Vegansk riskrem

Riskrem hører julen til. Vi har alltid riskrem til dessert på julaften, egentlig ene og alene pga. den absurde mandelkonkurransen der vi alle sammen plutselig er 5 år og prøver å lure hverandre til å tro at vi har mandelen i munnen. Når så en av oss endelig finner mandelen på ordentlig, er alle plutselig mette.

Men riskrem er godt! Jeg liker den best med kirsebærkompott. Fra pakke ja, men man kan selvsagt utmerket godt lage saus selv. Det hender at jeg gjør det selv. 🙂

Vegansk riskrem

Ingredienser til en ganske stor skål som rekker til mange:

Grøten:

 • 5 dl vann
 • 1/2 ts salt
 • 2,5 dl grøtris, feks. Geisha
 • 4 dl kokosmelk (akkurat en stor boks) eller bruk samme mengde fyldig plantemelk om du ikke vil ha kokossmak
 • 7,5 dl soyamelk, mandelmelk elle fyldig havremelk (rismelk og vanlig havremelk funker også men det blir ikke like kremete da de melketypene er ganske tynne og vannete.
 • Litt sukker og vanilje etter smak, om man vil

Kremen: 

 • 2-3 pakker Gryr piskefløte (alt etter hvor mye krem du ønsker i grøten)
 • Evt. litt ekstra sukker/melis og vaniljesukker
 • Rød saus etter smak

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og salt, hell i risen og la den koke på svak varme til vannet nesten er kokt inn. Tilsett soya- og kokosmelk, sukker og vanilje og la grøten koke på svak varme til ønsket konsistens, det tar ca. 1 time. Rør innimellom. Det er veldig, veldig viktig at temperaturen ikke blir for høy.
Avkjøl grøten helt før den blandes med krem (viktig!).

Pisk opp kremen, blir den ikke stiv kan du sette den i kjøleskapet en stund, da blir den mye fastere. Bland grøt og krem forsiktig og smak til med mer sukker og vanilje om det trengs. Jeg liker best ekte vaniljesukker fra Oetker eller Tørrsleffs, evt. kan du bruke vaniljestang. Jeg unngår helst det fæle vaniljesukkeret fra Freia/Ica, det smaker bare kunstig vanillin!

Server riskremen med rød saus etter smak. Jeg liker som sagt godt å helle over kirsebærkompott, men hjemmelaget jordbær- eller bringebærsaus er også veldig godt. Jeg laget denne sausen i fjor, mulig jeg gjør det i år også. Anbefales! Bringebær er godt.

6 Comments

 1. Nam!!! Tror du reddet juledesserten i år. Skal teste Go green sin Visp til riskremen 🙂

 2. Dette er jo så sinnsykt godt! Skulle ønske jeg hadde større magesekk i blant,hehe=P Og alltid underholdene med mandelkonkurransen, haha man blir som et lite barn igjen!=P

 3. Hei jeg har et spørsmål ang piskingen av visp havrekrem. Skal den bare piskes lett opp eller skal den piskes en stund ?
  jeg har aldri prøvd den før

 4. Hei Anonym.

  Visp havrekrem skal piskes lett opp ja, jeg får den av en eller annen grunn aldri skikkelig stiv når den piskes, så det som funker for meg er å sette den i kjøleskapet i en halvtimes tid etter pisking, da blir den fastere. Så blander jeg den med det jeg skal ha den i. Effektivt. 🙂

 5. Hei Cathrine, det ble at jeg bare vispet den litt – til passe fluffy og så rørte jeg inn grøten. Litt uvant smak men etter å ha tilsatt noen dråper mandelessens ble den som den gode gamle grøten.
  Takk for oppskrift fra ei som plutselig ikke tåler melk lengre 🙂
  God Jul Britt Helen

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.