Soy chunks Manchurian (indisk)

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

En av de beste gryterettene jeg har smakt. Jeg hadde ikke grønn chilipasta i hus, så jeg måtte bytte den ut med barbequeglaze, men det ble insanely godt! Soyabitene fikk en helt fantastisk konsistens og smak, jeg gikk faktisk og mumset på dem utover hele kvelden, og min niårige datter sa de var knallgode.

Her er originalversjonen, i tilfelle noen vil prøve seg på den ekte varianten. Mmmm så godt!

Ingredienser:
 • Tørkede soyabiter, mengde etter ønske/behov
 • 5 ss maizenna
 • Litt salt
 • 4 ss Santa Maria BBQ-glaze (skal opprinnelig være 1 ts grønn chilipasta)
 • 2 ss soyasaus (pluss et par ss til sausen)
 • 2 løk, hakket (jeg brukte rødløk)
 • 2 vårløk, hakket (jeg pleier å klippe dem med saks, enkelt og greit)
 • Fersk, revet eller finhakket ingefær, ca. 2-3 ss
 • 3 fedd hvitløk, revet eller hakket
 • 2 ss ketchup
 • 1 ss gønn chilisaus (jeg hadde ikke dette, brukte mer BBQ-glaze i stedet, kanskje 3-4 ss)
 • 1 ss eddik
 • 5 dl vann
 • Klippet vårløk til pynt
Fremgangsmåte:
Kok opp vann i en gryte og ha soyabitene i. Ta gryten av varmen og legg på lokk. La stå i ca. 10 minutter. Hell bitene i et dørslag og la dem avkjøles litt. Jeg klipper dem i 2-3 om de er litt store.
Ha dem i en bolle, ha over salt, BBQ-glaze, soyasaus og 3 ss maizenna og rør godt.
Stek soyabitene til de er litt sprø på utsiden. Ha dem over i en bolle igjen og sett tilsides.
Imens steker du løk, hvitløk, vårløk og ingefær i et par minutter.
Ha i soyasaus, ketchup, og bbq-glaze og rør godt. La sausen koke opp. Ha i soyabitene og 5 dl vann rørt ut med de resterende 2 ss maizenna. La det koke opp igjen.
Smak til med salt og la sausen småkoke til den tykner litt. 10 minutter kan den godt stå. Ha i eddik til slutt.
Server med kokt ris og frisk vårløk.

6 Comments

 1. Hmm, jeg og mamma har nettopp laga denne retten, men jeg kan ikke si jeg syns det var særlig godt! Lite smak, og det som er av smak er ikke godt.
  Hjelper ikke at de her soya-chunksa blir snodige svamper, heller.. :p

 2. Oj. Nei det er jo smak og behag. Fulgte du min oppskrift eller originalen? Mine soyabiter blir i hvert fall ikke svamper, de blir som kjøttbiter. Hvilke soyabiter bruker du, og steker du dem godt nok?

  • Fulgte din oppskrift ganske nøye, men det skal sies at smaken kom seg når den bare fikk godgjort seg litt.. 🙂
   Når det gjelder de soyabitene så spørs det nok om de skulle vært stekt mer, eventuelt skvisa ut mer væske før de blei stekt.

 3. Laget en variant av dette i dag – kjempegodt! Soyabitene ble veldig gode med denne tilberedelsesmåten. Hadde i paprika og brokkoli også.

 4. Jeg laget denne retten i dag, men jeg hadde hverken chilipaste eller BBQ-saus. Så jeg brukte en peppersaus fra den lokale asiamatbutikken, samt en chilisaus på flaske. I tillegg hadde jeg oppi paprika og sesamfrø. Smaken ble kjempegod, men de der soyachunksene altså… Jeg stekte dem lenge og på sterk varme, men de ble til små ekle svamper uansett. Det kjennes overhodet ikke ut som mat. Urk. Men *retten* var veldig god! 🙂

 5. En metode for å sikre at soyakjøtt ikke blir ekle svamper, er å dobbeltfritere dem, dvs. Jeg dypfriterer ikke, steker bare i litt godt med olje og snur underveis før de får ligge på tørkepapir å en blir kvitt overflødig olje. Jeg synes det blir snadder! Også viktig å presse ut overflødig væske fra soyaen etter koking. Jeg koker ALDRI i bare vann, alltid i grønnsaksbuljong tilsatt krydder jeg har lyst på, alt etter hva jeg skal lage. Alle kjøttetere som har smakt hos meg, har likt det godt.

  For panering har jeg i noen ss. (Mengde tilpasses hvor mye du skal lage) Maizenna og like mye fint hvetemel (kan sikkert fint erstattes med kikertmel/besan for de som ikke vil ha hvete/gluten) og ei teskje bakepulver oppi en romslig plastpose (glidelåspose er kjekt, men papirposer som gamle havregrynsposer er topp til dette også!). Ha så evt krydder du vil ha i paneringen oppi posen også og rist det godt for å blande alt eller bruk en visp til å røre godt. Ha så kjøttet oppi posen i passe porsjoner, lukk posen godt og rist, slik at alt kjøttet blir fint dekket med panering. Rist godt av etterhvert som du løfter de ut og legg dem på en tallerken elns en stund, så paneringen får satt seg.

  Stek så i varm, nøytral olje, f.eks rapsolje til de er veldig lyst brune. Ha ut av olja og la kjøle seg eller pakk dem i kjøleskapet til senere/neste dag. Varm så oljen igjen og friter til de er perfekt brune og super-crispy! Denne metoden gir ekstra sprø og deilige chunks, nuggets eller hva du måtte ønske deg. Laget "Unchicken-nuggets" "ed dem her om dagen, med soyamedaljongene fra veganermat.no, og de ble vanvittig gode, mye bedre enn chicken nuggets, synes jeg. Hadde buljong og kyllingkrydder i kokevannet og kyllingkrydder, salt og pepper i melblandingen. Tror det blir lenge til jeg tyr til brødsmuler igjen, dette funket bare så godt og det er ikke en gang behov for egg eller eggerstatning for å få det til å henge godt….

  Nei, nå skal jeg lage chunks, bare for å snackse på sammen med coleslaw! Nam! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.