Kiremitt Vegetar – tyrkisk grønnsaksgryte

Jeg var på besøk hos min venninne i Oslo i februar, og da spiste vi på en tyrkisk restaurant på Grünerløkka, som heter Kapadokya. De har en helt fantastisk rett som heter «Kiremitt vegetar», der du får en terracotta-form fylt med rykende varm og boblende tomatsaus med diverse grønnsaker i. Store biter av sopp, løk, paprika osv. Jeg har drømt om den retten siden, og tenkte at nå må jeg prøve å lage den selv. Googlet litt men fant ingen oppskrift, så jeg prøvde meg rett og slett frem og smakte meg frem til jeg hadde noe som lignet. Det ble såpass likt at jeg er fryktelig stolt over meg selv! Denne må dere prøve!

Et problem er at jeg har slumpet. Jeg husker overhodet ikke mengdeforholdene, men jeg tror jeg har klart å få dem ned noenlunde riktig, så får dere heller smake dere frem litt.

Ingredienser til en stor ildfast form (kan også lages i gryte, blir egentlig det samme):

 • 6-7 store sjampinjonger, delt i litt tykke skiver
 • 1 stor skivet løk
 • 4 fedd hakket hvitløk
 • 3 store paprika, i forskjellige farger, delt i store biter
 • 1 squash delt i biter
 • 1 glass tomatpuré
 • Ca. 7-8 dl vann
 • 2 terninger grønnsaksbuljong, smuldret i vannet
 • Paprikapulver, løkpulver, hvitløkspulver, pepper
 • 2 ss sukker eller agavesirup
 • Maizennajevning for litt tykkere saus (tror jeg brukte ca. 2 ss i litt kaldt vann og tilsatte det under koking)
 • Og så the secret ingrediens: Berberekrydder! Ca. 1 stor ss eller kanskje 2? Kan sløyfes, men gir perfekt smak! Kan lages selv eller kjøpes ferdig i importbutikker.

Fremgangsmåte:
Stek løk og hvitløk i olje til det er mykt, men ikke brunet. Bruk gjerne en god del olje.

Ha i tomatpuréen og la den surre med litt mens du rører. Tilsett vann og buljong og rør godt. Ha i sukker og krydder og jevne med maizenna til ønsket konsistens. Retten skal småkoke. Ha i grønnsakene og legg på lokk. La det surre et kvarters tid før du har det over i en terracottaform eller ildfast form med lokk og sett det i ovnen på 300 grader (om du har, men i hvert fall maks-temperatur) og la det stå en halvtimes tid.

Du kan også bare fortsette å la den småkoke i gryta like lenge, med lokk over. Jeg laget litt for mye for den ildfaste formen, så jeg lot ca. 1/3 av retten forbli i gryta, og det ble i grunnen helt likt, så for å gjøre det lettvint kan du bare lage den i gryten. MEN, det er liksom noe med det å servere den rett fra ovnen i terracotta-form slik det skal gjøres. Når den fremdeles bobler og er litt småbrent i kantene. Mmmm.

Server med godt brød, gjerne naan. Retten er enda bedre dagen etter!

 

One Comment

 1. MMm, dette så godt ut! Nesten som en tyrkisk vri på ratatouille 😀 Ønsker deg en fin mandag 🙂 x

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.