Verdens beste kålrabistappe!

Er det ikke litt irriterende når matbloggere alltid skal skrive «verdens beste»? Joda, jeg skal vel egentlig ikke være så frekk at jeg påstår at dette er den beste stappen på hele jordkloden. Men det er i hvert fall den beste JEG har smakt noensinne, og jeg er virkelig en kålrabistappe-kjenner. Kålrabistappe er det beste jeg vet, og jeg har vel laget og smakt meg gjennom de fleste varianter der ute. Denne slår alle ned i støvlene. Om det er pga. bløtleggingen med sitron og rosmarin (og nei, det smaker ikke verken sitron eller rosmarin, men det trekker ut bitterstoffene av kålrabien slik at den rene kålrabismaken kommer bedre frem) eller søtpotetene aner jeg ikke, men dæven så godt! Den ristede pepperen setter en nydelig spiss på det hele.

NB: stappen må forberedes kvelden før den skal spises.

Ingredienser til en stor bolle (6-8 personer)

 • 2 store kålrabier
 • 2 store søtpoteter
 • 1 kvast frisk rosmarin
 • 2-3 skiver økologisk frisk sitron
 • Noen gode ss vegansk margarin
 • Muskat
 • Salt
 • Ristet pepper (se fremgangsmåte lenger nede)

Fremgangsmåte:
Skrell og skjær kålrabien og søtpotetene i biter. Legg dem i kaldt vann i en stor kjele og legg sitronskivene og rosmarinen oppi. Legg på et lokk og sett gryten kaldt til dagen etter.
Hell av vannet, ha på nytt vann og ha alt sammen, inkludert sitronen og rosmarinen, i gryta igjen. La det koke opp og småkoke i ca. en time, til det er mørt.
Hell av vannet, fjern sitronen og rosmarinen og la det dampe en stund til restvannet er borte. Da blir ikke stappen «soggy». Jeg lar det ligge i dørslaget over gryta i et kvarters tid.
Ha i en stor klatt margarin og rør så det smelter. Mos alt sammen, jeg bruker stavmikser men gjør det på din favorittmåte.
Smak til med salt, muskat og ristet pepper.

Ristet pepper: ha et par ss hele pepperkorn i en tørr, glovarm stekepanne. Etter noen få sekunder begynner de å poppe rundt, når de har poppet en liten stund (dette går veldig fort så pass på) heller du dem i en morter eller lignende, og knuser dem til grovmalt pepper. Ikke helt pulver. Dette smaker veldig godt.

 

4 Comments

 1. Vet ikke om det er oss fra Vestlandet eller hva, men jeg kan ikke få nok kållærabistappæ! Det er så godt! Og søtpotet er jo ôg helt vidunderlig – tror nesten jeg må prøve og lage meg en god dose med dette en dag jeg!
  Finfin oppskrift! Håper du har en utrolig fin førjul, og at svangerskapet går på skinner! x

  • Har ikke fått gått gjennom kommentarer før nå, tiden har fløyet! Tusen takk for fine ord, Jules, her går alt som det skal og magen og "hybelboeren" vokser og sparker fra seg hele tiden. 3 mndr igjen nå, det går fort altså!
   Ja, det er noe med oss vestlendinger tror jeg, vi kunne nok LEVD av kålrabistappe alle sammen, hehe. Jeg elsker det!!
   Håper du har hatt en fantastisk juletid og at nyåret bringer deg hauger og lass av lykke. 😀

 2. Tviler ikke et sekund på at den er verdens beste! Takk for oppskrift 😀

  • Det er jeg som skal takke, har ikke tall på hvor mange oppskrifter fra DIN blogg jeg har vært gjennom denne julen. Polenta-omeletten din (med min egen vri) har reddet helgefrokostene for mange år fremover, hehe. Ja, og lunsjer, den er jo perfekt til lunsj! Tusen takk for at du og bloggen din finnes. <3

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.