Store, myke mandelkarameller med sjokoladetrekk

Dette er egentlig et mislykket forsøk på å lage Daim. Karamellen ville ikke bli hard, men ble i stedet som seig og god Smørbukk-lignende karamell. Jeg laget dem ganske store, lag dem gjerne i konfektbiter om du foretrekker det. Farlig gode!

Ingredienser til ca. 10 store karameller, eller til 20-25 små:

 • 50 gram malte mandler (kan sløyfes, jeg skulle jo lage Daim og måtte ha det oppi, men det ble godt)
 • 1,5 ss vegansk margarin
 • 2 dl sukker
 • 2 dl lys sirup
 • 1 dl fløte (soya er best, synes jeg, risfløte har en rar bismak)
 • Sjokolade til å trekke karamellen i, jeg brukte Odense sin 55 % kakao-sjokolade, du trenger 1,5 pakke.

Fremgangsmåte:
Ha alt unntatt mandler i en tykkbunnet kjele og kok opp. Rør hele tiden mens det koker, la det koke i ca. 45-60 minutter. Kjedelig å røre så lenge, men jeg tar laptopen med meg på kjøkkenet og setter på en serie eller noe mens jeg sitter på en stol og rører. Plutselig er den timen gått. 🙂

Ha i mandlene og rør godt. La karamellen avkjøles til romtemperatur i kjelen, så heller du den oppi en liten form kledd med plastfolie. La den stivne i kjøleskapet litt, før du ruter den opp og lar den stivne litt til.

Smelt sjokoladen og la den avkjøles til romtemperatur uten å stivne.
For best resultat lar jeg dem stå i fryseren til de er ganske harde, så legger jeg dem i den smeltede sjokoladen etter tur, er de frosne fester sjokoladen seg mye bedre og det blir et tykkere og blankere lag. La dem avkjøles til sjokoladen er hard, så legger du dem i en pen skål og serverer. Husk at de smelter fort, så ha servietter innenfor rekkevidde. Oppbevares i kjøleskapet eller fryseren.

Sånn ser sjokoladen ut inni. Myk, søt og deilig karamell!

14 Comments

 1. Mmm! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

 2. Ser veldig gode ut 🙂

 3. Åh, herregud, det så utrolig godt ut!

 4. Når tilsetter du mandlene?
  Smaker det ikke bedre med kremfløte kontra ris eller soya?

 5. Bewee: jeg har i mandlene når jeg tar gryten vekk fra platen. Og som tittelen på bloggen tilsier så er jeg veganer, og veganere spiser ikke animalsk mat, ergo ingen kufløte. 🙂

 6. Dette med daim er mystisk. Har sett mange oppskrifter på seige karameller men ikke mye på sprøe. Kanskje noen kan avsløre hemmeligheten? 🙂

 7. Oppskriften minner om knekk. Men Dajm-sjokoladen inneholder nok heller krokan, den. Smør, mandler og sukker i stekepanne, noen krokanoppskrifter inneholder også vann….innmari lett å brenne det 🙁 Opplegget er vel nokså likt brente mandler, egentlig.

 8. Siste anonym: tusen takk for tipset! Oppskriften over heter knekk ja, så egentlig skjønner jeg ikke hvorfor den ble myk. Daim inneholder mandelkrokan, stemmer det. Maler eller hakker du mandlene først?

 9. Høres veldig godt ut 🙂 Og så proffe bilder! Er det hemmelig hvilket kamera du bruker?

 10. Oj, tror det er første gang jeg hører at bildene er proffe, hehe. Jeg kan egentlig ikke ta bilder, og skulle ønske jeg var flinkere, men jeg bedrer meg jo litt etter litt. Nå må jeg bare få lært meg hvordan jeg setter sammen flere bilder så jeg kan lage fine bildeserier her inne, er så kjedelig med kun ett og ett bilde nedover. Men tusen takk. 🙂
  Jeg bruker et speilreflekskamera fra Canon, ikke det dyreste akkurat. Og så tar mobilen min fantastiske bilder (Samsung Galaxy S2).

 11. Ser ganske godt ut 🙂 Og bildene du tar er veldig fine 😉 Men jeg er litt redd for at jeg kommenterer litt for mye og ofte,kanskje du oppfatter det som "smisking"? 😛 Var heller ikke noe særlig flink til å ta bilder før jeg fikk mitt eget kamera, men har da lært bittelittegrann siden da 🙂

 12. Carita: nei er du gal. Jeg synes det er kjempekoselig med kommentarer, kommenter gjerne mer! Hehe.

 13. Å, disse så fantastisk gode ut! Her hos oss har vi prøvd å lage karameller to ganger. Første gang prøvde jeg, og de ble så myke at jeg spiste karamellmassen med skje (veldig godt altså, men egner seg ikke i julegaver). Andre gang prøvde mannen min, og de ble som karamelldrops. Nok en gang veldig godt, og kunne gis bort i julegave som drops, men ikke helt etter plana… Hva går galt?

 14. Hei

  Kjenner meg igjen i karamellproblemet. Jeg tror temperatur og type gryte har mye å si, men hos meg vet jeg liksom aldri helt hvordan resultatet blir. Men jo lenger det kokes, jo fastere blir det, i hvert fall. Disse er ganske myke, men du kan koke dem lenger. Mine mest vellykkede karameller er disse:

  https://www.veganeren.com/2012/12/sjokoladekarameller-med-maldonsalt.html

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.