Hjemmelaget røkt ost

Hjemmelaget røkt ost, det må være midt i blinken for folk som elsker røkt mat (slik som meg).

Jeg har egentlig lyst til å skrive noe skikkelig klisjéfylt, som feks. «hvis det finnes en himmel, er den innebygget i denne osten». Men jeg nøyer meg med å si at dette er en helt fabelaktig og smakfull ost som virkelig, virkelig bør prøves! Den er enkel å lage og er fantastisk i ostesmørbrød! Den røkte paprikaen må ikke sløyfes, det er den som gir hele røkesmaken og det gode preget. Jeg kjøpte den på Storcash, men finner dere den ikke i butikkene kan den sikkert bestilles over nett, feks. på iHerb.

Hjemmelaget røkt ost
Hjemmelaget røkt ost

OPPSKRIFT

1 pakke silken tofu (ca. 300 gram)
1/4 kopp vann
2 ts Agarpulver (iHerb, innvandrerbutikk, helsekost)
4 ss Bjäst
3 ss olje (uten smak, feks. solsikke)
1,5 ts røkt paprikakrydder (smoked paprika)
2 ts havsalt
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
1 ts vanlig paprikapulver
2 ss Maizenna (ikke instant) utrørt i litt kaldt vann

Bland sammen agarpulver og vann. La det stå i 5 minutter.
I food processoren har du tofu, Bjäst, olje, salt og alt krydderet. Blend i 2-3 minutter til alt er helt glatt.
Ha agarblandingen og maizennablandingen oppi food processoren sammen med det andre og kjør på full hastighet i ca. 1 minutt.
Ha alt i en gryte og kok opp mens du hele tiden rører. Skynd deg å vaske food processoren siden du skal bruke den igjen snart.

Osten skal boble i gryta, rør hele tiden. La det småkoke i 2-3 minutter. Ha massen i food processoren igjen og blend i ca. 20 sekunder, til alt er helt glatt.

Hell osten i en liten form, jeg brukte en ildfast porsjonsform, ta det du har. Dunk formen litt mot kjøkkenbenken for å fjerne eventuelle luftbobler i osten. Sett den kaldt i noen timer.

Bruk den feks. til grillet ostesmørbrød med hjemmelaget ost, eller som vanlig smøreost.

11 Comments

 1. Wow, dette så og hørtes genialt godt ut 🙂 Men er osten god som rå, ikke som grillet ostesmørbrød? Må prøve dette, men jeg lurer på hvor får jeg kjøpt silken Tofu, Bjäst? Tusen takk for inspirasjon, og jeg må si du har en flott blogg 🙂

 2. Hei Elin

  Tusen takk for ros! Jeg synes denne osten er like god rå som varm, den er som en god, røkt smøreost. Men den er spesielt god i ostesmørbrød.
  Silen tofu får du kjøpt i de fleste butikker, av merket Blue Dragon. Den ser slik ut:

  http://www.healthysupplies.co.uk/pics/400×400/tofu-silken-blue-dragon.jpg

  Du får også kjøpt silken tofu av andre merker på endel innvandrerbutikker. Asiatiske butikker pleier å ha svært billig tofu. Helsekosten er forferdelig dyr, så der kjøper jeg kun tofu i ytterste nød.
  Merk at silken tofu kun egner seg til desserter og annet der den skal moses, selv om det står utenpå pakken at den kan brukes i stir fry og lignende. Den faller lett fra hverandre. Til retter der du skal ha fast tofu bør du bruke Sofine (Meny) eller andre helt faste tofuer.

  Bjäst kjøper jeg alltid her:

  http://www.shopping4net.com/no/Helsekost/Vitaminer/B-vitaminer/Bjaestflingor.htm

  Jeg bruker mye av det, så jeg pleier å kjøpe 2 pakker i slengen. De er mye billigere her enn i helsekosten, der du også får kjøpt dem. Det er et must for veganere å ha i hus, da det gir et nydelig ostepreg på sauser, dressinger og lignende. Et must i cashewost (som jeg alltid bruker til taco og ofte til lasagne, feks) og helt uunnværlig til hjemmelaget (fantastisk) tofubacon. 🙂

  Hilsen Cathrine

 3. Tror du det går an å bruke litegrann liquid smoke i stedet for det røkte paprikapulveret?

 4. Jeg tror dessverre ikke det blir helt det samme, da det gir en helt annen smak. Det blir sikkert godt altså, men det blir enda bedre med røkt paprika.

 5. Har du funnet den røkte paprikaen på iherb?

 6. Forresten, har du andre tips til smaker i osten? Nå ble det med liquid smoke her, siden jeg ikke fant røkt paprika i tide 😉 Men det må vel gå an med andre smaker og?

 7. Anne M: de har dessverre ikke røkt paprika på iHerb, det burde de virkelig ta inn for det er jo så vanlig i USA! Jeg kjøpte mitt på Storcash i Stavanger for lenge siden, en diger boks. Men jeg ser at mange kjøper det på bay, så der kommer jeg til å prøve meg neste gang om jeg ikke finner mer på Storcash.

  Jeg har ikke prøvd andre smaker, men det er bare å eksperimentere. Sikkert godt med hvitløk i også.

 8. hvor mye er en fjerdedels kopp vann?

 9. Er den OK å fryse? Tenker siden tofu gjerne kan fryses..

 10. Har just laget denne, og himmel, så godt den smaker!!! Dog forstår jeg ikke hvorfor man både skal bruke Agarpulver OG Maizena i, må vel nære nok å bruke en av delene..? 🙂
  Så at en spurte vedr. Linquid Smoke. Jeg bruker masse Linquid Smoke, synes det gir mye mer røykesmak en paprikaen, tror jeg skal prøve det i osten neste gang. Røykt paprika fås forøvrig kjøpt på Meny.
  Takk igjen for oppskrift, sitter her med åpen buksesmekk! 😀

 11. Fant røkt paprika pulver til en grei pris i Asia butikk, Saigon Arendal.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.