Skikkelige skoleboller

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Skikkelige skoleboller

Eller skolebrød, som østlendingene kaller dem. Her på vestlandet kaller vi en spade for en spade.

Disse er vanvittig gode, man kan overhodet ikke merke forskjell på disse og vanlige skoleboller. Vaniljekremen er faktisk noe så enkelt som Alpro soyadessert i 4-pakning, utblandet med litt maizenna.

Ingredienser til ca. 20 stk:

 • 150 gram vegansk smør, feks. Smøremyk
 • 3 dl soyamelk eller annen plantemelk (evt. vann)
 • 1 pakke tørrgjær
 • 1 dl sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts bakepulver
 • 3 ts vaniljesukker
 • ca 500 gram hvetemel
 • 1 stk 4-pakning med Alpro vaniljedessert (du bruker 3-4 begre)
 • 1 ts maizenna per beger
 • Melis, vann, kokosmasse

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og bland i melken, og la det blir ca. 38-40 grader. Ha i bittelitt sukker + gjæren og la det stå i et minutt eller to. Hell det i bakebollen og ha i resten av ingrediensene og kna til en jevn, fin deig. Det er er ganske greit å bruke en kjøkkenmaskin til dette.

Dekk bollen med plast (jeg stapper hele bollen inn i en plastpose) og la den heve i ca. 40-60 minutter, eller mer om du har tid.
Når deigen er ferdighevet, deler du den i 20 like deler, eller gjør som jeg – kniper av passe bollebiter og ruller til fine boller. Da slipper jeg å i det hele tatt ta deigen ut på bordet. Mindre søl.
Legg bollene på papirkledd stekebrett, dekk med håndkle og la dem etterheve i ca. 20 minutter.

Sett ovnen på 225 grader og finn frem vaniljedesserten. Bland en ts maizenna rett oppi et beger vaniljedessert. Lag dype groper i hver bolle med pekefingrene. Ha en god klatt vaniljedessert i hver grop. Vær generøs.

Sett bollene i ovnen og stek i ca. 15 minutter, til de er gyldne. Du kan gjerne pensle med litt soyamelk, men jeg penslet dem ikke, synes ikke det er nødvendig.

 

Avkjøl bollene helt. Når de er kalde, bruk en smørekniv til å «male» på glasuren, som er laget av melis og ørlite vann så det blir ganske tykt og ikke særlig rennende. Ha kokosmasse i en bred skål og legg hver bolle opp-ned i kokosmassen slik at massen henger seg fast i glasuren. Rist forsiktig av overflødig kokos og sett bollene på et fint serveringsfat, eller hiv dem i fryseren til en annen anledning.

12 Comments

 1. Nam! Men hvorfor har du no egg i vaniljekremen?

 2. hey det er jo knepet mitt jo 😛

 3. Marianne: ja, så du ikke at jeg hadde linket til deg i innledningen over hovedbildet? 🙂

  Adele: jeg vet ikke hvor nødvendig det er, men det skal være for at ikke kremen skal bli flytende i ovnen. Jeg har ikke prøvd uten no egg, men er redd kremen vil flyte utover uten.

 4. De så fantastiske ut!

 5. Naaam! Dette skal jeg prøve 😀

 6. Ehm nei. Skolebolle er skolebolle, skolebrød er skolebrød. To forskjellige ting. Er selv fra østlandet (Oslo).

 7. Yvonne: forskjellen er vel egentlig formen? Dette kaller vi skoleboller, mens de som er avlange heter skolebrød? Allikevel kaller de fleste østlendinger jeg kjenner, disse for skolebrød. Vi sier skoleboller.

 8. Jeg er fra Bergen, men bor på østlandet. Jeg kaller disse bollene Skoleboller. Men Oslo-mann kaller de skolebrød. Jeg skulle likt å visst hva du mener forskjellen er.

  Forresten. Jeg gikk tom for hvetemel under bakingen så måtte bruke sammalt fin istedet. De ble kjempegode!

 9. Mine ble veldig rennende, og jeg skjønner ikke helt hva jeg har gjort galt. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, måtte spe på med en del ekstra mel fordi det ble en røre og ikke en deig. Noen aning på hva jeg kan ha gjort galt?

 10. På Sørlandet heter de purker ?? (Ja, det står «purke» på kassaskjermen på butikken) ??

 11. Må man tilsette maisenna i «kremen» (desserten som brukes som krem)?

  • Hei Kristin

   Beklager litt sent svar, men ja, det må tilsettes, ellers risikerer du at kremen smelter utover bollene. Maizennaen hjelper den til å holde formen og den får en «hinne» på toppen mens den stekes. Jeg prøvde å sløyfe maizennaen en gang, og det anbefales ikke. 🙂 God helg!

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.