Fløtekarameller (Smørbukk)

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Karameller har alltid vært en av mine store favoritter når det kommer til godteri. Deilige, ikke for harde karameller, med smør og fløte i. Jeg laget en stor batch til jul, da var jeg ikke veganer enda, og ble jo ørlite lei meg fordi jeg ikke kunne laget dem til jul i år. Vel, det viser seg at det kan jeg jo allikevel! Og her er det ikke snakk om timesvis med koking og røring. Mine var ferdige på ca en halvtime, men det kan variere litt.

Med sorte prikker av ekte vanilje, mmm.

 

Pakk dem gjerne inn i cellofan. Da klistrer de ikke og det ser pent ut og er finfine gaver.

OPPSKRIFT
Ca. 25 karameller, jeg tripler oppskriften til jul

1 dl. plantebasert fløte, feks. Gryr
1/2 dl. sirup
1/2 dl. sukker
1 ts vaniljesukker med ekte vanilje eller vaniljeekstrakt
3 ss vegansk smør, jeg bruker Smøremyk eller Rapskokos
(Tilsett hakket sjokolade eller litt kakaopulver for sjokokarameller, evt. hakkede nøtter, kokos etc)

Ha fløte, sirup og sukker i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det koke på høy (et par hakk over middels) varme i ca. 20-25 minutter. Rør endel ganger underveis, og pass på at det ikke koker over. Massen skal bli gyldenbrun. Tilsett smør og vaniljesukker og rør godt. Hell massen i en liten papirkledd form og la den stå i og kjøle seg ned. Etter et kvarter til en halvtime skal den være litt fast på oversiden og du kan rute den opp. Når du har gjort det, sett det tilbake i kjøleskapet og la det stå der til det er helt hardt (min stod over natta, men en time eller to burde vel holde). Nå kan du bare knekke bitene enkelt fra hverandre.

Hvis du lar dem ligge i kjøleskapet, får de konsistens som karamelldrops, omtrent. Jeg liker dem best romtemperert, da er de litt mykere enn Smørbukk.

 

31 Comments

 1. Jeg liker dette sjokoladeprosjektet ditt! Har allerede funnet mange oppskrifter her som jeg har lyst til å prøve (selv om jeg ikke kommer til å bruke vegansk smør og fløte osv.) Oppskriftene dine kan jo lett gjøres "ikke-veganske" for de som ønsker det 🙂

 2. Ja, det som er så greit er jo at dette er helt vanlig mat som kan tilpasses etter ønske, så det passer jo for alle. 😀
  Til jul kommer det nok til å ta helt av her, 100 oppskrifter i uka, ser det for meg, hehe.

 3. Hei Cathrine! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

 4. Så flott, Magne. Tusen takk. 🙂

 5. Mmmm, de så gode ut! Helt perfekt oppskrift, når man er allergisk mot kumelk! Takk for at du deler, og takk til VG, som viste vei inn hit. 🙂

 6. Tusen takk for at du deler disse herlige oppskriftene me oss, nå blir dt smørbukk !

 7. Tusen takk for god oppskrift.
  Mine står i kjøleskapet nå og kjøler seg ned.
  Dette vil imponere daten min i helgen når hun får en boks med slike 🙂

 8. Karamellene falt i smak av norske, amerikanske og australske her! De ble bare litt for myk, men det var ikke bare-bare å finne rett ingredienser på andre siden av jorden. Utrolig bra blogg, blir nok å prøve flere oppskrifter herfra 🙂

 9. disse er helt fantastiske med litt mørk sjokolade inni !!!!

 10. Disse skal jeg så syyykt lage!! 😀 åh, elsk!! Alle i familien skal spise disse til jul, hehe..

 11. Hei, jeg lagde disse i går, men hadde problemer med å få de harde. De stod over natta i kjøleskap, men morgenen etter var de like myke. Det gikk ikke an å risse opp ruter engang. Derfor lurer jeg på om du har tips om hva som kan ha gått galt? Jeg byttet ut vegansk smør og fløte med vanlig kremfløte og usaltet smør fra tine. Ellers har jeg fulgt oppskriften til punkt og prikke. Kan det være fordi det ikke er kokt varmt nok eller lenge nok? Jeg kokte i 25 min. Må det være vegansk smør og fløte? Gi meg gjerne råd da jeg tenker på å prøve å lage det igjen i kveld 🙂

 12. Ellers var de uansett sykt gode! 🙂

 13. Hmmm, mine ble i hvert fall ikke så myke (som du ser av bildet), men de ble altfor myke i romtemperatur, så de måtte oppbevares i kjøleskapet. Jeg tror det varierer veldig ut fra gryte, temperatur og koketid, jeg har alltid slitt litt med å få til karameller (konsistensen) men disse ble bra. Neste gang vil jeg koke dem lenger, kanskje en hel time. Da blir de hardere. 🙂

 14. Non nom, disse skal jeg lage en av de nærmeste dagene! Lagde vaniljefudge idag. Tror du det går bra å bytte ut vaniljesukker med vaniljeessens? Vet du evt sånn omtrent hvor mye det vil tilsvare? 🙂

 15. Vaniljefugde er godt, har du en oppskrift til meg? Er den vegansk? Mmmmm.
  Du kan nok fint bytte ut vaniljesukkeret med 1 ts vaniljeessens. 🙂

 16. Jeg brukte denne oppskriften: http://goodcupcakesgood.blogspot.com/2010/11/vaniljefudge.html. Er lacto ovo vegetarianer, bruker imidlertid ofte veganske alternativer til melkeprodukter, men denne oppskriften er ikke vegansk. Fløten og smøret kan du nok helt enkelt bytte med soyafløte og vegansk margarin, men så er det den hvite sjokoladen som er i oppskriften da.. Vet ikke om du har vegansk hvit sjokolade? Jeg har kjøpt denne http://www.veganstore.co.uk/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=1&Product_Code=135&Category_Code=021 tidligere. Oppskriften på vaniljefudge var i hvert fall veldig enkel, og den ble veldig god! 🙂 Nå skal jeg lage smørbukkene dine!

 17. Munnorgasme!! Beklager språkbruken, men de ble helt fantastisk gode. Kokte de litt lengre og de ble litt mørkere i fargen, men ååh, de smaker akkurat som smørbukk <3 Lagde trippel porsjon og har spist altfor mange av de allerede, spørs hvor mye som blir igjen til julegaver.. må lage mer. TAKK!

 18. Hei hei :o) Jeg er ny leser av bloggen din og fikk så urtolig lyst til å prøve ut denne oppskriften, men nå står di i kjøleskapet 2t etter koking og er forsatt for myk/bløt til å skjære i… hva har jeg gjort galt? Jeg er ikke veganer da så jeg har brukt vanlig smør, mørk sirup og vanlig fløte… er d det som er feil?

  Flott blogg du har foresten :o)

  Anita

 19. Hei Nita

  Beklager sent svar. Jeg aner dessverre ikke hva som kan ha gått galt, som du ser på bildet så ble mine faste og fine, og kunne fint knekkes fra hverandre. Jeg har tidligere brukt en lignende oppskrift med vanlig smør og fløte, så jeg tror ikke DET er problemet. Du kan ha kokt dem for kort, noen ganger trenger de lenger koketid. Jeg laget karameller i går og kokte dem i 40 minutter men de stivnet ikke (en annen oppskrift), skjønner ingenting. Karameller er ei evig pine, det er ofte flaks som gjør at jeg får dem til!

 20. Termometer til karameller! Funker som faen.

 21. Nam nam naaam ♥ Disse skal eg lage!! Tåler ikke smørbukken fordi jeg har så mange allergier så krysser fingrene for at disse blir like gode 😛

  Å håper jeg får mine faste slik de skal *Hehe*

 22. Oi de så gode ut. Hva slags sirup bruker du? Lurte på om jeg kunne bruke yacon sirup isteden for siden jeg er på lavkarbo…Blir sansynligvis ikke like klissete, men skal prøve uansett. 🙂

 23. Hei Nina: jeg tør ikke svare med sikkerhet på om du kan bruke yakon, men det er bare å prøve. 🙂

  AKP Photo: håper karamellene dine ble bra? 🙂

 24. Jeg gjorde en feil så jeg måtte doble oppskriften, men de ble fantastisk gode uansett! Jeg er helt himmelfallen!

  Gleder meg til å servere disse til kjæresten når han kommer hjem 🙂

 25. Når man koker karameller kan man sjekke karamellmassen ved å ta noen dråper av den i et glass med kaldt vann. Når du lett kan forme den til kuler er den ferdig. Omtrent så hard som karamellmassen blir i vannet kommer de ferdige karamellene til å bli. 🙂

 26. Høres spennende ut. Kanskje jeg skal prøve.

 27. Ehhh, FLØTEkarameller? SMØRbukk?

  HYKLER!

 28. Helt tragisk at folk velger kumelk ovenfor soya eller andre veganprodukter.. Og itillegg sier de bytta det ut med "vanlig smør" og "vanlig melk". Men elsker bloggen din! Disse karamellene er supergode 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.