeg gjorde det en gang og det ble rett og slett uspiselig. Alt smakte sterkt av olivenolje, og jeg liker olivenoljesmaken men det ble too much. Jeg ville nok heller laget den i morgen etter å ha vært en liten tur i butikken på morgenen. Lykke til og godt nyttår!

 18. Er det mulig å lage denne uten soyamelk? Tåler verken det eller mandelmelk dessverre..

 19. Hei! Jeg har prøvd meg på denne 2 dager på rad nå, har prøvd både blender og stavmikser. Jeg har totalt lagt den 4 ganger og den blir bare rennende som en saus. Lurer på om noen andre har funnet ut hva som utgjør om den stivner eller ikke? Har det med hvilken type eddik man bruker kanskje, eller hvilken type olje…? Jeg har brukt usøtet soya melk, raffinert rapsolje og vanlig eddik. Jeg lagde den for lenge siden en gang og da måtte jeg prøve 2 ganger for den ene ble saus og den andre stiv, da hadde det noe med hvor fort jeg hevet stavmikseren i selve begeret. Men nå har jeg altså prøvd det også uten hell… Håper noen kan hjelpe meg ☺️ god påske !

  • Hei Synnøve

   Oj, det var ikke noe kjekt å høre … Jeg lager sjelden majones lenger etter at Coop Vegetardag kom med sin fantastiske veganske majones, samt Hellmans Vegan Mayo som er utrolig god (men en smule dyrere da). Men jeg har aldri mislykkes med denne, og jeg laget den faktisk senest i forrige uke da min lokale Coop var utsolgt for vegan-majonesen og jeg skulle lage en påleggssalat og måtte ha mayo asap. Den ble like vellykket som alltid. Jeg bruker nesten bare food processor da, med knivblad/s-blad i. Har først oppi soyamelken og de andre tilsetningene, og kjører maskinen på full eller nesten full hastighet mens jeg heller oljen nedi åpningen på topplokket. Jo mer olje du har i, jo stivere blir majonesen. Mange er engstelige for å ha i for mye siden det tross alt er væske, og etter all logikk skal jo MER væske gjøre det mer tyntflytende, men oljen gjør det motsatte, det tykner. Så kanskje du har hatt oppi for lite? Jeg bruker i grunnen ikke mengdemål her, jeg bare heller nedi olje helt til det tykner og får den konsistensen jeg vil ha. Dersom du har prøvd det allerede, vil jeg råde deg til å legge ut spørsmål om dette på FB, på gruppen vår «Grønn Matportal» eller «Vegansk mat – spørsmål og svar». Folk er veldig ivrige etter å hjelpe hverandre der inne så jeg er sikker på at du vil få gode svar.

   Ha en fin påske, Synnøve, og takk for at du bruker oppskriftene våre. Håper du lykkes med majonesen neste gang, dersom du våger å prøve igjen. 🙂 Du kan også teste ut cashew-majonesen her på bloggen, den KAN du ikke mislykkes med, og den er etter min mening enda bedre enn soyamelkmajonesen.

   Hilsen Cathrine og Gunnar

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.