Nachosform

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Fredag = taco i de mange norske hjem. Jeg liker å variere litt, og lager ofte nachos, enchiladas og lignende i stedet for den vanlige tacoen. Nachos er en stor favoritt hos både oss voksne og barna, og her er oppskriften på en enkel men uhyre god nachosrett. Fyllet kan selvsagt varieres, vi slår til med soyafarse i ny og ne. Ostesausen er inspirert av Helle sin fantastiske ostesaus, og er helt uten nøtter. Mye bedre enn den jeg pleide å lage av cashewnøtter, og ikke minst billigere. Min favoritt!

Ingredienser til 3-4 porsjoner:
 • 1 liten pose salte nachochips eller tortillachips
 • 1 porsjon refried beans
 • 1 stor hakket løk, gul eller rød
 • 1 boks mais (liten eller stor, alt etter hvor mye du vil ha)
 • Syltet jalapenos, mengde etter ønske
Ostesaus: (denne funker fint til pizza, mac & cheese og lignende også)
 • 1 dl næringsgjær
 • Et par ss maizenna
 • 1 ts Vegetakrydder, grønnsaksbuljongpulver eller salt
 • Ca. 3,5 – 4 dl vann
 • 1 dl solsikkeolje (eller annen smaksnøytral matolje)
 • 1 ts god sennep, feks. dijon
 • 1/2 ts eddik
 • 1/2 ts løkpulver
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1/2 ts paprikapulver, gjerne røkt
 • Litt spisskummen om du vil, godt til mexicanske retter
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 250 grader.
Spre chipsene utover en papirkledd langpanne i et middels tykt lag.
Lag bønnestuingen og sett den tilside. Hakk løk og skyll maiskornene. Spre bønnemosen utover chipsene, om den er for tykk rører du inn litt vann. Den skal renne litt, men fremdeles være ganske tykk. Hell over ostesausen i et så tykt lag som du vil ha. Jeg pleier å få saus til overs, den kan du oppbevare noen dager i kjøleskapet, og feks. ha til pizza eller annet snadder.
Spre maisen utover sausen, og ha over løk og hakket jalapenos.
Ostesausen lager du slik: 
Ha det tørre i en gryte og ha i vannet under kraftig visping så det ikke blir klumper. Ha i eddik, salt og sennep og rør godt. Kok opp sausen og la den tykne. Rør inn oljen, her må du vispe veldig godt. Sausen ser ut til å skille seg med en gang, men bare rør kraftig så blir den jevn og får en fin og glatt konsistens. Oljen må ikke sløyfes, det er den som gir sausen en fet og ostete konsistens, jeg vil si den er «the secret ingredient» her.
Blir sausen for tynn, kok den litt lenger. Er den for tykk, ha i litt mer vann. Her slumper jeg litt.

6 Comments

 1. Ser supergodt ut! Går det å bruke 1 ekstra ss maizenamel, i stedet for hvetemel?

 2. Åh, sikle! Dette her er farlig digg mat!

 3. Denne ostesausen er knall! 🙂

 4. Hei! Jeg prøvde meg på denne i går og smakene var veldig bra, men nachosene ble skuffende nok helt bløte og gikk i oppløsning. Hvor lenge lar du dine stå i ovnen? Jeg hadde dem inne i 10 minutter tror jeg.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.