Urtefocaccia med grønnsaker

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Jeg er en sucker for No knead bread. Det er rett og slett ingen brød som overgår dette, og det er latterlig enkelt å lage. Det krever jo tid i og med at det skal langtidsheves, men deigen heves jo hovesakelig om natten, når man uansett sover, så noe stress er det jo ikke.

Jeg lager stadig forskjellige varianter av denne deigen, og denne gang ble det en focaccia med alle slags godsaker. Mannen min fikk stjerner i øynene da han spiste, og sa han aldri noensinne hadde smakt noe så godt. Og jeg må jo beskjedent innrømme at han har muligens rett.

Ingredienser til en stor langpanne/bakeplate:
Deig:

 • 1000 gram hvetemel
 • 3-4 ts godt salt
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 4 ss olivenolje
 • 8 dl kaldt vann
 • 2 ts løkpulver
 • 2 ts hvitløkspulver
 • 2 ts pizzaurter eller oregano (kan også bruke andre urter, feks. timian, basilikum, det du vil)

Topping:
Her bruker du det du selv liker. Jeg har brukt:

 • -3-4 soltørkede tomater i biter (eller mer, det er så godt)
 • -Skivede sorte oliven (ble ikke brukt sist, men det er vanvittig godt)
 • -3-4 fedd hvitløk, hakket i småbiter (ikke raspet)
 • -1 løk, gjerne rødløk, i skiver eller biter
 • -1-2 skiver grillet paprika i strimler
 • -Et par syltede røde chilipeppere i biter (kan sløyfes, jeg syntes det ble i overkant hot)

Og så kommer det aller, aller viktigste, som ikke må glemmes (been there, done that): maldonsalt!
Og masser av det!

FREMGANGSMÅTE:
Deigen lages ved å ha alt unntatt olje og vann i en stor bolle. Rør alt godt sammen og tilsett vannet og oljen. Rør deigen raskt sammen, den trenger ikke å være særlig jevn men pass på at den er passelig godt sammenrørt.
Pakk bollen inn i en plastpose og sett den til heving over natta. Jo lenger den hever, jo bedre blir brødet, så jeg pleier å lage deigen på ettermiddagen dagen før jeg skal lage brødet, og lar det stå ca. et helt døgn.

Dagen etter, når brødet skal lages, finner du frem en stor langpanne eller stekebrett. Sett det inn i kald ovn og skru ovnen på 220 grader og når ovnen gir signal om at den har nådd angitt temperatur, tar du ut langpannen. Hell noen gode ss olivenolje på brettet og pensle så det dekker platen, her må du jobbe raskt siden langpannen skal være VARM når deigen has over.
Spa deigen over i pannen og bre den litt utover med to skjeer. Ringle over litt olivenolje og plasser de oppdelte grønnsakene utover brødet. Dryss med pizzaurter og masse, MASSE Maldonsalt. Jeg glemte dette i går, og brødet ble ikke i nærheten like godt, selv om det ble godt allikevel.

Stek brødet i ca. 40 minutter, eller mer om du ser det trenger det. Løft undersiden forsiktig med en stekespade, det skal ikke være vått under. Ta brødet ut, la det avkjøles litt før du skjærer det i pene stykker og serverer til feks. suppe eller salat. Eller som kveldskos. Gled dere!

Klar til steking

 

Rett fra ovnen

 

Nystekte focaccia-firkanter

 

Godt tilbehør til feks. hjemmelaget tomatsuppe

5 Comments

 1. Mmm… her var det mye godt! Har lagt deg til på Bloglovin 🙂

 2. Så hyggelig. 🙂 Ha en fin søndag!

 3. Er lenge siden jeg har spist dette, kan knapt huske når 😛 Men er kjempe godt! Og denne varianten ser iallefall like god ut 🙂

 4. Det er ikke så mange retter jeg lager omigjen og omigjen, men dette er garantert en av dem. Knallgode, og passer perfekt til tapasen 😉

 5. blander du i krydderet (løkpulver/hvitløkspulver/oregano) i deigen?? Gleder meg til å prøve ut oppskrift! 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.