Gulrotlaks (vegansk røkelaks)

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Gulrotlaks (vegansk røkelaks)

«Røkelaks» av gulrøtter er noe av det særeste jeg har prøvd som veganer, og jeg hadde oppriktig aldri trodd det faktisk skulle bli så bra. Kan man få gulrøtter til å smake som røkt laks? Eh, nei? Vel, det viste seg faktisk å gå an, det ble helt perfekt! Jeg testet ut «laksen» på en kompis som ikke er veganer, og han elsket det, så om noen tror det kun er mine veganer-smaksløker som lurer meg så kan jeg i hvert fall bekrefte at DET er det ikke!

Dette er faktisk noe av det aller beste jeg vet. Jeg lager alltid diger porsjon og spiser mengder i dagesvis, helt til jeg er lei (i noen få dager). Perfekt til alle slags store familiefrokoster, perfekt til alle høytider, perfekt til late helgefrokoster og ja, alt!

Gulrotlaks (vegansk røkelaks)
Gulrotlaks (vegansk røkelaks)

Ingredienser til en liten brødform (nok til ca. 8-10 brødskiver):

  • 3 store gulrøtter, uskrelte
  • Grovt havsalt til å dekke gulrøttene
  • 1 ss lys soyasaus (kan sløyfes)
  • 2 ss smaksnøytral matolje, feks. solsikke
  • 1 ts eddik, samme hvilken sort
  • 1-2 ts liquid smoke (smak til, det er ganske heavy saker, fås på Meny og Mega)
  • 1 nori-ark (sånn til sushi, vet dere), delt i store biter
  • Frisk eller tørket dill om ønskelig (det er jo ofte ikke dill på røkelaks så det kan evt. strøs over etterpå, men jeg synes det gir en ekstra god smak på blandingen)

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader. Strø litt havsalt i bunnen av en ildfast form, trenger ikke være tykt lag. Legg gulrøttene hele oppå og strø havsalt over dem så de er dekket, eller nesten. Jeg gidder ikke å sløse med så mye salt, så jeg dekker dem ikke helt, det går fint.
Men ikke skrell gulrøttene! Da smaker de BARE salt!
Stek gulrøttene i ca. 1 time, eller til de er nesten helt møre. Kjenn etter med en kniv, det kan godt være litt motstand, da er de lettere å dele opp etterpå, ellers blir de fort mos.
La gulrøttene avkjøles litt. Jeg steker dem ofte kvelden før og lar de bli helt kalde i kjøleskapet over natten. Da er de lettere å skjære opp og, når de er kalde.
Lag marinaden ved å blande sammen soyasaus, olje, liquid smoke og evt litt dill. Legg et noriark i bunnen av en boller/boks. Riv strimler/skiver av gulrøttene med en mandolin, ostehøvel eller skarp kniv. Legg dem oppi boksen med marinaden og rist så alle gulrotskivene blir dekket av marinaden.
Sett boksen i kjøleskapet og vend den litt med jevne mellomrom. Du kan godt spise gulrotlaksen nå, men den er aller best etter noen timer i kjøleskapet, eller dagen etter.
Vegansk røkelaks
Lefseruller med kremost og røkt gulrot

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.