Fyrstekake

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ja, da har man prøvd seg på det og. Og det gikk aldeles strålende! Folk vil nok absolutt merke forskjell, men den forskjellen er ikke veldig stor, og kaken ble knallgod i både konsistens og smak. Dette er jo noe man kan imponere veganskeptiske besteforeldre med!

Ingredienser til en liten form, 20 cm:
Bunnen:
120 gram sukker
250 gram hvetemel
150 gram vegansk margarin
1 ts bakepulver
Et par ss vann
Noen dråper mandelessens

Fyllet:
130 gram melis
130 gram malte mandler
Noen dråper mandelessens
1 dl vann

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader.
Ha alt til deigen unntatt vannet i en food processor og kjør til en masse. Tilsett en ss vann og kjør litt videre, og så den siste ss om det trengs. Deigen kan virke veldig tørr først, men tilsetter du for mye vann blir den for bløt, så dette er viktig, Ta den ut av bollen og kna den litt med hendene. Du kan godt gjøre dette fra begynnelsen av om du ikke har eller vil bruke food processor. Går fint an å lage den for hånd, jeg er bare litt lat.
Ta av 1/3 av deigen og legg den tilside, gjerne i kjøleskapet. Kle en liten kakeform med bakepapir i bunnen og trykk 2/3 av deigen ut i den og opp langs kantene, et par cm. Form kanten jevn med fingrene, forsiktig, deigen kan være litt skjør.
Sett formen tilside og lag fyllet. Kjør mandlene i food processoren, de skal være finmalt, men liker du det litt grovere er det ingenting i veien for det, altså. Ha i vann og melis og kjør til alt blander seg godt, det går fort.
Massen er litt løs, men den skal være sånn.
Hell den over bunnen i kakeformen, den skal ikke nå helt opp til deigkanten, men nesten. Ta frem deigen fra kjøleskapet. Knip av en liten klump og rull en pølse i hånda, deigen er litt skjør så her må du være forsiktig. Legg pølsen på kjøkkenbenken og kjevle den forsiktig flat, eller press den flat med fingrene. Legg den oppå fyllet. Her må du ha litt forskjellige lengder siden kaken er rund, jeg brukte bare øyemål, det er ikke så farlig om de blir litt for lange eller korte, du skjøter så godt du kan.
Gjør det samme med resten av deigen til du har lagt et gitter på kaken, slik som her:

Det vil fylles litt igjen og se penere ut etter stekingen, heldigvis. Sett kaken midt i ovnen og stek i ca. 30 minutter, eller til kaken er gylden på toppen. Ta den ut og la den avkjøles HELT før du tar den ut av kakeformen, la den gjerne stå over natta i kjøleskapet. Tar du den ut av formen for tidlig, ramler den fra hverandre.

Skjær i pene stykker og server med en vegansk kremdott om du vil.

One Comment

  1. I'm not a baker but sure LOVE it when others bake! This looks great! Since omitting dairy completely it looks like I will have to learn to bake so I can enjoy some of these vegan options!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.