«Røkelaks» av gulrøtter

«Røkelaks» av gulrøtter er noe av det særeste jeg har prøvd som veganer, og jeg hadde oppriktig aldri trodd det faktisk skulle bli så bra. Kan man få gulrøtter til å smake som røkt laks? Eh, nei? Vel, det viste seg faktisk å gå an, det ble helt perfekt! Jeg testet ut «laksen» på en kompis som ikke er veganer, og han elsket det, så om noen tror det kun er mine veganer-smaksløker som lurer meg så kan jeg i hvert fall bekrefte at DET er det ikke!

Her er oppskriften, den er inspirert fra et utall lignende amerikanske oppskrifter på nett. Noribitene kan plukkes ut for et mer delikat utseende, men de gir ingen bismak overhodet så er du lat og ikke bryr deg om at de er der, så for all del, la dem være.

Tips: når du bruker kelppulver eller knust nori i «laksen» blir den ofte mørkere på farge og ser kanskje ikke så delikat ut, men den smaker mer autentisk. For å få penere farge på laksen, slik som på bildene her i innlegget, har vi følgende tips:

  • Sløyf både kelp og nori og få mindre fiskete smak, men allikevel en ganske god og autentisk røkelakssmak, takket være liquid smoke.
  • Ha i mindre mengde kelp eller nori, men du kan allikevel risikere at det blir litt misfarging. Men smaken er god!
  • Gulltipset: riv et flak nori i litt store biter og legg ved marinaden og gulrøttene når det ovnsbakes. Når du tar ut «laksen» av ovnen, rører du godt og lar noriflakene ligge i gulrotblandingen frem til det er kaldt, gjerne også under oppbevaring, og så tar du dem ut når det skal serveres. Da får du fiskete smak men ingen sorte flekker. 🙂
«Røkelaks» av gulrøtter
«Røkelaks» av gulrøtter

Ingredienser til en liten brødform (nok til ca. 8-10 brødskiver):

  • 3 store gulrøtter
  • 3 ss soyasaus
  • 1-2 ts liquid smoke (smak til, det er ganske heavy saker, fås på Meny og Mega)
  • 1 stor ss kelp-pulver (1 knust nori-ark om du ikke har kelp)
  • Frisk eller tørket dill om ønskelig (det er jo ofte ikke dill på røkelaks så det kan evt. strøs over etterpå, men jeg synes det gir en ekstra god smak på blandingen)

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader. Kle en brødform med sølvfolie, bruk et stort stykke og la det være et stykke folie igjen på hver side av formen så du kan pakke gulrøttene godt inn. De skal dampes, ellers kan de bli tørre.
Riv tynne strimler av gulrøttene med en mandolin eller lignende. Legg dem i en bolle og ha over resten av ingrediensene (unntatt dill med mindre du gjør som meg). Bland alt godt sammen og legg blandingen over i brødformen.
Brett over folien og se til at det er godt pakket inn. Stek formen i ca. 20-30 minutter, eller til gulrøttene er nesten helt myke, pass på å ikke la dem steke så lenge at de blir mushy. Jeg tar dem ut mens de ennå har bittelitt (men veldig lite) crunch. De blir mykere etter en dag i kjøleskap.
La det avkjøles litt, og server på godt brød med dill over. Jeg aner ikke hvor lenge denne er holdbar, men vil i hvert fall tro en god uke i kjøleskapet.
Vegansk røkelaks
Lefseruller med kremost og røkt gulrot

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.