Sommerferie i Berlin 2013 – bilderas!

Da er jeg kommet hjem fra Berlin og har hatt 11 aldeles strålende dager der borte. Matmessig er det bare én ting å si: HALLELUJA! Utvalget er helt enormt, det er rett og slett en annen verden. Man kan spasere inn i en helt vanlig helsekostbutikk og kjøpe mengder av forskjellige veganske pølser, biffer, burgere, pålegg, oster og annet snadder. Man kan også gå i en vanlig liten pølsebu og kjøpe seg en digg vegansk pølse, eller gå på en vanlig matbutikk og handle inn veganske pølser, nuggets, burgere, gyros, yoghurt i alle slags smaker osv.
Det var litt nedtur å komme hjem til lilleputt-utvalget her igjen, men jeg fikk i hvert fall kjøpt med meg enormt med mat hjem og har fylt opp fryser og kjøleskap. Jeg skal ikke plage dere med masse familiebilder, men her er et knippe matbilder fra turen, samt noen beskrivelser. Enjoy!

Her står jeg utenfor Veganz for første gang. Denne butikken var en åpenbaring, altså. Alt der inne er vegansk, absolutt alt. Og de har også en tilhørende café med kaker, smørbrød, enkelte varmretter, softis, smoothie og annen drikke osv. Dessverre var de utsolgt for smultringene min datter hadde gledet seg sånn til å prøve, men de hadde da mye annet godt.

Her er den andre Veganzbutikken, den ligger noen togstopp unna. Jeg likte denne best.

Utvalget var virkelig enormt. Haugevis av iskremer, sjokolader, kjøtterstatninger av alle slag, til og med veganske reker og laks (som jeg ikke har prøvd og nok heller aldri kommer til å prøve), sauser, supper, melketyper, yoghurter, ja alt! Tror vi handlet for over 2000 norske kroner der totalt, og jeg angrer på at vi ikke kjøpte mer, men vi måtte tenke på flyvekta når vi skulle hjem igjen.

Datteren min (hun og lillebroren er selvsagt også veganere) fant fort iskrem-hyllene.

 

Brunsj på Veganz; grovt rundstykke med grillede grønnsaker, dødsgodt!

 

Disse brødpinnene med fyll av enten tomat, sopp eller spinat var til å dø for. Jeg kunne levd på dem!

Jeg kjøpte en nydelig grillwrap på Veganz-kaféen. Kostet vel rundt 35-40 kr og var diiiger og fullstappet med bbq-tempeh og andre godsaker. Veldig god.

 

På kvelden var det tid for Vego, den helveganske restauranten i Prenzlauer Berg. Jeg hadde skyhøye forventninger til denne, og de ble mildt sagt innfridd og vel så det. Makan til mat! Ikke gourmet, selvsagt, men mer ei burgersjappe med de sykeste, beste veganske burgerne i alle slags former, samt den beste veganske pizzaen jeg har smakt til nå. Jeg ble så glad i de pizzaene at jeg tror vi spiste minst 10 pizzaer i løpet av de 11 dagene vi var der. To kvelder måtte jeg kjøpe med meg et par (ja) pizzaer med meg hjem til leiligheten etter at vi hadde satt til livs hver vår digre burger, så jeg kunne ha pizzarester til frokost, lunsj osv. Insane, jeg vet, men den var SÅ god!

 

 

Pizza salami

 

Pizza Vego, med litt for store grønnsaksbiter, men god allikevel

 

Verdens beste brus! Uten sukker, men søt og god allikevel. Savner denne! Ungene elsket den også.

 

Pizza med hjem, ja!

 

Pizza Spinat. Denne var dritgod, men spinaten kunne vært fordelt litt mer utover. Ble litt vel store klatter

 

Pizza Hawaii, min favoritt! Skinken var ubeskrivelig, hvis noen vet hvilken de har brukt så hyl ut!

 

Chick’n-nuggets til ungene. Disse smakte som nuggets uten det ekle MUK-et, og ungene digget dem.

 

Roberto sin favorittburger. Seitan cheeseburger.

 

Min favorittburger, ved siden av kyllingburgeren. Northsea-fiskeburger med dillveganese. Nam!

 

Dårlig belysning inne, men her er Chick’n Hawaii-burgeren. Denne var awesome!

 

Den berømte Vego-sjokoladen. En av de beste jeg har smakt. Skulle bare vært i litt mindre/tynnere ruter.
Da vi klarte det kunststykket å gå av sightseeingbussen vår (ja, er man turist, så er man turist) en hel mil borte fra der vi eeegentlig skulle gå av, var det bare å lete febrilsk etter en taxi. Vi var sykt sultne men fant lite å spise noe sted. Helt til vi tilfeldigvis, i en litt bortgjemt bakgate, passerte denne italienske familierestauranten som er blitt drevet på samme sted i 40 år, av en helt nydelig italiensk familie. De hadde tre veganske retter, i tillegg til nydelig (gratis) brød, og foccaccia. Foccacciaen var tynn og sprø, litt uvant, men den var nesten uvirkelig god. Jeg drømmer om den enda. Anbefales virkelig, om man er i området! Betjeningen er grunn nok til å gå dit, verdens skjønneste, mest snakkesalige folk.

 

Roberto hadde spaghetti aglio olio, kjempegod hvitløkssmak

 

Ungene fikk spaghetti med nydelig, søt tomatsaus og frisk basilikum servert ved siden av

 

Foccaccia til forrett, denne var bare til å dø for, selv om den ser uhyre enkel ut.

 

Jeg hadde Penne Arrabiata. Veldig sterkt, men supergodt!
 En dag da vi var på vei til Veganz (vi var der endel ganger ja, kremt), kom vi over denne supre pølsebua på et gatehjørne. Tror dere ikke de hadde veganske pølser? Det viste seg å være Viana Bratwurst, som de friterte. Ser helt løyen ut, men den var dritgod, spesielt med det gode pølsebrødet (ikke sånn kjipe indianerpølsebrød vi har her i landet). Skulle ønske noe sånt fantes her.

 

 

Camilla likte denne veldig godt.

Etter å ha vært på litt sightseeing på museumsøya og diverse, var det tid for litt lunsj, og vi kom over en fin asiatisk restaurant ved navn Shi-Mai ved Alexanderplatz. De hadde nydelig mat, mange vegetarretter, og den ene retten på barnemenyen var helt vegansk! Jeg og Roberto hadde tofu med grønnsaker og ris, han med peanøtt- og kokossaus og jeg med kraftig soyasaus eller noe sånt. Ungene hadde veganske minivårruller med pommes og salat.

 

 

Vi fikk også kjøpt 2 kg jordbær i kurv til rundt en femtilapp! Synd at frukt skal være så sabla dyrt her til lands. Savner å kunne kjøpe en hel diiiger vannmelon til 10 kr stykket!

 

Vi måtte selvsagt delta på «Veggie parade Berlin 2013». En ære å få være med, altså! Og jeg var så stolt av datteren min, som kledde seg ut som en ku og deltok i Veggie paradens Harlem shake, som ble filmet av tysk tv! Jeg filmet det selv også.

Camilla som ku!

 

Jeg (til høyre) og min venninne Monika i Veggieparaden

 

Jeg, Monika og mine barn før parade-start.

Etter paraden tok Monika, som har bodd i Berlin i 9 år, oss med på en fantastisk sushirestaurant. Greit å få litt tips om hvor de bra spisestedene er av en som er kjent der. Kjempegod mat!

Restauranten heter Aki Tatsu, og adressen er: Bergmannstraße i Kreuzberg.

Camilla hadde tofu og nudler med grønnsaker og peanøtter

 

Sønnen min, Luca, hadde samosas med grønnsaksfyll og soyasaus

 

Og her er herligheten! En diiiger sushitallerken med alle slags godsaker (ja, denne var bare min, vi bestilte hver vår). Jeg klarte ikke spise halve engang, tror jeg. Måtte ha med doggiebar hjem!

Is ja! Is! Tanne-B var også en av Monikas «hemmeligheter». En issjappe som serverer flere typer vegansk is, belgiske vafler og milkshakes. De hadde bla. pistasjeis (!!), vaniljeis, sjokoladeis og mange typer sorbet. Beste veganske isen jeg noensinne har smakt! Pistasjeisen smakte ordentlig pistasjeis, det får jeg jo ikke tak i her, så jeg sørger!

 

Vaniljemilkshake!

Vi var også på Vöner, som jeg hadde lest mye positivt om før vi dro. Vel, maten var helt grei, men lokalet var grusomt. Skittent og ekkelt, og jeg var litt nervøs for å bli matforgiftet eller noe. De kunne nok fikset opp litt av hvert der, altså. Drar nok ikke tilbake dit.

 

 

Burde snudd tallerkenen, men jaja. Pommes, salat, tahini-hvitløkssaus og kebabkjøtt.

 

Ungene elsket disse seitan-nuggetsene.

Vi ble tipset om Dolores, en texmex-restaurant ved Alexanderplatz. De hadde to digre (og da mener jeg diiiigre) veganske wraps med haugevis av fyll inni. Jeg bestilte «Vegan lover» med bla. bbq-tempeh, seitan, bønner, løk osv inni. Jeg syntes dessverre den var altfor sterk, så jeg overtok heller sønnen min sin (han likte ikke sin) som het «Vegan friend» og var mildere. Bestilte ekstra bønnestuing og guacamole ved siden av, et must! Men for å være ærlig så likte jeg faktisk bedre texmex-wrappen jeg fikk på Alexa shopping center, på food courten der. DEN var god!

Kjøpesenter-wrap, men gudene så god! Kunne velge fyll selv.
En helvegetarisk asiatisk restaurant er ikke noe man finner her hjemme, dessverre. Men i Berlin må man jo innom når man kommer over noe sånt. Kjempegod mat! Likte spesielt godt at vi fikk utdelt to menyer, hvorav den ene var kun med bilder av maten så vi kunne se hvordan alle rettene så ut. Det er noe jeg ofte savner på slike restauranter.

 

Jeg hadde tofu og grønnsaker (bla. frisk ananas, mmm) i sursøt saus med ris

 

Ungene hadde noen digre, deilige veganske vårruller med salat og søt chilisaus.

Til slutt noen bilder av utvalgte produkter jeg kjøpte der borte. Kjøpte mye mer, men noe rakk jeg ikke å ta bilde av før det ble fortært. Kjøpte selvsagt med meg flere kilo revet pizzaost, beste osten i verden. Samt Cheezly med skinkebiter (!). Kjøpte også Gardeinprodukter, bla. kyllingfileter og biffstrimler. Det var frysevarer, men de rakk knapt å tine i kofferten før vi kom hjem til Norge så vi slang dem i fryseren igjen her hjemme. Gikk fint det. Gardein er skremmende likt kjøtt, det er helt utrolig!

 

Disse pepperbiffene er det sykeste jeg har smakt! At det går an å lage noe så likt og noe så godt, jeg besvimer nesten!

 

Kult med miniversjon av Wheatypølsene. Bare fordi, liksom.

 

 

Dette kjøpte jeg i en helt vanlig matbutikk i nabolaget vårt. De hadde flere sorter og, bla. pølser og gyros.

 

Disse ble også kjøpt på nærbutikken!

 

Beste pålegget jeg noensinne har smakt, spesielt det i midten. Kjøpt på Veganz.

 

Denne kremen på boks ble kjøpt på nærbutikken til en tier, smakte nesten som vanlig krem!

 

Kjempegode tortellini. Bare å koke og ha over en god tomatsaus. Mmmm.

 

Jeg elsker Ajvar, og denne sterke typen var midt i blinken. Godt på skiva, burgere osv.

 

Tror det var disse pølsene de brukte på Vego, de var sykt gode. Som ekte pølser, uten alt drittet. Ingen slår disse!

 

Verdens beste lakris. Glem de der rørene, disse hadde en fantastisk konsistens. Kunne spist 5 poser på rappen altså!

 

 

En slags peanøttgodis kjøpt på nærbutikken. Smakte litt som honningnøtter. Veldig gode, men ganske søte.

Det var alt. Jeg har flere bilder, men mye familiebilder og sånt som ikke er vits å hive ut på bloggen. Som dere ser så har vi storkost oss i vegan heaven, og jeg håper tilbudet etterhvert vil bli like bra her og alle andre steder. Som min mann sa; når de klarer å lage mat som smaker 100 % identisk med animalsk mat, hvorfor gidde å spise animalsk?!

God sommer videre, alle sammen!

 

15 Comments

 1. Herregud, jeg døør! Hahaha. Blir utrolig sulten bare av å se på alt.. Den virginia steaken har de også i en sånn "vegan grillmix" på Kinsarvik i Bergen. Da er det en bit av den, tre coctailpølser og en stor chorizo. Dødsgodt! Wheaty er helt fantastisk godt.

 2. Mange flotte bilder her! Spesielt det med deg, venninne, 'kua' og sønnen din. Flott komponert av den som har tatt det. 🙂

  Lurte bare på hvordan det økologiske tilbudet er i Veganz-butikken?

 3. Himmelsk.. Tror nesten jeg må bli med dere på ferie en gang!

 4. Så gøy å lese om! Jeg og samboeren var i Berlin i fjor, vi var der bare i tre dager, men var innom Veganz, Vego, Samadhi og La Mano Verde. Har sååå lyst til å ta en tur neste år også 🙂

 5. Nam, den sushien så lekker ut, thai maten og! Men Wow- den pølsen Camilla holder ser bare INSANE ut! Tror ikke jeg hadde klart å spist halve en gang hehehe :p

 6. OMG, misunnlig:D

  du har vært savnet, godt å høre fra dæ igjen:) blir så rørt av se ungan dine engasjere sæ allerede,født veganere:)
  go sommer videre!! glede mæ til nye post;)

 7. Nei dette så ikkje digg ut i det heile tatt!! 🙂 Prøv Cafe Vux og Kopps hvis du reise uten ungene ein gang, kanonkoselig kafe + fine dining, heilt vegansk.

 8. Her var det mange gode tips! Vi vurderte en tur til Berlin i høst, og nå tror jeg kanskje jeg ble overbevist 😀 Har du noen tips om hvor man bør bo? Vil helst ikke bo midt i turistfellene..

 9. wow, så digg! Berlin er virkelig et mekka for veganere, det kan jeg skrive under på. Jeg er spesielt begeistra for Viasko og Lucky Leek. Takk for at du skrev om Vego – det stedet skal jeg definitivt besøke neste gang jeg skal til Berlin!

 10. Jeg elskede Berlin, og på dette tidspunkt var jeg ikke veganer. Men jeg glæder mig vildt til at komme derned igen og prøve alle de veganske herligheder. Tak for inspiration.

 11. Som en veganer med forestående London-ferie, har jeg et lite, helt sikkert dumt spørsmål: Brukte du en kjølepose til fryse/kjølevarene på hjemturen?

 12. Nope det gjorde jeg ikke. Og det gikk knirkefritt. Til og med yoghurt og noen frysevarer hadde jeg i bagasjen. 🙂
  Bare passet på å la det ligge i kjøleskapet så lenge som mulig, og pakket det ned rett før vi forlot leiligheten. God tur!

 13. Så spennende! Dere var der samtidig som samboeren min og jeg var der. Vi visste ikke om veggie paraden, så vi snublet ut på alexanderplatz mens de pakket sammen..Følte oss litt dumme da. Vi drar til Berlin hver sommer hvis vi får mulighet og bruker en uke på å spise!

  Men jeg må si det vekket kvalme minner da jeg så bildet fra "pølsebua" på hjørnet…Jeg fant også den en gang, og bestilte samme pølse. Mens dama bak disken ventet på at den skulle bli klar, sto hun med pølsebrødet mitt i handa, uten noe papir, og strøk og klemte på det og alt mulig annet, og da pølsa endelig kom klarte jeg å spise ca. halve før jeg ga opp, og etter femten minutter måtte jeg seriøst løpe til nærmeste do. Jeg som aldri reagerer på noe slags mat ellers…. Jeg var sikkert bare uheldig, og jeg ser jo at det er travelt der hver gang jeg går forbi 😉

 14. Så kul att se alla bilder! Blir sugen på att åka till Berlin, verkar vara väldigt fint vegan-utbud! 🙂

 15. Hei! Jeg er i Berlin nå og bruker tipsene dine flittig, spiste den kjempegode northsea-burgeren på Vego i går – fantastisk 🙂 Jeg lurte på om du husker hva sushi-restauranten dere var på heter? Det så kjempegodt ut, og vil gjerne prøve den.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.