Sjokoladekarameller med maldonsalt

Kjempegode karameller som kan varieres etter smak og som er veldig enkle å få til. De skal koke en stund, men man trenger kun å røre i gryta innimellom.

 

Ingredienser til ca. 30-40 karameller:

 • 60 gram vegansk margarin
 • 1 pakke Alpro soyakremfløte
 • 1,5 – 2 dl sirup
 • 150 gram sukker
 • 1 ss vaniljesukker
 • 3 ss kakaopulver
 • 2-3 ts maldonsalt (mer eller mindre etter smak)

Fremgangsmåte:
Kle en liten form med bakepapir. Størrelsen på formen kommer an på hvor tykke karameller du vil ha. Jeg bruker en kvadratisk form på ca. 20 x 20 cm.

Ha alle ingrediensene i en kjele med litt høye kanter og la massen småkoke i en times tid på middels varme. Bruk gjerne gryte med nonstick-belegg så du kan ha litt høyere varme uten at det brenner seg fast i bunn. Noen må koke karamellene lenger for å få dem harde, det kommer an på gryten og varmen, tror jeg.

Husk å ta karamellprøven før du avslutter kokingen (slipp en teskje karamellmasse i et glass kaldt vann, den skal kunne rulles til en seig kule), så du er sikker på at massen blir stiv nok. Jeg har prøvd med termometer, men selv om den viste 120 grader som oppgitt, stivnet ikke massen, så jeg stoler mer på karamellprøven enn termometere. Rør ofte.

Hell massen i formen og sett den til avkjøling. På denne tiden er det veldig greit å sette den utendørs.
Den vil sannsynligvis bli ganske hard etter en stund, men den blir litt mykere etter kort tid i romtemperatur og kan fint deles i passende biter med en skarp kniv.

Disse bør oppbevares i kjøleskapet (men la dem ligge på et papirkledd fat i kjøleskapet før du legger dem i en boks, ellers kan de klistre seg i hverandre). De blir litt harde, men får Smørbukk-konsistens i munnen. Pakk evt. hver bit inn i cellofan og gi bort i julegaver.

 

 

3 Comments

 1. Guri malla, de ser knallgode ut!

 2. Jeg lagde disse, men lurer på om jeg kanskje har gjort noe feil. Det smakte veldig godt, men karamellene ble aldri ordentlig faste og jeg klarte ikke å skjære dem i firkanter slik som var meningen. Jeg lot karamellen koke ganske lenge, men fikk det desverre ikke til. Noen forslag til hva jeg kan ha gjort galt? Jeg vil så gjerne lage disse, de var jo kjempegode 🙂

 3. Hei emma
  Jeg kjenner til problemet. Noe av det kjipe med karameller, er at det er lett å mislykkes. Hvor lenge kokte du dem? De bør nok koke i minst en time, og det må boble, altså ikke for svak varme men heller ikke for sterk. Jeg ser jeg ikke har presisert akkurat det i oppskriften, skal endre litt på den.
  Jeg laget dem uten kakao nylig, da fikk jeg samme problemet, de stivnet ikke engang i fryseren! Men jeg kokte dem i ca. 40 minutter, det var tydeligvis altfor lite. Prøv høyere varme, rør oftere og bruk evt. gryte med nonstick slik at det ikke brenner fast i bunn, og kok gjerne i halvannen time. Da MÅ det bli bra altså. Jeg skal gjøre dette i helgen, da uten kakao men med litt vanilje i. Mmmm.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.