Vegansk frikasségryte

Jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle kalle denne retten, for jeg synes den minner om en slags fiskegryte. Men den minner samtidig om frikassé. Jeg landet til slutt på frikassé, så får jeg heller anbefale gryta til de som er ute etter en slags vegansk erstatning for fiskegryte, for med de riktige krydderiene (dill? Alger?) kan denne passe ypperlig som det også! Denne kan varieres endel. Sløyf feks. soyabitene (men det ville jeg aldri funnet på, de er så gode), ha i blomkålbuketter, skjær gulrøttene i staver i stedet for i biter, ha i sellerirot, hva du vil!

Det er beint frem en av de beste gryterettene jeg har laget. Jeg laget den for flere uker siden og spiste så mye at jeg fremdeles er mett.

Ingredienser til 4-5 personer:

 • 1 stor hakket purre
 • 5-6 store skivede gulrøtter (eller mer/mindre etter smak)
 • 1/2 pose tørkede soyachunks eller lignende kjøtterstatning
 • 2 poser Toro Parisienne fiskesaus (ja, den er vegansk)
 • Soyamelk og vegansk margarin til sausen (lag den på kun soyamelk, ikke vann)
 • 2-3 ss næringsgjær
 • Litt revet vegansk ost om du har (jeg brukte Wilmersburger, men kan fint sløyfes og)
 • Løkpulver, hvitløkspulver, litt paprikapulver
 • 1 terning grønnsaksbuljong
 • MASSE frisk persille
 • Kokte poteter

Fremgangsmåte:
Kok gulrøttene nesten møre. Sett tilside. Sett potetene på kok.
Bløtlegg soyachunksene i kokvarmt vann. La de ligge under lokk i 10 minutter. Ha dem over i et dørslag og la dem renne godt av.
Ha olje i en stekepanne og stek dem sammen med en valgfri marinade (Santa Maria sine porsjonsmarinader er gode, selges i alle butikker, bruk feks. chicken eller allround). Sett tilside.
Smelt vegansk margarin i en stor gryte og stek purren myk på middels varme.  Lag sausen etter anvisning på posen, men bruk bare soyamelk og sløyf vannet. Ha i næringsgjær og grønnsaksbuljong og bland sausen i grønnsakene. Tilsett soyabitene.
Smak til med krydder og ha i masse, masse frisk persille. Kruspersille eller bladpersille, alt etter hva du liker.

Server med nykokte poteter og enda mer persille.

6 Comments

 1. Charlotte

  Dette så så godt ut at jeg nesten datt av stolen.

 2. Hvor mye er en halv pose soyachunks? Er forskjellige størrelser på de… ser veldig godt ut:)

  • Hei Toril
   Jeg kunne nok spesifisert det litt bedre ja. Sannheten er at jeg aldri bruker mengdeforhold her. Jeg bare hiver oppi en passende mengde (som nesten alltid blir for mye, men vi elsker jo rester, hehe).
   Sjekket posen nå, og den er på 300 gram, så ca. 150 gram da. 🙂

 3. Sikkert god i terteskjell!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.