Hjemmelaget vegansk margarin

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring
Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring

Dette er det nærmeste jeg har kommet meierismør altså, både av smak og utseende. Her har dere en lettlaget oppskrift på sunnere margarin uten palmeolje og som smaker godt! Veldig godt, faktisk. Bruk det som pålegg, på bakt potet, pasta, i bakst og til alt annet dere trenger margarin til.

Ingredienser til ca. 250 gram ferdig margarin:

 • 2,5 dl nøytral kokosolje
 • 2 ss kaldpresset olje, feks, rapsolje
 • 1/2 ts salt (eller mer etter smak)
 • 1/2 ts næringsgjær
 • 1 ørliten klype gurkemeie, for farge
 • Isbiter

Fremgangsmåte:

Ha kokosoljen i en gryte og sett den på laveste varme på komfyren. La 2/3 smelte forsiktig, før du tar kjelen av platen og rører så den siste delen smelter.

Rør inn gurkemeie, olje, salt og næringsgjær og bland godt.
Ha isbiter (jeg brukte en hel isbitpose, ca. 12-15 terninger) i en glassbolle og hell i kaldt vann. Sett en annen, litt mindre glassbolle oppi så vannet rekker opp til ca. halve bollen (det må ikke komme vann i margarinen).

Hell kokosoljeblandingen i glassbollen og rør med en visp hele tiden til det begynner å tykne. Veldig viktig at du følger instruksene med isvannet, for om du ikke har blandingen oppi isvannet så vil margarinen bruke evigheter på å stivne, og saltet og næringsgjæren vil ramle til bunns i blandingen.

Det går fort altså, disse bildene er knipset på ca. 3 minutter.

 

 

 

Når margarinen har tyknet slik som på det siste bildet over her, kan du slutte å røre, og ha den over i en krukke/boks med lokk. La den stå kaldt, enten i et litt kaldt rom eller i kjøleskapet en stund, så den stivner enda mer. Jeg synes den blir for hard i kjøleskapet så jeg har den på benken, i hvert fall nå vinterstid, da blir en ikke FOR myk.

18 Comments

 1. Så gøy at du fikk det til! 🙂 Skal teste det ut når jeg brukt opp de to pakkene med Nutana som jeg har i kjøleskapet. Hvor lenge holder dette smøret seg?

 2. Jeg vil i hvert fall påstå at det kan stå en uke, kanskje enda lenger. Men la oss si en uke. Tror neppe det varer lenger uansett, jeg kommer til å bruke mye av dette. 🙂

 3. Det så digg ut! Smaker sikkert deilig på nybakt varmt brød 😀

 4. Spennende! Dette må jeg prøve å lage 🙂

 5. Oi dette må jeg prøve!

 6. Å, hurra! Har savnet skikkelig smør, så gleder meg til å prøve dette. Leste for ikke så lenge siden om noen som hadde lagd vegansk smør av blant annet kokosmelk, men oppskrift la de ikke ut. Så ble veldig glad når jeg så dette! 🙂

 7. Så genialt! Dette skal jeg prøve ut, blir spennende å se om jeg får det til!=)

 8. Hva slags kokosolje brukte du?

 9. Kjempeflott blogg, veldig inspirerende, er ikke veganer selv, men elsker alternativ mat, du har mye spennede å by på her 🙂

 10. Har styrt unna Nutana på grunn av palmeoljen jeg også. Slik som palmeolje produseres og ødelegger dyrs (spesielt orangutangers) naturlige habitat, kan det jo knapt kalles vegansk. Ikke er det sunt heller. Skal prøvde denne oppskriften i dag 🙂 Men jeg lurte på, tror du at denne margarinen kan brukes til baking og lignende også?

 11. hei, jeg ville bare si til dem som er interessert i slikt at jeg brukte denne margarinen da jeg bakte cookiesene fra veganerliv (http://veganerliv.com/2011/02/fabelaktige-cookies/) og det funket helt fint! de flyter litt ut og trenger bare 7 minutter i ovnen, men det ble veldig godt 🙂

 12. Hei, veldig bra at du har lagt ut denne oppskriften, skal prøves! raffinert palmeolje, som det jo er i utrolig mange produkter – også slike som er beregnet for vegetarianere – det er nok mange som dessverre ikke vet noe/nok om hvor uetisk produksjonen av denne oljen er. Jeg arbeider i helsekostbutikk, og der selger vi kaldpresset, økologisk, fair trade palmeolje – dette er faktisk en ekstremt sunn olje, stinn av betakaroten og vit.E, bl.a. – iflg distributør er produksjonen av denne etisk, slik at man trygt kan velge den (men ville definitivt ikke hatt den på brødskiva, da både smak og konsistens er spesiell – liker imidlertid å poppe popcorn i den, og elsker å steke grønnsaker i den!) På brødskiver/rundstykker etc går det også godt an å bruke kokosfett – og jeg bruker også mye av dette fettet i bakst. Cocosa har en variant som er smaks- og luktfri, for den som foretrekker det.

 13. Tusen, tusen takk for oppskrift!! 😀 Hurraaa, dette skal prøves! 😀

  Victoria

 14. Hei! Tror du dette smøret kommer til å fungere bra i boller? Som disse: http://www.veganmisjonen.com/2015/02/oppskrift-veganske-boller.html

  • Hei Sandra. Har ikke prøvd det selv, men ei her oppe i kommentarfeltet brukte det i cookies og det gikk i hvert fall veldig bra. Vil ikke tro det er noe problem, men som sagt har jeg ikke prøvd. Du kan også bruke olje i boller, det er det mange som gjør. Bruk da en uten smak, feks. solsikke eller raps (noen rapsoljer smaker fjøs, så pass på). 🙂

  • Takk for svar! Da tror jeg at jeg i første omgang holder meg til å bruke olje, som du skriver. Laget scones og muffins fra veganmisjonen her om dagen, og en slump olivenolje gjorde susen. Etter å ha lest og tenkt litt mer så burde jo denne margarinen fungere på lik linje som olje og kokosolje. 🙂

 15. Tror du det vil gjøre en vesentlig, viktig forskjell dersom man ikke bruker næringsgjær, eller vil det være ok? 🙂

 16. Tror du det vil gjøre en vesentlig, viktig forskjell dersom man ikke bruker næringsgjær, eller vil det være ok? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.