Lussekatter

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring
Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring

Lussekatter

I dag er det Lucia, og jeg regner med de fleste allerede har bakt sine lussekatter. Jeg bakte i går, og jeg og ungene snikstartet litt med varm kakao og nystekte, varme lussekatter til kvelds. Når Lucia er her, da vet man at julen er hakk i hæl!

Ikke alle liker smaken av safran. Mange bruker gurkemeie i stedet. Jeg vet ikke helt, jeg liker egentlig ikke smaken av noen av delene, men har en liten stemme i hodet som sier at lussekatter skal ha safran i seg, gurkemeie smaker jo mer middag, på en måte. Men jeg spiser gjerne lussekatter farget med gurkemeie jeg, så lenge det ikke er altfor preget av kryddersmaken, for den passer virkelig ikke i boller om det blir for mye. Litt går an. Og jeg skjønner jo at skoler og barnehager ikke prioriterer å kjøpe verdens dyreste krydder med det budsjettet de har.

Uansett, her er våre deilige lussekatter, myke og gode og helt veganske. De er godt utprøvd på ikke-veganere da jeg har bakt og tatt dem med på barnehagefrokoster og delt ut til venner, laget på jobb osv, og ingen har merket noe til at de er veganske. De smaker akkurat som vanlige lussekatter!

Plantebaserte Lussekatter
Plantebaserte Lussekatter

Ingredienser til ca. 25 lussekatter:

  • 4,5 dl plantemelk (soyamelk med vaniljesmak er særdeles godt i disse)
  • 150 gram vegansk smør/margarin
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1,5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 gram safran (eller 1/2 ts gurkemeie)
  • 1 – 1,5 liter hvetemel (slump)

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og ha i melken. La det bli maks 40 grader varmt og rør i gjæren og 1 ts av sukkeret. La det stå noen minutter, så har du i resten av sukkeret, kardemomme, safran og ca. halvparten av melet. Bruk kjøkkenmaskin og elt godt og lenge. Tilsett mer og mer mel til deigen samler seg og blir glatt og smidig.

Dekk bollen med en plastpose eller lignende og la den heve på et lunt sted i en times tid.

Form lussekatter i forskjellige former og pynt med rosiner. Legg dem på papirkledd stekeplate og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Stek dem midt i ovnen på 225 grader i 8-10 minutter.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.