Skikkelig gode havrekarbonader

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Skikkelig gode havrekarbonader er blitt mine favorittburgere! De er hentet fra kokeboken «Værsågod, spis«. Jeg fikk skikkelig «åttitalls-karbonadesmørbrød-følelse» av dem. Manglet bare den stekte løken, salatbladet og sitronskiva. Men jeg valgte å heller ha den i burgerbrød med all the fixings, og dette var saker altså. Mannen min: «disse må du lage mer av». 9 burgere forsvant på to dager, og jeg laget 15 til. De forsvant også fort, gitt.
Frys dem ned, så har du alltid lett tilgjengelige burgere.

Ingredienser til ca. 8-9 burgere:

 • 3 dl hakket løk (ca. 2 store løk)
 • 5 dl vann tilsatt en terning grønnsaksbuljong
 • 5 dl små havregryn (bruk glutenfrie, så er burgerne uten gluten)
 • 1 dl grovhakkede valnøtter
 • 1 dl hele solsikkefrø
 • 2 ss næringsgjær
 • 1 ts tørket basilikum
 • 1 ts tørket oregano
 • 2 hvitløksfedd, revet

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader og kle en stekeplate med bakepapir.
Ha buljongvannet i en stor gryte og ha i løken. Kok den i 10 minutter på svak til middels varme under lokk. Tilsett resten av ingrediensene og småkok i 2-3 minutter. Ta gryten av varmen og sett den til avkjøling i kaldt vannbad (feks. iskaldt vann i oppvaskkummen, sett gryten nedi).

Når røren er kald nok til å håndteres, ta ut en neve røre og lag en ball, ca. tennisballstørrelse eller litt mindre. Legg den på stekebrettet og klapp den forsiktig til en fin burger. Gjenta med resten av røren, og stek burgerne midt i ovnen i ca. 25-30 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles i 5-10 minutter mens du varmer opp olje i en stekepanne.
Man MÅ ikke steke dem i pannen altså, men jeg synes det utgjør stor forskjell på smak og konsistens, så jeg anbefaler det virkelig selv om det blir litt mer fett.

Stek burgerne godt på begge sider. Server dem i burgerbrød med tilbehør, eller til kokte poteter og grønnsaker, eller lag et åttitallssmørbrød med karbonade, stekt løk, salatblad og sitronskive. Ikke glem persillekvasten!

Burgerne har god, fast konsistens og kan også grilles etter at de har vært i ovnen og avkjølt seg litt etter steking. Etter pannesteking får de enda fastere og bedre konsistens. Skikkelig kjøttete og gode!

25 Comments

 1. Trur du det er mogleg å byte valnøttene ut med noko anna for oss som ikkje toler slikt?

  • Hei du. Ja, det går garantert fint. Jeg har ikke prøvd selv, men nøttene er jo i utgangpunktet der kun for å gi knasefølelse, ikke for en spesiell annen funksjon. Tror du bare kan sløyfe dem, rett og slett. Jeg ville bedt deg prøve å bytte dem ut med solsikkefrø, men det er jo slike i burgerne fra før av, så da er jeg litt blank. Men bare sløyf dem du, solsikkefrøene gir jo nok knas. 🙂

  • Ok, takk! 🙂

 2. Skal prøve disse nå, tror du det er best å fryse de før pannesteking? Og så steke de ferdig når de skal brukes?

  • Heia. Jeg tør ikke svare helt på det, da jeg kun har frøset dem fra stekt tilstand, men egentlig tror jeg begge deler går greit. Hvis du skal fryse dem ustekte, bør du passe på å fryse dem ned på et brett dekket med bakepapir først, og når de er helt frøset, kan du legge dem oppå hverandre, evt. i en pose. Og så bør de nok tines helt før steking. Ulempen er jo at de kan bli veldig bløte når de tiner, så det kan jo gå galt.
   Men de funker i hvert fall fint å fryse ned stekte. Jeg tiner dem før steking, så er det bare å steke i vei, enten i ovn eller på panne, 🙂

 3. Hei, når du sei "hele solsikkefrø" do you mean the seed with the shell or just the seed not crushed?

 4. Hei, lyst å prøve disse men har ikke solsikekfrø.. går det me gresskarfrø eller sesamfrø ? 😮

 5. Hei

  Jeg har ikke prøvd med noe annet, men sesamfrø blir nok ikke helt det samme da de er så små og ikke gir noe "crunch". Gresskarfrø burde funke men de er jo litt hardere og større, kanskje grovhakke dem litt? Bruk gjerne litt mindre mengde og øk på mengden valnøtter, da burde det gå fint. 🙂

  Cathrine

 6. Supre burgere!! Jeg lager STORE batcher og fryser, man trenger ikke å tine de før steking:)

 7. Thank you very much Cathrine, eg lage di nå for andre gang (smakt di først nå ein fantastisk venn søkt ut noge eg kunne spise på dåpen til hennes datter, eg var skikkelig imponert, soooo tusen takk igjen ?)

 8. Hei du:) Eg tenkte å prøve disse, og har kjøpt næringsgjær i dag, men det står at den ikkje skal varmebehandles… Bjâst flingor. E det bare å bruke det allikevel?

  • Heia. Ja det går helt fint, de skriver det på siden noen bruker det som kosttilskudd og da kan noen av vitaminene gå tapt ved oppvarming. Det betyr ikke noe for smaken overhodet, produktet er det samme, bare med litt færre vitaminer. Det samme skjer jo med det aller meste av mat. Jeg bruker det nesten bare oppvarmet. 🙂

  • Supert! Takk for hjelpen:)

 9. Kan man sløyfe næringsgjæren? Eventuelt bytte den ut med noe annet?

 10. åhh desse blei sjukt bra! eg hadde ikkje valnøtter, so eg bruker heller mandler, og har heller ikkje næringsgjær igjen (krise!), men eg lagde ei krydderblanding av sennep + oregano + basilikum + peppar + soyasaus + smoked paprika. STOR suksess! det einaste eg gjorde galt var og ikkje laga fleire..

 11. Jeg lagde de nå med noen ekstra ting: 1 ts liquid smoke, srirachasaus og 1 ts salt og nykvernet pepper. Det ble kjempegodt! og med liquid smoke smaker det akkurat som kjøtt synes jeg:)

 12. Eirin Jøssund

  Wow, disse var bare fantastisk gode! Definitivt en av mine favorittoppskrifter! <3

 13. Hvorfor ikke bare steke dem i panna?
  Tror du det ville fungert og gått fortere?

  • Hei Marius
   Joda det går sikkert fint. Vi pleier å steke dem i ovnen for å spare fett, og for å få dem garantert gjennomstekt inni så de ikke er mushy, for veggisburgere laget av korn og lignende kan ofte bli veldig mushy inni og for stekt utenpå, ofte vanskelig å finne en god balanse der. I tillegg til at noen i familien reagerer veldig på fett (magen) og vi vil minimere det så mye vi kan. Dessuten sparer vi tid, mener vi, siden vi kan steke MANGE om gangen i forhold til å steke 4 om gangen i en panne og måtte være tilstede mens de steker.
   Men jeg tror nok fint disse kan stekes i pannen for de henger godt sammen. Prøv, og gi gjerne tilbakemelding på hvordan det gikk. Bare husk det jeg nevnte om å få dem nok stekt inni uten at de blir brent utenpå. Kanskje bruke litt svak varme og la dem steke lenge, og skru opp varmen på slutten. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.