Sjokoladeprosjektet: Troika

Troika har i alle år være på min topp 10-liste over digge sjokolader. Dessverre er den full av melk. Men vi veganere vet selvsagt råd – vi lager den selv! Her er den i veganisert utgave, like smakfull som originalen, om enn ikke like pen og med fyllet «feil vei». Men gjør det noe da? 🙂

Ingredienser til ca. 30-40 stykker:

 • 300 gram mørk sjokolade
 • 1 pakke Alpro soyafløte (2,5 dl)
 • 1 rull Odense marsipan (lilla pakke, bør ikke ha vært frosset)
 • 1 pakke (1 liter) Piano bringebærgelé (ja, den er vegansk)
 • 800-1000 gram mørk kokesjokolade til trekking (ja, det går en haug …)
 • Noen ss kokosolje til å ha i sjokoladen så den blir blankere og smidigere, kan sløyfes

Fremgangsmåte: 
Lag trøffelkrem ved å koke opp soyafløten, ta kjelen av platen og ha i 300 gram sjokolade i biter. La den smelte og rør godt. Hell det i en glasskål og sett i kjøleskapet i 2-3 timer.

Kjevle så ut marsipanen til en stor leiv og legg den i en egnet form (jeg brukte en liten kvadratisk form på ca. 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. Bre over trøffelkremen og sett formen i fryseren en stund, til kremen er ganske fast oppå.

 

Geléen kan smeltes, det gjorde jeg, men neste gang vil jeg nok heller prøve å skjære den i skiver og legge den forsiktig oppå trøffelkremen, tror det blir mer vellykket. Hell/legg den over kremen og sett formen tilbake i fryseren. Dette er nødvendig så det kan skjæres opp uten at geléen renner/siger utover.

Når geléen er hard, det kan ta noen timer altså, ta ut formen og skjær opp i konfektbiter. Mine biter ble altså seende ut som på bildet nederst, fyllet kom altså «feil vei». Men det gjør jo forsåvidt ikke noe, smaken ble veldig bra selv om geléen ble litt vel flytende inni sjokoladen.

 

Sett brettet tilbake i fryseren, for de må være harde når de trekkes med sjokolade så de ikke ramler fra hverandre. Smelt sjokoladen i vannbad eller mikroen og dypp én og én bit i den. Legg dem tilbake på brettet og sett det i fryseren i noen minutter så sjokoladetrekket er helt stivt, før du legger konfekten i en boks og oppbevarer den i kjøleskapet.

9 Comments

 1. Åh, troika har jeg savnet. Og monolit, som er ganske lik. Tror forskjellen er at den er uten marsipan? Uansett, dette skal prøves! Kanskje man kan hive oppi litt agarpulver i gelen for å få den stivere

 2. Karoline Krystall

  Er geleen vegansk altså? Iflg. e-stofflisten fra Vegetarforeningen er E330, -331 og -332 _i noen tilfeller_ ikke egnet for henholdsvis veganere og/eller vegetarianere. Hvordan finner man ut sånne ting i såfall, får man ordentlige svar hvis man kontakter de som står bak (Tine)?

 3. Hmm jeg trodde det var på Vegetarforeningens sider jeg fant den anbefalt, men kan hende jeg tar feil.
  E 330 er sitronsyre, det er vegansk ut fra det jeg kan se av info på nett.
  E 331 er salt/natrium av sitronsyre, det skal også være vegansk.
  E 332 er kaliumsalt av sitronsyre. Det skal være vegansk, men i noen tilfeller kan det nok være fremstillingsprosessen som er problemet, at det der brukes noe animalsk.
  Jeg kan sende en mail til firmaet og høre, så kommer jeg tilbake til deg. Greit å sjekke opp, i hvert fall. 🙂

 4. Trodde Troika inneholdte agar, og ikke gelatin…

 5. Mmmmm! Dette MÅ jeg prøve en gang. Elsker..nei, elsket troika 🙂 Men den inneholder ikke gelatin da, de bruker agar.. Men melkepulveret er på plass. Latterlig.

 6. Oj det visste jeg ikke, så bra! Da er det bare melkepulveret vi må få dem til å ta bort. 😀 Eller, bare og bare – det ser jo ut som om det går feil vei, de tilsetter jo melk i tidligere melokefrie sjokolader nå. Tragisk.

 7. Nammmmmmmmm dette ser deilig ut – og kan være noe for oss som ikke tåler melk også – men som kan bruke de riktige produktene.
  Godt nytt år 🙂

 8. Jeg liker ikke troika i det hele tatt, men dette må jeg si var veldig kreativt!=D

 9. ÅH vad gott det ser ut!! 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.