Perfekt vegansk marengs!

Perfekt vegansk marengs!

Pavlova? Pikekyss? Sånne ting har til nå være vanskelige, om ikke umulige, for en veganer å lage. Men ikke nå lenger! Og har du ikke fulgt med på FB den siste uka, der denne oppskriften med små variasjoner har florert, vil du miste munn og mæle nå, når jeg forteller deg hva denne marengsen er laget av. Du ville aldri ha gjettet det. KIKERT-LAKE! Ja, det stemmer. Den eggehviteaktige laken du pleier å skylle av kikertene og bare kaste i kjøkkenvasken. Denne lager du faktisk perfekt marengs av. Tror du meg ikke? Prøv selv! Det går fort, det er gøy og det smaker kjempegodt!

Dette bildet er lånt av Helene Oldeide, da mine ble litt, kremt, brent i ovnen. Men de er helt like mine, bortsett fra fargen.

Ingredienser til 1-2 stekebrett, avhengig av størrelse:

 • 1 dl kikert-lake (ca. det man får ut av en kartong)
 • 80 gram melis
 • 1 ts god eddik (jeg bruker sherryeddik, bruk gjerne feks. bringebæreddik, du kan også bruke eplecidereddik, eller til nøds sitronsaft, men det blir definitivt BEST med eddik)
 • 2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

Ha kikert-laken i en bolle og finn frem el-vispen. Visp det grundig til det er nesten stivt, det tar ikke lang tid. Dette oppfører seg nøyaktig som rå eggehvite når det piskes!

Ha i eddiken og pisk litt til. Så tilsetter du vaniljesukkeret og melisen og pisker på høyeste hastighet til røra er så stiv at du kan holde den opp- ned uten at det renner ut. Slik som stivpisket eggehvite, altså. Det tar 6-7 minutter eller mindre.

Sett topper på papirkledd stekebrett, enten med skje eller sprøytepose. Stek midt i ovnen på 100 grader i 1,5 timer eller til de er svakt gyldne. De blir litt sprøere når de kommer ut av ovnen, så ikke la dem stå for lenge.

Du kan også lage pavlova av dette, og mitt neste prosjekt er franske makroner!

Perfekt vegansk marengs!
På vei inn i ovnen

 

17 Comments

 1. Nam, dette må eg prøve å lage! Korleis oppbevare du marengsen? 🙂

  • Hei Renate. Her ble alt spist opp i går, så jeg kan ikke svare på det enda, hehe. Men ville nok oppbevart dem i en tett kakeboks, så de holder seg sprø. 🙂

 2. God ide! korleis i allverda kom du på det?

 3. Jeg prøvde å lage marengs av kikert-lake, men de ble helt flate og seige 🙁 Smakte og så perfekt ut FØR jeg satt dem i ovnen. Tror du det har mye å si om man bruker varmluftsovn eller vanlig ovn? 🙂

  • Hei Kristine. Jeg aner rett og slett ikke hva som kan ha skjedd. Det jeg vet er jo at varmluft ofte fører til bevegelse i ovnen, at det "blafrer" litt, og marengser er jo litt ustabile så det kan jo ha skjedd noe der. Du brukte varmluft? Prøv med vanlig varme, da er det mer "stabilt" inne i ovnen. Og pisk dem godt og lenge, når du snur bollen på hodet skal det ikke være noe bevegelse i massen, den skal holde seg fint i bollen uten å renne det minste. Da bør det gå bra. 🙂

  • Ja, jeg brukte varmluft, så da prøver jeg med vanlig neste gang. Ble så overlykkelig da jeg så vegansk marengsoppskrift, for det er noe jeg virkelig har savnet! Har du forresten prøvd å lage marengs med andre laker, f.eks. hvite bønner? Har hørt at det også kan funke, og at smaken blir litt mildere?

  • Hei igjen. Nei det har jeg ikke prøvd, faktisk, men tror jeg leste at noen på en vegangruppe hadde gjort det. Brune bønner tror jeg de hadde brukt, faktisk. Men tør ikke si noe helt sikkert. Jeg skal nok prøve en gang, for jeg bruker jo mye av alle slags bønner her i huset. 🙂
   Jeg skal prøve meg på pavlova til søndag, grugleder meg. Håper det blir bra!

 4. Hurra, så fantastisk! Det må jeg bare prøve :))))
  Smaker det bare søtt og godt, eller er det noe igjen av kikert-/eddik-smaken?
  Hilsen Kate 🙂

  • Hei. Beklager så mye det sene svaret mitt, jeg har ikke sett det før nå. Har du prøvd? 🙂
   Det smaker søtt og godt ja, så lenge du har i vanilje og eddik eller sitron. Jeg kjenner i hvert fall ingen kikertsmak, verken av den piskede massen eller de ferdige marengsene. 🙂

 5. mine står i ovnen nå, spent på resultatet! 😀 Hilde

 6. Hi Cathrine,
  Hvordan kan jeg lage Kikert-laken ?

 7. Hei Erik. Du lager ikke kikertlaken, det er altså den væsken som er i hermetikkboksen med kikerter. Bare sett et dørslag/sil over en bolle og hell boksens innhold i, så legger du kikertene i kjøleskapet til senere bruk og bruker laken som er igjen i bollen. 🙂

 8. Hi Cathrine,

  Tusen takk for at De har sendt tilbakemelding. Jeg fikk ikke lest det før nå,
  Jeg kjøpte Kikert på fredag i en Eldorado hernetikk og det inholder en viss mengden av salt.
  Jeg lurer på hvilke merker som gir best resultat.
  Mvh,

  Erik

 9. Du klarte å gjøre det i en plastbolle altså..? Lagte det for en stund siden og da ble de perfekte! Siden har jeg ikke fått laken stiv en gang..

 10. Eg lagde også ein gong før med veldig godt resultat, men denne gongen (da eg skulle ha det på 17. mai-kaka, og ikkje berre momse opp alt for meg sjølv) fekk eg det ikkje stivt nok til at dei heldt forma frå sprøyteposen, og etterpå flaut dei berre utover i omnen og vart seige/sprø. Første gong brukte eg frå hermetikkboks, denne gongen frå GoGreen-kartong. Kan det ha noko med saken på gjere? Eller kan eg ha hatt i eddik og/eller melis for tidleg eller seint?

 11. For et merkelig konsept.. Kikertlake.. Men jeg prøvde, og de både så bra ut og smakte godt! Takk for detaljert oppskrift 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.