Vegansk rømme

Vegansk rømme ja. Det er noe man ofte savner som veganer. Tidligere var det mange som brukte Alpro sin naturellyoghurt som rømme-erstatning, men etter at Alpro gjorde det sjakktrekket å tilsette vanilje og sukker i den, ble den ubrukelig til middagsretter og dipper. Oatly iMat fraiche får man ikke tak i her til lands, ikke på noen år enda, visstnok.

Tofutti har en melkefri rømme, men den er både dyr og litt besk i smaken. Og den inneholder selvsagt palmeolje, noe mange helst vil unngå, forståelig nok.

Vel, her har jeg laget en som faktisk smaker nesten som Tofutti sin, men bedre. Den har konsistens som seterrømme og man kan spice den opp med alle slags kryddere for å få den til å smake annerledes. Jeg ble skikkelig positivt overrasket da jeg smakte denne før forste gang, og er blitt helt hekta! Nå hamstrer jeg silketofu for å alltid kunne lage denne rømmen på kort varsel, for jeg bruker den til alt.

Og, det beste av alt (om man ser bort fra det aller, aller beste, det at den inneholder 4 ingredienser og lages på 2 minutter); den inneholder knapt fett, er full av proteiner og direkte sunn! Sunn rømme, folkens. Åpne champagnen, stopp pressen! Denne må dere bare lage, altså.
Nå høres det ut som jeg har oppfunnet hjulet her, men jeg kan ikke ta æren for dette altså. Oppskriften er fra kokeboka «Forks over knives», som forøvrig anbefales på det sterkeste.

 

Ingredienser: 

 

 • 1 pakke silketofu (fast eller bløt, spiller ingen rolle)
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss rødvinseddik (det MÅ være den ja, men alle butikker har den rimelig)
 • 1 stk skrelt hvitløksfedd (gir ikke egentlig hvitløkssmak men er prikken over I-en)
 • Ca 1/2 ts salt, eller mer etter smak
 • Tilsett forskjellige kryddere og urter for mer spennende smak, men denne funker fint alene til tacoen

Fremgangsmåte: 
Klipp opp et hjørne av tofupakken og hell av laken. Ha alt i food processor eller blender og kjør på full styrke i et minutt eller så, til alt er kremete. Sånn, da er rømmen ferdig! Ha den i en boks med lokk og sett den i kjøleskapet. Holder fint en ukes tid.

15 Comments

 1. Så på norsk vegansamfunn at den til oatly kommer i uke 8?
  Gleder meg til å prøve denne! Hvilken eddik bruker du?

  • Oj er det sant? Så bra! Det hadde vært fantastisk. Den blir sikkert dyr da, og inneholder vel den beryktede palmeoljen så det er fint med et billig alternativ uten, men også greit å kunne kjøpe rømme i butkkken når man vil ha det. 🙂
   Jeg bruker Maille vinaigre de vin rouge. Kjøpt på Rimi. De har samme i hvitvin også, men her tror jeg nok det må være rødvinseddik. Tror den koster rundt 30-40 kr og varer lenge. 🙂

 2. Går det å bruke noe annet enn sitron i rømmeerstattninger? Får en med sitrusallergi på middag, og skulle gjerne hatt rømme til.

  • Oj det er jeg ikke sikker på. Jeg skal forhøre meg litt, kommer tilbake til deg så fort som mulig. 🙂

  • Hei igjen

   Jeg har hørt litt med noen fine folk nå, og noen mener det går fint å sløyfe sitronsaften, men det gir kanskje en litt annen smak og litt mindre syrlighet. Du kan også ha i en ss med en annen eddik, feks. eplecidereddik, eller dobbelt så mye rødvinseddik, men vær forsiktig for det smaker ganske kraftig. Smak deg litt frem. Går det gale, kan du nok redde den ved å tilsette litt hvitløk og kryddere osv og heller lage en god hvitløksdressing. 🙂 Håper du får til en god rømme.

 3. Så flott at du kan lage din egen 🙂

 4. Wohoo! Takk for oppskrift 🙂 Denne må jeg prøve asap!

 5. Veganerglad

  hva er holdbarheten på dette? Kan jeg oppbevare dette i kjøleskapet liksom?

 6. Hei! Har du prøvd å lage rømmegrøt av denne? Hvordan blir isåfall det?

  • Hei Emma

   Nei det har jeg ikke prøvd, jeg har faktisk (og det skjems jeg litt av) aldri smakt rømmegrøt!! Men i dag finnes det jo flere alternativer til rømme enn den gangen jeg lagde dette innlegget, da fantes det vel i grunnen 0 produker her i Norge i den kategorien. Jeg ville prøvd Oatly sin iMat Fraiche eller Tofutti sin rømme feks. Kan hende denne funker også, silketofu kan jo varmebehandles, men jeg tør ikke gi noen garanti … 🙂

   Hilsen Cathrine

 7. Hei! Hvor mange gram tofu brukte du i oppskriften? 🙂 Har funnet flere pakker i ulike størrelser

  • Hei Christine

   Jeg tror jeg har brukt rundt 300 gram. Men det spiller ingen rolle, egentlig, for du smaker bare til. Om du bruker større pakke, smaker du deg frem med krydder/eddik til du er fornøyd. Det er alltid sånn jeg lager mat, smaker meg bare frem til jeg liker det. 🙂 Men oppskriften tar nok utgangspunkt i rundt 300 gram pluss minus. En typisk pakke som de selger på feks. Rema.

   Hilsen Cathrine

 8. Kan man bruke stavmikser istedet for blender eller foodprocessor?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.