Vegansk «ostesaus»

Denne sausen er utrolig god til taco, nachos, pizza, mac & cheese og lignende. Smaker skikkelig ostete og er enkel å lage. Røkt paprika kan være litt av en utfordring å få tak i da, jeg har ikke prøvd å lage sausen uten og vet ikke om den blir like god uten det krydderet. Har man tilgang til Storcash-butikk, kan man finne det der.

OPPSKRIFT

1,2 dl rå cashewnøtter
6 dl vann
6 ss næringsgjær
2 ss maizenna (ikke instant)
2 ss hvetemel
2 ts hvitløkspulver
2 ts løkpulver
1,5 ts røkt paprikakrydder
1 ts vanlig paprikapulver
1,5 – 2 ts havsalt
3 ss vegansmør, feks. Nutana

Ha vann og cashews i en food processor/blender og kjør alt til det er så kremete som mulig, 4-5 minutter.
Tilsett resten av ingrediensene og kjør en stund til alt er blandet. Ha det over i en liten kjele og la det såvidt koke opp på middels varme mens du rører hele tiden. La sausen småkoke i 3-4 minutter under konstant omrøring.
Ta kjelen av platen og rør inn smøret. Ha evt. i litt vann om den er for tykk. Nå er sausen klar til bruk og kan has på pizza, burritos, nachos, som dip til tortillachips, mac & cheese, lasagne og alt annet det du liker å bruke en tykk og god ostesaus.

14 Comments

 1. Den så deilig ut! Må bare få kjøpt næringsgjær og rå cashews. Så mye jeg må prøve nå! Hvorfor ikke maizenna instant?

 2. Hvordan er den uten nøtter?

 3. Adele: instant oppfører seg litt annerledes, så jeg vet ikke hvordan den blir i sausen når den ikke tilsetes under kokingen men før man heller den i gryten. Du kan nok bruke instant om du tilsetter det under koking men jeg tør ikke å si om det blir like bra, for jeg har ikke prøvd.

  Anne M: jeg aner ikke, siden denne sausen baserer seg på nøtter, jeg har ikke prøvd. Tror kanskje jeg ville prøvd en annen saus da siden du ikke tåler nøtter, men denne sausen minner veldig om den røkte osten jeg har oppskrift på her på bloggen, mulig det går an å lage en sausversjon av den, feks. bare sløyfe Agarpulveret og bruke mer næringsgjær. 🙂

 4. Nam! Dette må testes. Elsker ostesaus, men har funnet ut at jeg ikke tåler melkeprotein… Takk for tips! 🙂

 5. Kjempe bra blogg!! men hvor lenge kan denne holde seg?

 6. Hei Elisabeth

  Tusen takk for det. Jeg har hatt min i kjøleskapet i 3-4 dager i en tett boks. Den holder sikkert lenger enn det, jeg vil i hvert fall tro en uke, kanskje mer. Den blir veldig tykk og "dissete" når den er kald, ser litt uappetittelig ut, men når du varmer den opp blir den fin i konsistensen igjen. Jeg varmer opp akkurat det jeg trenger der og da siden man ikke skal varme opp ting flere ganger. 🙂

  Cathrine

 7. Tusen takk for godt svar 🙂

 8. Tror du det vil gå greit å erstatte hvetemelet med et annet mel for å gjøre den glutenfri?

 9. Hei Bettina

  Jeg tør ikke si noe konkret, da jeg aldri har prøvd, men hvetemelet brukes jo for å tykne det, noe maizennaen også gjør, så jeg ville prøvd med kun maizenna, kanskje 1-2 ekstra ss av det og droppe hvetemelet? Det funker jo i sauser. Vet ikke hvorfor de har brukt begge deler i originaloppskriften her, men som sagt så burde det gå greit med bare maizenna.

 10. Det gikk fint uten hvetemel, erstattet det med teffmel. Hadde nok også gått fint med bare litt ekstra maizenna som du sier.

  Ble veldig overrasket over hvor mye denne minte meg om en ostesaus mamma pleide å lage, spesielt i konsistens. Smurte et lag på kikertburgere og serverte de med ketchup og grønnsaker i store grønnkålblader. Big hit! Takk for en veldig fin og enkel oppskrift!

 11. Denne skal jeg lage i kveld! Må jeg spise opp alt i kveld eller kan det holde seg et par dager i kjøleskap? : )

 12. Ops, overså visst en kommentar der!

 13. Hei! Går det an å bruke noe annet enn vegansmør? Olje for eksempel? Eller bare sløyfe dette fra oppskriften?

  • Hei. Det har jeg ikke prøvd, men siden det er fullt mulig å bytte ut smør med olje i både hvit og brun saus så går jeg ut fra at det går helt fint. Jeg skal prøve det neste gang. 🙂
   Du kan nok også kanskje sløyfe det, men fettet gir litt bedre konsistens på osten.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.