Pistasjeis med sjokobiter

Noen som savner vegansk pistasjeis? Det var min og broderns absolutte favorittis før vi ble veganere. I Berlin i sommer spiste jeg vegansk pistasjeis fra en fantastisk isbar, gjett om det var nedtur å komme hjem til Norge der melkefri pistasjeis er umulig å oppdrive av en eller annen teit grunn.

Heldigvis kom kokeboken min «The vegan scoop» i posten nylig, og der var det jammen meg oppskrift på vegansk pistasjeis! Litt skeptisk til at det kunne bli like godt som den man får kjøpt, men jeg måtte jo prøve. Jeg hadde ikke alle ingrediensene, men prøvde meg ut litt fordet, tilsatte litt sjokoladebiter i tillegg, og resultatet ble en fantastisk autentisk pistasjeis og verdens lykkeligste søskenpar! Her er oppskriften på norsk, med mine egne variasjoner.

PS: neste gang jeg lager denne, skal jeg teste ut arrowrot/pilerot i isen, det skal visstnok gi enda bedre konsistens. Kommer med tilbakemelding.

Ingredienser til ca. 1,2 liter iskrem (lag halv porsjon om du har en liten ismaskin):

 • 120 gram usaltede pistasjenøtter (2 poser á 60 gram, slike de har på bla. Obs og Prix ved grønnsaksdisken)
 • 4 ss agavesirup
 • 5 dl soyafløte
 • Melis etter smak (målte ikke, men hadde vel oppi halvannen dl eller noe sånt, smak til)
 • 1 ts mandelekstrakt (ikke essens, jeg kjøper ekstrakter på iHerb, de har alle mulige smaker, denne er viktig)
 • 2 ts vaniljesukker
 • En klype salt
 • 5 dl soyamelk
 • Litt grønn matfarge (jeg brukte Wiltons, men det går vel med konditor også, skal ikke mye til)
 • 100 gram hakket mørk vegansk sjokolade

Fremgangsmåte:
Ha pistasjenøttene i food processoren sammen med agavesirupen og blend til en paste. Trenger ikke å være så voldsomt nøye, det skal blendes mer etterpå. Tilsett resten av ingrediensene unntatt sjokoladen og matfargen og blend en god stund til det er silkemykt. Eller, om du vil ha det litt grovt så for all del, det er jo bare godt med litt nøttete konistens uansett. Smak og behag. Vil du ha større nøttebiter, hold igjen litt av pistasjenøttene før du blender dem, grovhakk dem og ha dem i isen helt til slutt.

Smak til med mer melis om det trengs, og tilsett litt matfarge mens blenderen går til du har ønsket grønnfarge. Heller litt for lite enn for mye, det er ikke noe fint med selvlysende is. Du kan fint droppe farge og altså, men jeg synes isen blir litt mer delikat om den er litt lysegrønn som på bildet.

Hell isen i en egnet beholder og sett i kjøleskapet i en time eller to, til den er iskald.

Finn frem ismaskinen (ja, du trenger en ismaskin, ellers må du røre som en gal i isen hvert kvarter eller noe, og det blir allikevel iskrystaller, nei kjøp ismaskin, de er ikke dyre, men kjøp for guds skyld en som har fryseelement rundt hele bollen og ikke bare i bunn som den kjipe Phillipsen jeg har). Hell massen i ismaskinen mens den går rundt. Tilsett sjokoladebitene helt på slutten, før isen er ferdig.

Det blir softiskonsistens, vil du ha isen fastere må du scoope den over i en beholder (jeg tar alltid vare på tomme isbokser) og sette den i fryseren en stund.

Spis og nyt!

2 Comments

 1. Dette så fantastisk godt ut! Husker da jeg flyttet her til (fra Bergen til Glasgow) og skulle kose meg med skikkelig pistasjeis fra iskrem-disken og fant ut til min store fortvilelse at det var mint-choc-chip, krise!
  Så bra at den kan lages vegansk også da, har arrowroot i skapet, så takk for tipset! Håper du har en knakende fin søndag 🙂 x

 2. Haha. Jeg elsker chocomint-is! Men ingenting slår pistasje, mmmm. Håper du gir tilbakemelding om du tester ut arrowroot før meg? 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.