Vegikål

Vegikål? Vegansk fårikål? Veganerkålgryte? Kall det hva du vil, men dette er i hvert fall vår versjon av den populære høstmaten nordmenn tydeligvis ikke kan leve uten. Det trenger de da ikke heller, dette både ser ut som og smaker nesten som «ekte vare». Prøv og be amazed!

Soyamedaljonger selges i flere og flere helsekostbutikker nå, men får du ikke tak i dem der, bestiller du dem på en av Veganlife-butikkene eller på www.alles-vegetarisch.de. De har også strimler (perfekt til å lage biffsnadder, pulled pork og annet med), store steaks og lignende.

Edit mars 2017: Nå selges OUMPH! i norske butikker. Endelig! Dette gjør at du kan lage denne gryta på rekordtid og slipper bløtlegging osv. Jeg bruker Oumph med timian og hvitløk, den passer perfekt her. Steker den litt i margarin før jeg legger den lagvis med resten. Den kan koke lenge, så du trenger ikke å passe på å ha den i gryta mot slutten av koketiden, jeg lar den koke med fra begynnelsen av. Men jeg synes fremdeles soyamedaljonger gir best resultat, da jeg er veeeldig glad i disse.

Bildet er fra den gangen jeg laget det uten marinade, derfor er sausen og «kjøttet» lysere enn i oppskriften

Jeg lager denne litt annerledes enn den tradisjonelle varianten, som jeg ærlig talt synes er litt kjedelig. Jeg liker SAUS, ikke bare vann med litt salt og pepper i, så jeg har både buljong og marinade i sausen.
Det blir så godt at jeg drømmer om denne retten støtt og stadig. Men vil man ha den mer tam i smaken slik som vanlig fårikål er, så er det bare å droppe marinade og buljongpulver, selvsagt.

Ingredienser til en stor gryte:

 • 1 hodekål, i skiver
 • 2 store løk i skiver
 • En god dæsj vegansk margarin, feks. Eldorado flytende margarin som er ganske god
 • 15-20 soyamedaljonger, etter ønske (jeg synes liksom alltid det blir for lite), bruk evt. Oumph.
 • 2 poser Santa Maria kyllingmarinade*
 • 2-3 terninger grønnsaksbuljong (jeg bruker Toro sine store terninger, de er lette å smuldre rett oppi gryta)
 • Masse, masse sort pepper
 • Kokte poteter

Fremgangsmåte:
Legg soyamedaljongene i en gryta, ha i kaldt vann, gjerne tilsatt litt buljong, og la det koke opp. Legg på lokk og la det stå på laveste varme i ca. 10 minutter. Hell av vannet og la dem stå og tørke litt i et dørslag.
Ha margarin (mye) i en stor gryte. Ha i soyamedaljongene. Stek det godt. Hell over begge marinadeposene og rør godt. Når «kjøttet» er stekt, ha medaljongene over i en bolle og hell et par liter vann i gryta. Tilsett buljongterningene (smuldre dem oppi) og endel pepper og rør godt.
Legg kål, løk og soyamedaljonger lagvis i gryta.

Du trenger ikke å ha i så mye vann om du vil ha mindre, men jeg liker mye «saus». Legg på lokk og la alt småkoke i en times tid, til kålen er mør. Når halve koketiden er gått, koker du potetene. Serveres glovarmt, sett ekstra pepper på bordet. Snadder!

*I stedet for posemarinade, ha masse soyasaus, 1-2 ss liquid smoke og masse næringsgjær i en mugge. Rør godt og bruk dette som marinade. Det er himmelsk, og det passer ypperlig til å marinere all slags vegansk «kjøtt» i. Godt til å lage «ribbe» til jul, feks. Eller «grillribbe» til sommerens grilling.

 

15 Comments

 1. Mmmm vegikål! Det så utrolig godt ut da 😀 Var ikke så ihugga fan av kål når jeg var liten, for det lukter ikke så godt når det koker, MEN herlighet så godt det er når det er ferdig da 😀 God oppskrift 🙂 Håper du har en finfin søndag! x

 2. HeiHei! I det siste har jeg blitt litt interessert i dette kostholdet, søkte litt rundt på nettet og fant din blogg. Mange fine oppskrifter, blir veldig inspirert! Jeg er 18 år, bort fortsatt hjemme, så ihvertfall nå tror jeg det blir vanskelig å gå helt over til å bli veganer/vegetarianer. I tillegg er jeg så usikker. Så en dokumentar som heter Forks over knives og ble helt overbevist, men søkte litt videre etterpå, og flere hadde kritisert det osv. Hva skal man egentlig stole på? haha

  Men uansett. Tenkte å starte med eks. en kjøttfri dag eller kanskje 2 dager. Burde jeg ta b12 tillegg da? Veldig usikker på om det blir nødvendig. Hva tror du? 🙂

  Hilsen Camilla!

  • Hei Camilla

   Flott at du snuser på et veggis-kosthold. 😀 Noen tar det gradvis, mens andre hopper rett i det. Skjønner at det ikke er så lett når man bor hjemme. Du får gjøre så godt du kan. Det er ingen tvil om at rødt kjøtt og kumelk er skadelig, rødt kjøtt er forbundet med kreftrisiko, og kumelk er for kalver. Det kom også nettopp ut en stor undersøkelse som påviste hvor skadelig kumelk er for mennesker. Kylling er fullt av antibiotika og egg er fullt av kolesterol. Nå gjør jeg ikke dette av helseårsaker da, kun av etiske årsaker. Dyrene i industrien lider helt enormt, også i Norge. Dette ønsker jeg ikke å støtte, så jeg spiser god mat uten at noen har lidd og dødd for det. 🙂
   Du må nok ikke ta B12 om du spiser noe animalsk, men jeg kjenner flere kjøttetere med B12-mangel, så det er mer utbredt enn man skulle tro. Det beste er å sjekke nivåene jevnlig hos legen, kanskje 1-2 ganger i året minst. Det gjør jeg. Da er man på den sikre siden.

   Meld deg gjerne inn i Veggispreik, og så videre i Veganprat når du er på vei til å bli veganer eller er blitt det. Begge gruppene er på Facebook. I tillegg har vi matgruppen "hvilken veganmat lager du i dag", der folk legger ut bilder av maten sin hver dag, alt er vegansk. Masse inspirasjon å hente der. 😀 Lykke til!

 3. Hei! Tusen takk for fint svar! Hjalp meg masse 🙂 Spør bare om to spørsmål til i samme slengen. Når man bytter til vegansk kosthold så spiser man jo ofte mer grønnsaker og frukt, bruker du mye økologisk da? De er jo ofte proppet med giftstoffer, og spiser man mer grønt, får man mer av dette i kroppen som heller ikke er bra. Men så er det jo mange som sier at økologisk heller ikke er bra, eller bedre. Uff hva skal man egentlig tro på ?
  Og siste spørsmål. Mange erstatter kjøtt med soya produkter, men har hørt at det heller ikke er så veldig bra, i tillegg til at det er sånn fabrikat greier. Hva tenker du om det? 🙂

  • Hei igjen.

   Jeg spiser mye økoligisk ja, tror det er best, men jeg kan godt kjøpe ikke-øko også om det er det eneste tilgjengelige. Ikke så farlig.
   Veganisme dreier seg først og fremst om etikk, men bedre helse er en fin "bivirkning". Vel og merke om man lever sunt. Man kan være sunn kjøtteter og usunn veganer, og man kan være usunn kjøtteter og sunn veganer. Det handler om hvordan man setter sammen kostholdet. Cola og (det meste av) potetgull er tross alt vegansk. :p
   Jeg sverger dog til soya. Soya er sunt og bra, men klart det er bedre å spise soya jo mindre prosessert det er. Tempeh og tofu er bra. Diverse kjøtterstatningsprodukter er kanskje mindre bra, men jeg ser ikke på dem som mer usunne enn kjøtt. Så vi bruker sånt når vi ønsker det, på samme måte som naboen bruker kjøtt når han ønsker det, hehe. Ser på det som det samme, bortsett fra at erstatningsproduktene faktisk er mer miljøvennlige og inneholder mindre kolesterol, fett og dritt. Så spis med god samvittighet og kos deg med maten og tanken på at ingen dyr trengte å lide for den gode middagen du spiste. 🙂

 4. Hvor kjøper du kyllingmarinaden hen? Tenkte å prøve noe liknende til jul, men finner ikke riktig marinade!

  • Hei Signe
   Jeg kjøper den på de fleste butikker, den står ved ketchup/sennep/eddik og sånt. Har sett den i nesten alle butikker. Hvis du bare ikke finner den, kan du bruke følgende: en god del soyasaus, 1-2 ss liquid smoke (Meny, Mega) og masse næringsgjær (2-3 ss). Bland sammen i en bolle og dynk de bløtlagde soyafiletene i dette. La dem gjerne marineres i det en stund om du har tid. Kjempegodt. 🙂

 5. Hva bruker du løken til? Og evt når?

 6. hvor mange personer er denne oppskriften til?

  • Hei. Jeg husker ikke helt hvor mye det ble, men jeg vet jeg brukte den store gryta mi til denne oppskriften og jeg kan tenke meg det passer til 5-6 personer (voksne). Med poteter til.
   Jeg har begynt å bruke Oumph med timian og hvitløk i stedet for soyamedaljonger når jeg har dårlig tid eller bare vil lage det litt mer lettvint. Kjempegodt! Da steker jeg dem litt i margarin før jeg legger dem lagvis med resten i gryta og lar det koke til kålen er mør. Oumph kan koke lenge!

 7. Nå har jeg prøvd å lage noen versjoner av vegikål og jeg ELSKER det! Mye bedre enn fårikål blir den også! Men, jeg foretrekker helt klart tørkede sojamedaljonger (jeg har kjøpt fra veganermat dot no) fremfor Oumph, men skal man ha en superrask vegikål, bruk spisskål (koker raskere, mildere smak) og Oumph! 🙂 Jeg har også endt med en noe annerledes fremgangsmåte, det er mye enklere og sparer tid.

  Jeg blander ingredienser til marinade i gryta(!) sammen med litt grønnsaksbuljong og kokende vann (koker opp i vannkjelen, bare fordi det er raskere – ikke noe must). Har så i litt sukkerkulør (for litt dypere farge på kjøttet, kun kosmetisk! 🙂 ). Har så i kjøttet og setter det til å småkoke i en halv time.

  Når halvtimen er gått, hell av resten av marinaden (kan brukes, ikke kast den) og ta kjøttet til side. Ha kokende vann i en mugge sammen med passe mengde grønnsaksbuljong, 2-3ss margarin og 2-3 ss næringsgjær. Del kålen i skiver og løk i smale båter (0.5cm synes jeg er passe). Legg så lagvis kål, løk, kjøtt og pepper (en oppskrift jeg sjekket, sa 1ts hel pepper til 4 personer, jeg synes det ble for lite selv til ca 2 pers, så prøv deg frem. Jeg har også laget med kun kvernet pepper, noe som også er godt, men smaker en god del annerledes. Orker du ikke å plukke pepper og ikke har en slik pepperbeholder, bruk gjerne en slik te-infuser som ser ut som en nettingball eller tøm en tepose og fyll den, stift eller knytt den så sammen med tråden.
  La så koke ytterligere 1-1.5 time. Når vegikålen er ferdig, ha hvetemel og kaldt vann i en shaker eller et syltetøyglass og rist godt til melet er oppløst. Tilsett langsomt i den småkokende vegikålen, mens du rører/fordeler jevningen og ser kraften tykne til en passe saus. Smak til med evt salt, pepper og evt ekstra grønnsaksbuljongpulver (eller Mediterranean krydderblanding fra en asiatisk butikk, likner Maggis suppebuljong). La så putre i 5 minutter, så melet får kokt. Jevning kan sløyfes, men har du aldri fått fårikål med jevning før, synes jeg du skal prøve det, jeg synes det smaker mye bedre fordi man får med seg mye mer av kraften. Og hvem liker ikke en deilig frikassésaus? Nam!

  PS! Jeg gjorde først en feil, jeg skulle bruke tørkede sojamedaljonger istedet for Oumph for første gang, og var lat – leste ikke oppskriften på nytt, trodde jeg husket… Og jeg hadde helt glemt at den sa at man skulle marinere kjøttet, så steke det, så koke det i kålgryta. Så jeg kokte det i marinaden og måtte så fikse på det. Men jeg fant ut at det likevel ble knallgodt, mye bedre enn Oumphen. Har eksperimentert etterpå og funnet ut at jeg ikke ser noen faktisk nytte i å marinere og steke først, jeg klarer ikke å kjenne forskjell, så jeg ser det til denne bruken helt unødvendig. Men, siden man vil ha marinadesmak godt inn i kjøttet, er det nytte i å koke det i marinaden, man slår to fluer i ett smekk, kommer i gang med kokingen og får smak i kjøttet på en gang. Jeg synes også at denne fremgangsmåten gjør det hele mye enklere, og ikke et "tiltak" å skulle lage. Men, bare så det er sagt, skal man steke tørket soyakjøtt, kan man ikke hoppe over disse forberedende leddene (man kunne sikkert gå rett til koking i marinade heller enn marinering og koking, f.eks. før man panerer det, må prøve det neste gang – får verdens beste ukylling-nuggets av disse! Farlig gode!)

 8. Nam ��

 9. Takk for fantastisk grunnoppskrift! Brukte tørkede soyafileter (Soja Rinderfilets), trekker til seg fuktighet mye bedre – ble himmelsk! 🙂

 10. Dette var nydelig! Tusen takk for oppskrift , jeg brukte oumph <3

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.