Fantastisk lasagne

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Dette er min favorittlasagne, den er utrolig god. Jeg har hentet inspirasjon fra Veganmamma sin spinatlasagne. Mulig det ikke er helt «stuerent» å bruke et glass ferdigsaus, men jeg synes den blir best akkurat sånn som dette og vil ikke forandre på noe!
Dette kjennes ut som en lasagne med kjøttdeig og ost, jeg tror svært få kjøttetere faktisk ville kjent stor forskjell. Seriøst! Så om man en den typen veganer som helst skyr både (fake) kjøtt og ost, så ville jeg valgt en annen lasagne.

Fantastisk lasagne
Fantastisk lasagne
Her har jeg hatt bønner i, det er godt men jeg syntes den ble bedre da jeg byttet ut bønnene med spinat

Ingredienser til en diger form:

Tomatsaus:

 • 1,5 – 2 pakker Hälsans Kök soyafarse
 • 1 stor hakket løk
 • 4-5 fedd raspet hvitløk
 • 1/2 beger Tofutti eller Oatly kremost naturell
 • 2 store revne gulrøtter
 • 1-2 bokser hakkede, flådde tomater
 • 1 glass pastasaus, valgfri type (Dolmio sin intens hvitløk er knallgod)
 • 1 stor ss pizzaurter (oregano, basilikum, osv)
 • Salt, pepper, løkpulver, hvitløkspulver og evt. chili – alt etter smak
 • 1/3 til 1/2 pose frisk babyspinat, kan sløyfes men det er supergodt

Becamélsaus

 • 3 ss vegansk margarin
 • 4 ss hvetemel
 • 1 l soyamelk
 • 1/2 – 1 ts muskat
 • 1 ts salt
 • 1/2 – 1 ts pepper
 • 4 ss næringsgjær

Lasagneplater, og fersk basilikum om du vil

Fremgangsmåte tomatsaus:
Stek soyakjøttdeig, løk og hvitløk i god olivenolje. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt. La alt småkoke i en halvtimes tid, gjerne lenger.

Hvit saus:
Smelt smøret i en gryte. Tilsett melet og visp godt. Ha i soyamelken litt etter litt mens du visper godt mellom hver gang. Det tykner fort. Tilsetter du all melken på én gang, blir det klumper, så her må man være tålmodig. Når all melken er tilsatt, har du i krydderet og næringsgjæren og lar sausen småkoke i minst 5 minutter, til den har tyknet litt og melsmaken er borte. Rør ofte, hvit saus brenner seg fort fast.

Montering:
Begynn med tomatsausen. Legg et godt lag tomatsaus i bunnen av en stor ildfast form. Ha over et lag hvit saus. Den skal være litt rennende. Spre over et lag med spinadblader. Legg over lasagneplater så det dekker sausen. Ha tomatsaus over platene, så hvit saus, spinat, så plater igjen. Fortsett til det er tomt for saus, jeg pleier å ha 3 lag plater. Hvit saus helt øverst, masse av det. Legg noen basilikumblader på toppen om du vil, og stek lasagnen på 200 grader i ca. 40 minutter. La lasagnen stå i 5-10 minutter før du skjærer i den, da blir stykkene penest. Serveres med godt brød og salat, og gjerne hvitløksdressing.

 

13 Comments

 1. Tusen takk for at du deler alle disse fantastiske oppskriftene med oss 🙂

  Mvh Siv

 2. Familien min er katolikker og mamma vil at jeg skal lage middag for dem når de skal ha sin fastetid (én måned uten kjøtt). Denne vil GARANTERT få dem til å åpne øynene sine for hvor fantastisk vegansk mat er! Tusen takk for flotte oppskrifter!

 3. Lagde denne lasagnen i dag og det er desidert den beste lasagnen jeg har smakt 😀 Den var ufattelig god! Tusen takk for alle de bra oppskriftene du deler. Helt fantastisk.

 4. Nam nam …. jeg elsker vegansk lasagne 😀 .. tror jeg vet hva jeg skal ha til middag i løpet av uken 😉

 5. Lurte på hvor mye man trenger av TVP? 2 dl? og skal jeg bare bløtlegge det, og så steke det på samme måte som soyafarsen? 🙂

  Takk for svar 🙂

 6. Tja, ja jeg ville nok brukt 2 dl tvp og 2 dl vann. Men jeg liker ikke å la det bløtlegges i bare vann, jeg bløtlegger det i kokende vann tilsatt 1 buljingterning, 3 ss bjæst, 1 ss soyasaus og litt sukker eller agavesirup. Mye bedre. Og så steker jeg det etterpå. 🙂

 7. hei, det ser godt ut!

  jeg bruker ofte solsikkefrø og litt olivenolje som siste lag på lasgnen, da blir den en fin crispy crust på toppen…

  hilsen,

  vega

 8. Dette så fantastisk godt ut! Det blir middagen i dag — på samboerens bursdag (: Hvis vi får det til planlegger vi også å servere det til hans foreldre. 😀

  Jeg lurer dog på nøyaktig hvor stor en "diger form" er? 30*40? Har bommet med dette før, og endt opp enten med lasagne sm om tyter ut over formen eller lasagneplater som ikke får nok fuktighet til å mykne under stekingen på grunn av for stor flate.

 9. Nå står lasagnen altså i ovnen. Den ser veldig god ut! Men — bechamelsausen ble ekstremt flytende, selv etter å ha jobbet med den i nesten en time (!) og panikk-tilsatt maizennajevning og ekstra meljevning.

  Er du sikker på at forholdet mellom smør, mel og melk er gjengitt korrekt i oppskriften din? Har tidligere brukt denne oppskriften: http://snakk.klikk.no/Oppskrift/Hvit+saus+%28sauce+bechamel%29/12088335, og der er det jo nærmere 3 spiseskjeer smør og 4 spiseskjeer mel (omtrent og fra ei som ikke har øyemål for fem flate øre) til bare 3 dl melk for å få den riktige kremete konsistensen.

  Riktingok ble det litt klabb og babb her da samboeren min, etter å ha jevnet den fri for klumper første gang, tilsatte all resten av melken på én gang — fordi han tenkte at poenget med å spe melken er å unngå klumper. Det er jo ett av poengene, men det er også et poeng å koke den opp såvit mellom hver gang man jevner for å oppnå konsistensen man ønsker, som man ser beskrevet her: http://casualcooking.no/2011/04/bechamelsaus/ I tillegg er det jo greit å ikke kjøle ned hele sausen igjen så det tar ørten år å koke den opp igjen, som ble tilfellet her i stuggu — men gradvis varme alt sammen og som sagt koke opp i mellom.
  Hovedgrunnen til at vår saus ble såpass tynn kan altså godt være at sausen ikke ble kokt opp mellom hver jevning og at melken ikke ble spedd forsiktig og tålmodig nok, som altså er utrolig viktig.

  …Mener forresten overhodet ikke å være belærende, som jeg innser at jeg kan remstå som, men tenker at dette kanskje er hjelpsom info for de som skulle lese denne oppskriften + kommentarfeltet og er nybegynnere i kjøkkenet (:

  Bare et lite innspill til å kanskje inkludere noen av disse poengene i fremgangsmåte for bechamel-sausen, da de som er ganske grønne på kjøkkenet og litt ufokuserte og uerfarne ikke tenker på dette (: (Jeg tok det for gitt at samboeren visste dette, men han hadde jo aldri laget bechamelsaus før i sitt liv, bare såvidt sett meg lage det :p)

  Gleder oss til å smake på den! (: (Ble sen middag i dag, gitt… :P)

  Igjen tusen takk for en fantastisk blogg med utrolig inspirerende og deilige oppskrifter (blant annet TVP-bacon, som er det beste jeg har smakt siden jeg ble veggis for fire år siden.) 😀 Hurra!

 10. Oisann, litt mange skriveleifer i den forrige kommentaren. Unnskyldningen min er at klokka er kvart på elleve om kvelden og at vi har slavet over grytene siden ni. (;

 11. Hei Andrea

  Tusen takk for tilbakemelding, og beklager at jeg ikke har fått sjans til å svare deg før nå.
  Synd at du opplevde problemer med sausen. Jeg har laget denne mange ganger (og fått mange gode tilbakemeldinger fra andre som har prøvd den, aldri noe om problemer med sausen), og jeg har aldri opplevd dette. Mengdene er riktige, og jeg passer på å ta i litt og litt melk om gangen og lar det tykne litt mellom hver gang. Da blir den perfekt hos meg, i hvert fall. Den skal være litt tynn, men ikke vannete (dette er jo også en smakssak). Som du ser på bildene mine så er den ikke så veldig tynn i konsistensen, egentlig. Jeg har tyvlånt saus-oppskriften på vegankontoret, som jeg har linket til helt øverst over det første bildet. Samme mengder.

  Det jeg imidlertid ofte gjør når jeg lager saus, er at jeg ikke ser meg blind på mengder, jeg tilsetter først mel og smør, og så melk til konsistensen er passe. Om du vil ha tykkere saus, kan du bare ta i så mye melk du vil (men litt og litt, ikke alt på en gang, veldig viktig), og så stoppe når du mener sausen er tykk nok, og evt. spe med litt mer melk om den plutselig tykner igjen (den tykner jo mye under koking). Maizenna funker selvfølgelig også, men husk at den som er instant ikke er vegansk.

  Håper lasagnen ble god tross problemer med sausen og at det ble et fint måltid. 🙂
  Det er bare å spørre igjen om du lurer på noe mer.

  Hilsen Cathrine

 12. Tusen takk for utfyllende svar! Lasagnen ble veldig god selv om bêchamel-sausen ble helt absorbert og ikke var å se, men vi skal prøve å lage en mini-versjon av rester fra pastasaus i dag, og da skal nok bêchamel-sausen bli perfekt (:
  Visste ikke at instant ikke var vegansk — takk for infoen! Vi har heldigivs ikke instant.

  Tusen takk for tipsene og hjelpsomheten! Hva skulle vi gjort uten din blogg? <3 😀

 13. Min saus ble også helt vannete :/ så her ble det å løpe til butikken for å kjøpe maizena jævner. Reddet i siste liten. Ellers knall god saus 🙂 gleder meg til middagen er ferdig

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.