Dollys no. 15 – Brennheit

Dette var en av mine favoritter som pre-veganer. I helgen ville jeg prøve meg på en hjemmelaget versjon, og den ble altså så god at jeg drømmer om den enda, kunne spist den hele tiden!

Biffkjøttet og osten må selvsagt vike, men her har jeg erstattet biffen med chorizopølse (kan selvsagt sløyfes helt og, eller man kan bruke roastbeef-seitan).

Som osteerstatning har jeg faktisk brukt lett bearnaisesaus, og før dere rynker på nesa – prøv! Det smaker ikke noe særlig bearnaise, men gir en litt autentisk følelse av en skikkelig god, litt ostete pizza. Vi har stort sett begynt å bytte ut den tidligere elskede ostesausen med lettbearnaise på alle pizzaer. Prøv!

 

Ingredienser og fremgangsmåte:
Bunnen slumpes alltid her, jeg bruker aldri noensinne oppskrift på pizzabunn, altså. Ikke heves denne heller, den hever faktisk nok i ovnen. Så hele pizzaen tar vel maks en halvtime fra start til slutt. Se hvor luftig den er, helt uten forheving!

Jeg har først mel i en bolle, til denne pizzaen har jeg sikkert brukt tja, en halv liter? Lager jeg for mye deig, blir det jo fine rundstykker eller hvitløksbrød eller lignende, deig holder seg fint i kjøleskapet i noen dager også). Jeg har i en pakke tørrgjær, et par ts havsalt, et par ts sukker (så gjæren får virke enda bedre), 1 ts hvitløkspulver, 1 ss av hver av oregano og basilikum, og et par ss god olivenolje. Så har jeg i litt og litt vann mens jeg rører i deigen. Når jeg har hatt i endel vann, knar jeg deigen med hendene og justerer med mer vann eller mel til deigen er myk og perfekt i konsistensen. Den skal ikke klistre og ikke virke tørr.

Nå kan du godt heve deigen, men jeg gidder ikke det. Jeg kjevler den ut til en stor sirkel og overfører den til et papirkledd stekebrett.

Jeg har lagt min elsk på en uhyre rask og enkel tomatsaus som vi alltid bruker til pizza for tiden. Du varmer opp et par ss olivenolje i en panne, og har i 1-2 ss hvitløkspulver. La det frese litt til det dufter deilig, men pass endelig på at det ikke blir brent! Hell i en boks hakkede tomater, og rør godt. Ha i endel basilikum og oregano, salt, pepper og litt sukker eller agave/lønnesirup og rør. La dette putre i noen minutter.

Imens lager du bearnaisesausen etter anvisning på posen. Husk at den vanlige, fete typen ikke er vegansk, vi bruker lettvarianten med soyamelk i stedet for kumelk. Ha gjerne oppi litt næringsgjær også, for mer ostete smak.

Smør et middels tykt lag tomatsaus utover bunnen. Legg bearnaisen i klatter over tomatsausen og spre den litt utover, gjør ingenting om de to sausene blander seg litt, det er bare godt. Men helt oransje sammenblanding ville jeg nok ikke gått for.

Skjær opp grønnsakene. Jeg bruker sopp, grønn paprika, løk og hvitløk. Legg dem utover på pizzaen sammen med chorizo eller seitan. Dryss over absurde mengder grovmalt pepper, jeg må ha over enda mer neste gang. Ha gjerne også over litt grillkrydder, eller ha det over etter steking om du foretrekker det.

Stek pizzaen midt i ovnen på 250 grader til den er godt stekt, på grensen til litt svidd i kantene. Da er den best, nemlig.

Vil du ha rømmedressing til, anbefaler jeg denne.

3 Comments

  1. bearnaisesaus på pizza er fantastisk!!!!

  2. For en genial ide! Skal prøves! 🙂

  3. Åh! Helgoland, dette MÅ prøves! 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.