Gjesteblogger: pastagrateng med grønnkål, fra Veganslife

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring
Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring

Denne gangen er det Veganslife som gjesteblogger hos meg. Ingrid Helene er ei nydelig jente som tar noen av de fineste matbildene jeg vet om. Maten ser alltid nesten irriterende lekker ut, fargesprakende og fristende.

Kremet pastagrateng med grønnkål

Hva er vel bedre enn en kremete pastagrateng med litt grønt i? Uten å ha servert denne til noen barn selv, vil jeg tro den virkelig faller i god smak hos de minste; her på Veganeren ser jeg jo at pasta i forskjellige former slår an hos barna.
Retten er også ganske fleksibel om man ønsker; bytt ut brokkoli med grønnsaker etter ønske, og/eller grønnkålen med spinat. En kan også bytte ut de vanlige potetene i sausen med søtpotet, flaskegresskar eller vanlig gresskar.

Tips: jeg laget denne pastagratengen med glutenfrie pastaskruer, og det funket veldig fint! 
Glutenfri pasta har en tendens til å falle litt sammen dersom den overkokes, så hvis du bruker glutenfri pasta, trenger du ikke å koke den så lenge. Den kokes videre når den bakes i ovnen.

Du trenger:

 • 450 gram pastaskruer (glutenfri pasta feks)
 • 1/2 brokkoli
 • 1 gul løk
 • 100 gram grønnkål

Saus:

 • 200 gram kokte poteter
 • 4 dl mandelmelk
 • 1/3 ts muskatnøtt
 • 2 håndfuller frisk basilikum
 • 1 ts Dijonsennep
 • 2 dl næringsgjær
 • 1/2 sitron
 • 1 fedd hvitløk

 Slik gjør du:
Start med å skrelle og koke potetene. Når potetene er møre, har du dem oppi en blender. Hell så i mandelmelk, muskat, basilikum, dijon, næringsgjær, saften fra sitronen og hvitløksfeddet. Kjør på full guffe noen minutter til du får en jevn og smakfull saus. Smak til med salt og pepper.
La stå enn så lenge.

Mens potetene koker; kok pasta som anvist på pakken. Kutt brokkolien i små buketter. Ha brokkolibukettene oppi vannet sammen med pastaen de siste 4 minuttene av koketiden. Hell av vannet og la stå enn så lenge.

Kutt løk i mindre biter og finhakk grønnkålen (husk å fjerne den harde stilken). Stek løk og grønnkål sammen i en stekepanne på høy/medium varme i opp mot 10 minutter til løken blir blank og grønnkålen faller sammen. Ha nå løk og grønnkål over i kjelen med pasta og brokkoli og bland godt sammen. Ha blandingen over i en ildfast form og sett ovnen på 200 grader.
Hell nå sausen over i formen med pasta og grønnsaker og bak i ovnen i 30-40 minutter.

Nytes med en god og frisk salat!

 

 

2 Comments

 1. Skal det virkelig være to desiliter næringsgjær? Synes det høres mye ut…

  • Hei Eva-Hanne

   Jeg har ikke laget denne gratengen selv (gjesteblogg) så jeg tør ikke påstå noe, men jeg har tidligere laget en lignende saus til mac & cheese og der var det ca samme mengdeforhold men enda mer næringsgjær, 2,5 dl tror jeg, og det var perfekt. Du kan gjerne ha i mindre om du vil, det er helst smaken det går på, men jeg var i hvert fall veldig fornøyd med den mengden i den pastaretten jeg lagde. Dersom du er skeptisk, begynn gjerne med 1 eller 1,5 dl og tilsett mer mot slutten, etter smak. Lykke til! 🙂

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.