Linselasagne

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Jeg har alltid sverget til farse eller «kylling» i lasagne. Men etter at jeg begynte å lage lasagne med linser i stedet, har jeg mistet helt lysten på kjøtterstatning i lasagne. Synes dette er SÅ mye bedre. Dessuten er det jo sunt og billig. En av de billigste middagene man kan lage, faktisk. Og man får alle ingrediensene, bortsett fra næringsgjær, på alle matbutikker. Hadde denne med meg på Stavanger-potlucken i går, perfekt mat å ta med seg. Dette er mat til mange.

Ingredienser til en stor form (jeg bruker den store glassformen fra Ikea):

Linsesausen:

 • 2 løk, rød eller gul
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 2 store stilker stangselleri
 • 2 store gulrøtter
 • 3-4 gode never tørre røde linser (de har kortest koketid)
 • 2 bokser hermetiske tomater
 • 1 terning grønnsaksbuljong
 • Pepper, timian, oregano, basilikum
 • Vann til ønsket konsistens
 • Smak til med agavesirup eller sukker, jeg brukte ca. 1 ts
 • Lasagneplater (de fleste er uten egg, sjekk pakken)

Bechamelsaus:

 • 3 ss vegansk margarin
 • 4 ss hvetemel
 •   Ca. 8-10 dl usøtet soyamelk
 • 1/2 – 1 ts muskat
 • 1/2 – 1 ts pepper
 • 4 ss næringsgjær
 • 1 terning grønnsaksbuljong

Fremgangsmåte:

Hakk løk og hvitløk, skrell og rasp gulrøttene (eller skjær dem i små firkanter, det er godt) og hakk stangsellerien. Varm opp litt olje i en gryte og stek alle grønnsakene. Ha oppi tomatene og litt vann. Tilsett krydder og buljong og ha i linsene. La alt småkoke til linsene er møre, ca. 20 minutter. Tilsett mer vann om det trengs. Jeg gjør alt dette på gefühlen, bruker aldri oppskrift selv, så litt vanskelig å gi eksakte mål her.

I mens lages bechamelsausen. Smelt margarin i en gryte, og ha i hvetemelet. Rør inn soyamelken litt etter litt til konsistensen er som en litt tykk saus. Ha i resten av ingrediensene og la sausen småkoke til melsmaken er borte, ca. 5-10 minutter. Ha i mer melk om det trengs. Her justerer jeg bare etter ønske.

Ta frem en stor ildfast form. Legg linsesaus nederst, så litt hvit saus over. Legg på lasagneplater og gjenta med linsesaus, hvit saus og lasagneplater. Jeg pleier å ha 3 lag plater, og det skal være linsesaus og så hvit saus helt øverst. Strø gjerne over med litt basilikum på toppen, det ser bra ut og smaker godt. Stek lasagnen på 220 grader i ca. en halvtime, til platene er myke (kjenn etter med en kniv).

Ta lasagnen ut og la den stå i ca. 10 minutter før den skjæres i. Server med salat, godt brød og vegansk rømme.

Linselasagne - Veganeren
Linselasagne – Veganeren

3 Comments

 1. Linn Luna Andersen

  Jeg er stuck på ei øy lengst oppi nord og her har de aldri hørt om næringsgjær (som jeg selvfølgelig glemte å ta med meg fra trondheim). Kan jeg bytte ut næringsgjæren med 1-2 skiver tofutti-cheddar?

 2. NAM <3 Første veganske lasagnen jeg har laget, den ble helt vanvittig god jo! Hvem trenger kjøtt og kumelk liksom? 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.