«Roastbeef»

Okei, kanskje ikke helt da, selvfølgelig. Men dette er en av de beste seitanforsøkene jeg har gjort. Egentlig har jeg hentet (men modifisert litt) oppskriften fra The vegan zombie, som er mathelten min nå for tiden. Han lager akkurat den maten jeg liker best, så jeg holder på å teste ut oppskriftene hans nå.
Denne seitanen er bare rett og slett knallgod på smak og i konsistens, jeg stod og maulet på den mens jeg skar den opp til å bruke på pizza nå i kveld. Seitanen blir nok enda bedre av å skjæres i tynne skiver og stekes. Kan brukes til pålegg, middag og alt annet man trenger «skinke» til.
Ikke la dere skremme av den lange ingredienslisten, dette er jo stort sett ting folk (i hvert fall veganere) har i skapene sine uansett. Skjæres i tynnest mulig skiver med mandolin eller en skarp kniv for best mulig resultat. 

Mannen min likte forresten denne veldig godt, og han er SÆRDELES vanskelig når det gjelder slike kjøtterstatninger. Han spiste og spiste mens han, med munnen full av mat, begynte å fable om «biffsnadder» og annet man kunne bruke denne til. Suksess, med andre ord.

 

 

Ingredienser til to «steker»:
Tørt:

 • 3,5 dl glutenmel
 • 0,5 dl næringsgjær
 • 1,2 dl kikertmel
 • 2 ss brunt sukker
 • 1/2 ts gurkemeie
 • 2 ts hvitløkspulver
 • 2 ts løkpulver

Vått:

 • 1 ss vegansk worcestershiresaus (bør ikke sløyfes!)
 • 1 ss Braggs eller soyasaus
 • 2,5 dl grønnsaksbuljong
 • 1 ts liquid smoke (Meny)
 • 3 raspede hvitløksfedd
 • Litt pepper

Kraften seitanstekene skal kokes i:

 • 3,5 dl grønnsaksbuljong
 • 1 grovhakket løk
 • 4 oppdelte hvitløksfedd
 • 2 laurbærblader (kan sløyfes)
 • 0,5 dl brunt sukker
 • 1/2 ts chilipulver
 • 1 ss tørket persille (jeg hadde ikke i dette)
 • 1/2 ts timian
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss Worcestersaus (se link lenger oppe)
 • 5 dl vann

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 175 grader. Finn frem en ildfast form/gryte med lokk og smør den med olje.
Bland sammen tørt og vått hver for seg. Hell det våte i det tørre og bland raskt sammen til en deig. Ha deigen over på benken og kna den godt sammen. La deigen hvile mens du lager i stand kraften.

Bland alt til kraften i en gryte og kok opp. La dette småputre i 5-10 minutter.

Legg seitanen i den ildfaste formen og hell over kraften så den dekker dem. Legg på lokket og sett formen inn i ovnen.

 

 

La formen stå i ovnen i ca. 1 time. Så snur du seitanstekene og lar dem steke videre i ovnen uten lokket i ca. en halvtime til. Ta formen ut, snu seitanen og la dem ligge i kraften til alt er avkjølt.
Ta dem så ut av kraften (den kan du kaste eller sile den og bruke i en saus eller lignende) og tilbered/server dem slik du måtte ønske. De kan skjæres i skiver og strimler, brukes på pizza, som «stek», stekes med eller uten panering og annet. Rester pakkes godt inn i feks. sølvfolie og oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke, eller i fryseren i opptil en måned.

 

14 Comments

 1. Wow!!! Har drevet og sett etter noe å erstatte den ekle juleribba med, som ikke blir for komplisert, da må jo dette vre midt i blinken! Skal prøve ut oppskriften til uka!

 2. Dæven! Den der så utrolig god ut! Den må jeg teste ut 🙂 Har sett litt på The vegan zombie på youtube, men har ikke prøvd noen av oppskriftene. Men det skal jeg gjøre nå hvertfall!
  Tror du denne seitanen passer bra som pålegg forresten?
  Kosikos fra Jenny

 3. Haha leste over en gang til og der står det jo at den passer godt som pålegg 😛

 4. Hehhe, går ofte litt fort i svingene med meg og. :p
  Men ja, den er perfekt som pålegg. Jeg lager også hamburger (ungene elsker denne) med sennepssaus og ketchup smurt på hver sin burgerbrød-del, masse seitan i tynne skiver, rå løk (til oss voksne), sylteagurk og spinat eller salat. Smaker skremmende likt en typisk McDonalds-burger, faktis. Min datter på 9 år nektet nesten å tro den var vegansk, hehe.
  Jeg er tom for seitan nå, det er den første seitanen vi har spist opp her i huset, før har jeg måttet kaste det på slutten. Nå har jeg laget den 3 ganger og må lage en fjerde batch nå til uka.

 5. Hei!
  Denne virker utrolig fristende! Nå har jeg samlet nesten alle ingrediensene, men jeg lurer på om melasse er veldig viktig? Kan du tenke deg eller har du prøvd hvordan det er uten?

 6. Hei Christina. Jeg har ikke prøvd uten, men jeg og mannen ble faktisk enige om å lage den uten melasse neste gang siden den blir litt vel søt. Den er god som søt og, den "kler" det, men jeg vil prøve uten og. Så det skal jeg lage i morgen. Worcestersausen er nok viktig, men den går jeg ut fra at du har. Gled deg! Og du måå prøve å lage biffsnadderet og de baguettene med "cheese steak". Mmm.

 7. Er kikertmelet viktig her, eller kan det erstattes med annen type mel?

 8. Anonym: jeg er usikker. Jeg vet at det ofte kan erstattes av vanlig hvetemel i mange andre oppskrifter, så jeg vil faktisk tro det går fint med hvetemel, men jeg tør ikke påstå det 100 %. Men det virker i hvert fall logisk. 🙂

  • Mange takk. Jeg tenkte kanskje soyamel kunne funke. Glemte å bestille kikertmel når jeg bestillte worcester saus og nå rekker jeg ikke få tak i mer før jul regner jeg med. Ellers takk for en super blogg!

 9. Hei! Jeg ser at du har linket til en worchestershiresaus, men er det fordi de vanlige man får kjøpt i butikken ikke er veganske? Jeg bestiller ikke ting på nettet, og særlig ikke fra utlandet, så jeg lurer på om det er mulig å få tak i en helt vanlig butikk evt innvanderbutikk

 10. Hei Cathrine
  Den vanlige er ikke vegansk nei, jeg har kun funnet vegansk Worcestershiresaus på nettbutikker, og da iHerb. Det er ganske mye jeg må bestille derfra som jeg ikke har sjans å få tak i her, men jeg bestiller mest fra Veganlife i Norge og Sverige, de har en del kjøtterstatninger, og vegansk snop til barna osv. Er det noen grunn til at du ikke bestiller på nett?

  Hilsen Cathrine

 11. Hans Martin Lukerstuen

  Har akkurat satt denne inn i ovnen nå. Gleder meg til å smake resultatet!
  Fantastisk blog forresten!

 12. Jeg er nesten ett år for sen, men jeg fant vegansk worchester saus på en innvandrerbutikk. Merket er Chain kwo. Så godt mulig du kan finne det samme på en annen invanderbutikk.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.