Veganer i Praha

Jeg, min mor og min bror (alle veganere) drar på kulinariske familieturer sammen hvert år, bare vi tre. I fjor var i vi London, det var magisk! Vegansk mat overalt, London er en fantastisk by.

I år bestemte mamma at turen skulle gå til Praha. Jeg var litt skeptisk, for hvor mye vegansk mat kunne Praha by på, og hva skulle vi egentlig finne på der?

Gjett om jeg ble overrasket! Jeg har vært i Berlin og jeg har vært i London, begge byene regnes for å være eldorado for veganere. Vet dere hva? Praha slår begge byene ned i støvlene! Vel, kanskje ikke Berlin, men jeg vil påstå at Praha er like bra som Berlin altså. Minst!

Vi spiste så mye god mat at jeg var redd flysetet skulle være for trangt på veien hjem. Heldigvis gikk vi hele dagene til fots, vi gikk og gikk og gikk. Så vi gikk vel av oss det meste av kaloriene, hehe.

Nei, det var helt fantastisk! Her kommer et bilderas med noen kommentarer og tips til hvor dere absolutt bør dra om dere er så heldige å få besøke denne byen. Og her føler man seg virkelig som en millionær. Alt er så billig at det nesten er skummelt. Vi spiste ute hver dag, et par ganger om dagen, til en slikk og ingenting! Kos dere med bilder:

Jeg og brodern, Christian
Utenfor vår favorittspiseplass, Loving Hut!
Kinamat i vegansk versjon, kan man bli lykkeligere?!
Koser meg på bufféten på LH. Dritbillig.
Raw-kake på Loving Hut
En av de beste eplekakene jeg har smakt (Loving Hut). Med fyll av sitron-vaniljekrem.
«Biff» i kinesisk saus med nudler og salat, mmmm
Deilig, rotete bufféttallerken
Enkel men god burger (minnet om Anamma sin) med pommes på LH
Nuggets-lignende greier med pommes og verdens beste mayo, på LH
Loving Hut med den kuleste logoen på veggen.
Litt dårlig bilde av LH sin awesome meny
Noe av det beste jeg har spist noensinne. Grillede soyafileter med ris, peppersaus og salat
Ostekake, kaffe og cookie på LH

Nå virker det som om vi BODDE på Loving Hut (noe de ansatte også sikkert trodde til slutt), men vi var da og spiste andre steder også:

Puro, også kalt VEGANZ. Jepp, de har åpnet en avdeling i Praha. Veldig liten, men med et sabla godt utvalg. Fantastisk personale og digg mat. Jeg kunne godt hatt denne butikken som nærmeste nabo uten å grine.
Freshe farger på interiøret!
Iskrem, anyone? Og se nederst: BEYOND CHICKEN!
Kjøpte lunsj der. Digg bacon cheeseburger med poteter og verdens beste bbq-saus!
Sjokoladekake ble det også, og en sandwich-is!

På Loving Hut ble vi tipset om en pizzasjappe kalt Pizza Letna, som tilbød «pizza vegana» med ost og alt. Dit måtte vi jo! Så en kveld fikk vi hotellet til å ringe etter en taxi og gledet oss til en pizzarestaurantopplevelse. Vel, tabbe nummer  én var jo å få hotellet til å ringe etter taxi. Taxi er skremmende billig i Praha, men får du hotellet til å ringe, koster det flesk. Inn kom en mann i dress  og geleidet oss ut til en fantastisk flott bil (ikke taxi, engang). Han kjørte oss til Pizza Letna og må vel ha trodd vi var rike, sprø nordmenn som betalte blodpris for taxi dit, for vi kom til en ørliten shabby sjappe med NULL sitteplasser. Ren takeaway-sjappe, rett og slett. Vi måtte få pizzasjappa til å ringe etter en ny taxi for oss så vi kunne ta pizzaen med oss til hotellet igjen, herregud. Men men, vi gjorde rett og slett det og pizzaen var fantastisk god! Den største pizzaen de hadde var på 60 cm, jeg har aldri sett så stor pizza før, insane størrelse!

Bitteliten søt pizzasjappe, ingen steder å sette seg ned og spise, bare så folk er klar over hva de kommer til om de drar hit. Det var ikke vi, nemlig, så vi fikk litt bakoversveis. Men digg pizza, da.
Pizzaen ble fortært på hotellet, på Christian sitt rom.

Og så har vi en annen av mine favoritt-spisesteder i Praha. Raw Cha. En 100 % raw-restaurant. Jeg som ikke trodde raw-food var noe for meg, måtte fint innrømme at dette kunne jeg NESTEN levd på. Helt fantastisk! Friskt og deilig, til og med etter å ha satt til livs et digert kakestykke, følte jeg meg lett i kroppen og ikke stinn og uggen som jeg pleier. Mmmmmmå tilbake hit!

Jeg og mamma spiser kake
Kanongod lunsjrett. Salat, dehydrert snackpaprika fylt med valnøttost, guacamole og dehydrert, marinert sopp. Magisk!
Raw bringebær- og sitronkake med karamellsaus
Raw sjokoladefudgekake med karamellsaus og nøtter
Raw mangokake med råsjokolade og karamellsaus

Neste plass ut er Moment. En helvegansk kafé med utrolig hyggelige ansatte som snakker bra engelsk. Deilig å lese en meny uten å måtte sjekke om ditt og datt er vegansk. Her er ALT vegansk og de har sånne typiske ting som veganere craver men ikke får særlig mange steder, nemlig sandwicher, KAKER, paier og lignende. En storfavoritt som anbefales på det varmeste. Kjempegod mat!

Robiburger. Robikjøtt har jeg aldri hørt om, det var vel greit nok men litt merkelig. En tilvenningssak, tror jeg.
Diggeste kaken ever! Sjokoladekake med fyll av krem og bananer. Knallgod krem, helt uten bismak!
Sjokoladekake med kokoskremfyll
Pistasjekake med krem
Brodern måtte ha med seg en sandwich derfra, mmmm.

Ja, så gikk turen til en annen helt vegansk restaurant. Litt finere restaurant, faktisk, med litt mer gourmet-ish mat. Veldig fint. Men husk å ikke ha KOLS eller generelt nedsatt lungekapasitet når du drar dit, for jeg tror aldri jeg har gått opp flere trapper til en restaurant noensinne. Dette er Loveg!

Venter spent på maten. Lalalalalasagnaaa!
Min forrett var marinerte ovnsbakte sjampinjonger med digg tempeh-fyll, ost og salat
Lasagne bolognese, som egentlig ikke var bolognese (?) men med søtpotet- og spinatfyll. Men ekstremt god, jeg spiste opp hele på null komma niks!
Min bror hadde burger, som vanlig (burgerjunkien Christian), med gratinert potettårn. Han syntes den var grei nok, litt bob-bob. Potetene var visst litt tørre.
Min mors og brors forrett. Raw minipizzaer med guacamole og tomat, kanongode.
Høydepunktet med hele Prahaturen, nesten, var desserten på Loveg. Gulrotkake med krem og karamellsaus. HERREGUD for en gastronomisk opplevelse, som min mor ville sagt.
Ikke ofte man ser sånt i gatene her. Eller, sløyf «ofte», sånt finnes vel ikke i vårt land overhodet. Hmmfr.

Er dere overbevist om at Praha er en fantastisk matby for veganere? Vel, vi er ikke helt ferdige enda.
Mamacoffee må jo nevnes. En vegetarisk kafé som ligger langt vekke fra alt. Vi gikk og gikk, kaféen lå HELT i enden av «alt» så det var såvidt vi fant den før vi ga opp. Heldigvis holdt vi ut og lette til siste slutt, forde hadde en av de beste burgerne noensinne, i tillegg til en fantastisk bananmuffins! Alt var ikke vegansk, men det veganske var godt merket og de ansatte hadde god peiling.

Kikertburger (?) med spinat, stekte potetbåter og hummus. Nydelig!
Eplestrudel.
Bananmuffins med pecannøtter. Mektig og kjempegod, saftig!

Til slutt har vi Maitrea. En veldig fancy vegetarisk restaurant. Flott inventar. Obs – bestill bord noen dager i forveien! Vi visste ikke dette, så vi holdt på å måtte gå igjen for det var kåka fullt. Heldigvis var det et lite bord ledig i et hjørne, men vi måtte sitte på puter på gulvet. Greit nok selv om ryggen hadde hatt bedre dager. Et minus er at menyen er utrolig stressete. Det er flere symboler, blant annet ei klokke for når på døgnet man kan bestille en spesiell rett, ett for vegansk, ett for at det kan GJØRES vegansk (men jeg reagerte på at enkelte tilsynelatende veganske ting var vegetariske og ikke kunne gjøres veganske), ett for glutenfritt osv. Det er jo egentlig bra at de merker det sånn, men det var litt uoversiktelig og vi brukte mye tid på å tyde menyen og da vi skulle bestille var det sånn «eh, jeg vil ha denne, den kan gjøres vegansk?» Kelneren: «ja, men denne kan du ikke bestille nå, se på klokketegnet, den kunne bare bestilles i formiddag» osv. Vi endte da opp med god mat til slutt, selv om valget var svært begrenset for veganere på kveldstid (og cookien man fikk til kaffen var ifølge dem ikke vegansk, så den lot vi bli igjen, men i en butikk senere fant jeg samme kjeks, og den VAR vegansk!).

Christian sin forrett – ovnsbakte nachos med gresskarhummus, godt!
Min forrett – carpaccio av røkt tofu med salat, dressing, aioli og surdeigsbrød. Nydelig.
Paella med noe jeg tror var Beyond Chicken, helt skremmende likt kylling og kunne lurt hvem som helst. Jeg tror ikke et sekund på at NOEN kjøttetere hadde kjent forskjell. Aldri! Beste paellaen jeg har smakt, forøvrig.
Mammas middag, en slags gulasj med halvråe potetbåter. Hun var ikke fornøyd, hun burde bestilt paellaen!

Vi var også på Plevel, en helt vegansk restaurant, men der var vi svært uheldige med både servicen og maten. Jeg har aldri noensinne blitt så kvalm på restaurant at jeg måtte betale og løpe ut i frisk luft før. Jeg ble kvalm både av smaken og lukta av maten jeg fikk. Min bror fikk burger med pastinakk-pommes. Han spurte etter pommes frites eller potetbåter i stedet men det kunne han visst ikke få, eller så forstod ikke servitøren hva han spurte om for hun var sur som pokker og snakket dårlig engelsk.
Da burgeren kom var den dekket av den sureste, ekleste osten noensinne og alt så ut som en løs masse, i tillegg til at pastinakk-pommesen var kald og halvrå. Jeg bestilte en «biffgryte» som kom med noe oransje på toppen som jeg tror var gresskar- eller søtpotetpuré men som smakte INGENTING. Sausen smakte surt og rett og slett gammelt og jeg klarte ikke ha tallerkenen på bordet engang, dekket den med en serviett etter å ha tatt 2 biter, og sendte den tilbake.
Forretten var god da, selv om den var ganske merkelig. Vegustopølse (eneste de fikk til var det de ikke hadde laget selv, tydeligvis) i en slags ølsaus med grønnsaker. Brødet var det så mye karve i at vi lot det ligge. Obs – tsjekkerne er svært glade i karve, ALLE brød omtrent har karve i seg.

Da var vel det meste oppsummert. Dette ble litt lenger enn jeg hadde planlagt, men nå håper jeg noen er blitt inspirert til å dra på en kulinarisk reise til Praha, for det er det virkelig verdt. Jeg vil dra igjen, og da skal jeg ha med meg mine veganske barn (og mannen, selvsagt) så de også får smake på litt av hvert, for ikke å snakke om å rett og slett bare få oppleve denne VAKRE byen.

9 Comments

 1. Her var det mye godt 😀 Dette skal jeg ta med meg hvis jeg noen gang får reist dit 🙂

 2. Fantastisk! Må til Praha skjønner jeg 😀

 3. Fantastisk! 😀 Har du et tilsvarende innlegg om London også? Jeg synes det var helt umulig da jeg var der i september 😮 De eneste veganske spisestedene jeg fant på telefonen, lå evigheter unna sentrum 😮

  • Hva, tenk at jeg ikke har laget et blogginnlegg om London? Har jeg ikke det? 😮
   Jeg var jo sikker på at jeg skulle blogge om London, nå blir jeg helt sjokkert. Det skal jeg lage så fort jeg får tid. 😀 ELSKER London!
   Du var tydeligvis ikke i Camden? Det er jo veganmekka! Vegansk overalt!

 4. Glasgow og New York er også knallbra byer for vegansk mat. Reykjavik er heller ikke så ille som man kanskje skulle tro.

 5. Herlighet, her var det mye DIGG! Jeg er så sulten nå at jeg hater deg litt. Jeg ble tipset om Praha da jeg spurte om bra vegansteder å reise til, men så ikke for meg at det var så stort utvalg. Det ble Berlin på meg, men dette ligger definitivt på min vegan bucket list 😉

 6. Tur til Praha bestilt takket være denne artikkelen! 🙂
  Ligger alle disse spisestedene sentralt til? Finner man adr på happycow f.eks?
  Er min første tur til utlandet som veganer, så håper eg blir forstått siden ikke alle menyer er engelsk 🙂

  • Ojoj, så spennende og morsomt! Praha er magisk, så jeg er misunnelig så det holder!
   Alt ligger ganske sentralt ja. Vi tok litt taxi (det går også mye buss og trikk) men vi gikk for det meste. Mye gåing, men da får man sett masse, og jeg elsker å gå mye på ferie. Får brukt kroppen litt og kvittet meg med endel kalorier, haha, for det blir mye spising!
   Alt ligger nok på Happycow ja, tror det var der vi fant det meste. Og de fleste snakker greit engelsk. I hvert fall i restaurantbransjen og sånt. Verre i butikker, der er servicen på bånn og man føler man er til bry, servicen er virkelig elendig! Men restauranter og hoteller har god service for det meste, og snakker engelsk. 🙂
   God tur!!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.