Rask og lettvint brun lapskaus

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Jeg er veldig glad i norsk husmannskost, selvfølgelig i vegansk versjon. Lapskaus er noe av det beste jeg får, hvor enn harry det kanskje høres ut i enkeltes ører.

Min datter på 10 er lik meg, hun elsker også slik mat, og en av hennes favoritter er brun lapskaus. Det har jeg ikke pleid å lage da jeg har foretrukket den lyse, men her om dagen kjøpte jeg en ny lapskausblanding fra Findus, med store, ordentlige biter i stedet for de perfekte, dumme firkantene jeg ikke synes noe om som pleier å dominere frossenpakkene (jada, hjemmelaget er best, men med baby i hus er det knapt tid til å gå på do, langt mindre å skrelle og kutte massevis av grønnsaker), og bakpå pakken var det oppskrift på en brun variant med kjøtt.

Jeg fikk lyst å prøve (men gjorde litt om på den, som vanlig), og her er resultatet. Enkelt, kjapt og veldig, veldig godt!

Ingredienser: 

  • 1 pakke Findus «perfekt til lapskaus», eller kutt opp ønskede grønnsaker selv
  • 4 ss vegansk margarin
  • 3 ss hvetemel (glutenfritt eller maizenna for glutenfri versjon)
  • 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 7 dl kaldt vann
  • Vegansk kjøtterstatning etter ønske* (se tips nederst)
  • noen dråper sukkerkulør

Fremgangsmåte:
Tilbered ønsket kjøtterstatning og sett tilside.
Ha margarinen i en gryte og smelt den. Ha i hvetemelet og rør godt. Tilsett vannet litt etter litt, og smuldre i buljongen. Ha i grønnsakene og kjøtterstatningen og la det koke opp. Skru ned varmen og småkok i ca. 10 minutter, til grønnsakene er møre. Smak til med pepper og frisk persille om du vil. Drypp i litt sukkerkulør for ønsket brunfarge. Server med flatbrød eller annet godt brød.

*Jeg brukte soyachunks, jeg bløtla dem i kokvarmt vann tilsatt en god del Vegeta (buljongsalt, bruk feks vanlig buljong i stedet) i 10-15 minutter, så helte jeg av vannet og stekte dem godt sammen med paprikapulver, peppermix, løk- og hvitløkspulver og mer Vegeta, før jeg hadde dem i lapskausgryta.
Bruk gjerne Fry’s biffstrimler eller kyllingstrimler (Sunkost), eller et seitanprodukt, eller feks. veganske pølser. Alt etter hva du får tak i der du bor, og hva du liker best.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.