Streich med paprikasmak (smøreost)

Jeg er nå i full gang med å utforske en spennende gammel (religiøs!) vegansk kokebok, som jeg fikk i posten av en nydelig dame (tusen takk, Lisbeth!). Den heter «Hjertegod mat – Vegetariske oppskrifter uten egg og melk» og er full av spennende mat jeg vil prøve ut, deriblant endel hjemmelagde oster. Før i tiden fikk man jo ikke tak i sånt på butikken, så da måtte man lage det selv. Denne kalles egentlig «pimiento-ost» (pimiento er grillet paprika), men den smakte helt identisk med Streich med paprika, ett av mine absolutte favorittpålegg. Knallgodt, og uten palmeolje og dritt.

Ingredienser til to former:

 • 1,5 dl rå cashewnøtter, males fint
 • 2 ss sesamfrø, males fint
 • 2 pimientos
 • 3 ss næringsgjær
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 ts salt
 • 1 ts løkpulver
 • 1/4 ts tørket dill
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 3 dl kokende vann
 • 2 ts agarpulver utrørt i 1 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:
Kjør alt unntatt agarpulver i hurtigmikser til det er helt jevnt. Ha det i en gryte sammen med utrørt agarpulver og la det koke opp under omrøring. La det småkoke i 1 minutt, så tar du gryten vekk fra platen og lar det avkjøles litt før du heller det i to bokser (eller én stor). La det bli helt kaldt i kjøleskapet, gjerne over natten.

 

 

 

Tips: bland inn frisk, hakket paprika i den lunkne osten, før den stivner. Bruk gjerne paprika i forskjellige farger, det vil spesielt barn sette pris på. Du kan også variere smaken ved å feks. droppe grillet paprika og heller bruke fersk hvitløk, gressløk, grov pepper eller lignende.

2 Comments

 1. Takk for tipset! Hjemmelaget er definitivt best. Gleder meg til å teste ut oppskrifta 🙂

 2. Spennende! Elsker smoked paprika, det er så digg å lage dipper av det!=D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.