Veganisme, miljø og sult?

Ja, har disse tingene noen sammenheng?

 

Svært ofte hører jeg kjøttetere si at det er fint at vi veganere brenner for dyrene, men at de selv velger å fokusere på andre ting, som feks. miljøet eller sult i verden. Men utelukker det ene det andre? Faktisk tvert imot. Veganisme handler ikke bare om dyrene, men også faktisk om miljø og mennesker. La meg få utdype:

*1 barn dør av sult hvert 2,3 sekund. Hvert år blir 760 millioner tonn korn foret til slaktedyr. Den samme mengden kunne gitt mat til hele verden 14 ganger. En klimaforsker sa i år at om verden går over til et vegansk kosthold, kan vi mette 33 milliarder mennesker. FN snakker om noe tilsvarende i en rapport fra 2010.

*1 hektar jordbruksareale kan produsere frem:

 • Poteter til 22 personer
 • Ris til 19 personer
 • Lam til 2 personer
 • Storfekjøtt til 1 person

*1,1 milliarder mennesker lever uten rent drikkevann. 20.000 liter vann kreves for å produsere et halvt kilo storfekjøtt. Det er nok vann til å ta en 7 minutters lang dusj hver dag i et helt år.

*Hvert sekund, ødelegges det regnskog på størrelse med en fotballbane, og det bare for å produsere 257 hamburgere.

*Siden 1970, er 90 % av Amazonas-regnskogen ødelagtfor å lage beiteområder for husdyr.

*Kjøttindustrien står for mer forurensning enn all transport tilsammen, inkludert fly! Klart det er bedre å ta tog enn fly, og bruke bilen mindre, men det blir som småplukk å regne i forhold til det å kutte ut animalsk mat.


Hvor mange flere argumenter trenger du?

De fleste utsagnene er hentet fra denne videoen:

9 Comments

 1. Takk for at du postet dette innlegget, veldig bra! Det er definitivt mange som bør vite om dette. Jeg har sett den videoen før, og det er helt skremmende! Jeg er ikke veganer, men vegeterianer og utrolig glad for det. Når jeg opplyser andre om min livsstil, kjenner jeg at jeg er stolt over det valget jeg har tatt, på flere måter=)

 2. Takk for det, Silje. En vegetarianer sparer helt klart miljøet mer enn en kjøtteter, om vegetarianeren ikke konsumerer MER egg og melkeprodukter enn før. Veldig viktig å tenke på at egg- og melkeindustrien er nært knyttet til kjøttindustrien og står for like mye (på mange måter enda mer) lidelse som kjøttindustrien. Så det går egentlig ikke an å være vegetarianer av dyre-etiske årsaker, da man også da støtter ekstreme lidelser, men er man vegetarianer grunnet helsen eller miljøet, så skjønner jeg det jo litt bedre. Uansett er det godt at noen tar valg som sparer dyr og miljø. 🙂

 3. Veldig veldig bra innlegg, Cathrine 🙂 Jeg elsker å kunne dra fram disse argumentene når kjøttspisere tror de har avfeid veganisme som noe som bare er for fanatiske dyreelskere, og sier at jeg må bry meg om sultende barn og miljøet heller.
  Men veganise ER jo det beste du kan gjøre for verden, folk må bare innse det.

  Og den videoen er så fin! Kort og konsis.

 4. Veldig bra. Tankevekkende!

 5. Ja, det er dumt når man "erstatter" kjøtt og fisk med egg og meieriprodukter hvis man er veggis for etiske årsaker, det blir litt selvmotsigende. Jeg er veggis først og fremst av dyre-etiske årsaker og spiser veldig lite av overnevnte produkter. Eneste animalske produkter jeg bruker er ost, og egg noen få ganger i bakst. Men jeg utelukker ikke at jeg en dag kan bli veganer, men det får tiden vise!;)

 6. Jeg er vegetarianer av dyreetiske årsaker, har ønske om å bli veganer etter hvert, men det er uansett MER dyrevennlig å være vegetarianer enn å ikke være det. 🙂

 7. Forresten veldig bra innlegg, kan ikke forstå at dette ikke blir slått opp større i f. eks medier? Er jo noe alle bør vite om, og den filmen er fantastisk.

 8. Hei Maria
  Det er helt klart mer dyrevennlig å være vegetarianer enn kjøtteter ja, så fremt man ikke spiser desto mer melkeprodukter og egg når man kutter ut kjøttet. Jeg kuttet første gang ut kjøtt i 1997, da byttet jeg det stort sett ut med ost og egg, levde på det. Da er det ikke særlig mer dyrevennlig, for å si det mildt, da melkeindustrien, og spesielt eggindustrien, bidrar til enda mer lidelse enn kjøttindustrien, tillegg til at de to industriene henger tett sammen. Så det er veldig viktig som dyreetisk vegetarianer å vite at man fremdeles støtter massedrap og lidelse på dyr, men vil man på sikt endre dette er ingenting bedre. 🙂

 9. Jeg ble vegetarianer først og fremst av de årsakene du nevner over, altså miljø og sult. Jeg var ikke så glad i dyr og syntes dyrefanatikerne var irriterende, så det var ikke pga. dyrene jeg ble det. Heldigvis har jeg lært så mye i løpet av mine år som veggis, at nå er jeg (ganske militant) veganer av alle årsaker 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.