Lasagne med bechamelsaus, sopp og bønner

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Hvem liker vel ikke lasagne? Mange veganere tror deres lasagne-dager er forbi når de kutter ut kjøtt og ost. Spesielt osten kan være en utfordring, da det finnes svært få gode alternativer. I går måtte jeg prøve og se om jeg fikk til å lage en ordenltig god lasagne, en som ikke føltes som en «vegansk erstatning» men som en skikkelig god, gammeldags lasagne! Og gjett om jeg fikk det til! Resultatet ble en svær form med nydelig lasagne, som smakte temmelig likt den jeg laget med kjøtt og ost tidligere, det føltes faktisk også som om det var ost i den pga. den rike og fyldige bechamelsausen. Denne må dere prøve!

Lasagne med bechamelsaus, sopp og bønner
Lasagne med bechamelsaus, sopp og bønner

 

OPPSKRIFT

Fyldig tomatsaus:
2 bokser hakkede, flådde tomater
4-5 ss tomatpuré
3 store gulrøtter
Absurde mengder skivet sopp, jeg brukte vel 10 store, og det var ikke nok!
1 boks avrente og skylte kidneybønner
1 stor løk
4-5 hvitløksfedd, eller mer/mindre etter smak (jeg elsker hvitløk)
2 terninger grønnsaksbuljong
Salt, pepper, paprikapulver, løkpulver
Gjerne litt soyarømme eller soya-kremost med eller uten smak, det gjør sausen mer kremete

Bechamelsaus:
5-6 ss Nutana margarin
4 ss hvetemel
Soyamelk til passe konsistens, jeg brukte vel 6-7 dl
Masse muskat (et par ts, det er godt!)
2 ts løkpulver
Salt, pepper
3-4 ss Bjäst for ostesmak

Lasagneplater, jeg brukte ca. en pakke (laget en diger form).

Tomatsausen lager du slik:
Skjær soppen i skiver, løken i småbiter og rasp hvitløken (jeg bruker et fint lite rivjern fra Ikea og rasper det rett nedi gryta, genialt). Gulrøttene kutter du i småbiter, det er litt mer arbeid men jeg lover dere at det er tusen ganger bedre enn å rive dem, det blir en helt annen konsistens og smak!

Varm en god del olje i en dyp stekepanne. Strø over masse paprikapulver og masse, masse peppermix eller sort pepper. La oljen bli varm og ha så soppen i. Stek dem godt og rør mye, så den blir godt krydret. Det blir en annen smak når oljen tilsettes krydder før steking, mye bedre!

Når soppen er godt stekt, tilsett løk, hvitløk og gulrotbiter og rør godt. La det frese litt til og ha i mer olje om det blir for tørt i pannen. Ha bønnene i et dørslag og skyll dem. Gni litt med en gaffel så de blir delvis knust, men ikke helt. Ha bønnene i pannen sammen med det andre. Hell over boksene med tomat og tomatpuréen, og krydderet. Strø over buljongen (jeg bare smuldrer den med fingrene) og rør godt. La alt småkoke mens du lager hvit saus.

Hvit saus:
Smelt smøret i en gryte og ha i melet. Rør godt og tilsett så litt soyamelk og rør. Når det tykner, og det gjør det umiddelbart, tilsett mer soyamelk og rør godt. Ikke tilsett all melken på en gang, det er da du får klumper, nemlig. Sausen skal glattes ut mellom hver soyamelk-dose. Når sausen slutter å tykne for mye, ha i krydder og Bjäst og la det småkoke i 6-7 minutter, så melsmaken forsvinner. Rør ofte, så den ikke brenner seg i gryta, det kan skje fort med hvit saus. Ha evt. i mer soyamelk om det skulle bli for tykt igjen. Ha i mer krydder om du vil, smak på sausen. Sett den tilside.

Sett ovnen på 200 grader og finn frem en stor ildfast lasagneform. Legg et lag med tomatsaus i bunnen og dekk med lasagneplater. 6 plater per lag ble det hos meg. Ha hvit saus over lasagneplatene og et lag med tomatsaus over det. Lasagneplater oppå. Gjenta prossessen til du har brukt opp all sausen, jeg fikk 3 lag plater. Tomatsaus øverst.

 

Sett formen i ovnen og la den steke i ca. 45-50 minutter, eller til platene kjennes myke når du stikker i dem. Ta formen ut og la lasagnen «sette» seg i 10 minutter før servering.

 

Denne kan også lages dagen før og bare varmes opp før servering, den blir enda bedre på smak dagen etter. Eller du kan lage den og fryse den ned, så har du lasagne til å bare sette rett i ovnen når du kommer hjem fra jobb etc.

Serveres med salat (jeg liker salatblader, eplebiter, ananas, cherrytomater og agurk), og gjerne hvitløksdressing og hvitløksbrød (bland mykt/smeltet Nutanasmør med 2-3 fedd raspet hvitøk, saften av 1/2 sitron, salt og pepper).

9 Comments

 1. Oh-lalalala! NAM!!!

 2. ja, den ser fantastisk god ut!

 3. Den så veldig lekker ut 🙂

 4. Ser utrolig digg ut! Mmmmmm! 😀
  Stjernejenta 🙂

 5. Du skriver den kan fryses? Hvordan går jeg da frem? Steker jeg den ferdig og så bare varmer den? Eller stekes den bare litt og så ferdig etterpå?

 6. Jeg ville montert den ferdig, latt den stå til den ble litt kald og så frøset ned. Jeg vet mange lager den helt ferdig og fryser ned, men den kan fort bli tørr og litt brent da, jeg synes det er best om den fryses ned ustekt. Så kan du feks. ta den ut av fryseren og sette i kjøleskapet før du går på jobb, så den ikke er helt frossen. Jeg har ikke prøvd å fryse denne, men har frøset ned lasagner jeg har laget tidligere (med kjøtt og ost, før jeg ble veganer). Du kan nok sikkert halvsteke den også før frysing, da tar det litt kortere tid å steke den.

 7. Det funket veldig fint 🙂 Og ingen merket at den var helt uten ost 🙂 Jeg monterte den, og frøs den når den ikke var stekt enda

 8. Så flott, Anne! Jeg laget en litt annen versjon nylig, og den ble i grunnen enda bedre, så jeg skal legge den ut så snart som mulig. Der brukte jeg soyakjøttdeig og hadde mye mer (og tynnere) hvit saus på, det er min nye favoritt! Ikke så veldig annerledes enn denne altså, men hakket bedre.

 9. Ååå, takk så mye for den fine bloggen din 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.