Veganer i Vilnius, Litauen

Veganer i Vilnius, Litauen – da har man opplevd det og. Jeg og min samboer har nettopp kommet hjem fra Litauen, der vi tilbragte onsdag – søndag. Jeg fikk turen i bursdagsgave av verdens beste kjæreste, og dagene gikk (som vanlig) så altfor fort!

Vi var jo selvfølgelig spente på hvordan det var å være veganer i Litauen. Jeg har tidligere ekstremt god erfaring fra både Tsjekkia og Polen, så jeg regnet med det ville bli like bra her.

Jeg tok vel litt feil der. Ikke misforstå, Litauen er bra på mye god mat. Men at det er «the land of meat and potatoes» er egentlig ikke overdrevet i det hele tatt. Litauere er ekstremt glade i kjøtt! Og de putter det i det aller meste. Nå er det jo sjelden noe problem å be om ting uten kjøtt, og selv om Litauerne flest er ekstremt dårlige i engelsk, skjønner de fleste «no meat». Litt verre er det om man begynner å gnåle om uten egg og melk og honning og lus og ja – det meste. Da går det litt i stå for alle og enhver.
Matbutikkene og helsekostbutikker var en skuffelse, må jeg innrømme. De hadde liiite vegansk stæsj i helsekosten, og masse, masse kjøtt i frysediskene.

Matbutikker i Polen og Tsjekkia bugner av veggisprodukter, her fant vi niks og nada. Nesten ingenting. Og glem å lese ingredienslister, for i Litauen har de det med å klistre litauiske merkelapper over den engelske teksten slik at man ikke kan lese hva som er i produktene. Frustrerende.

Men – vi sultet ikke! Ikke i det hele tatt. Vilnius, og til og med Kaunas, byen vi tilbragte vår siste natt i, hadde en god del veggis-restauranter og til og med helt veganske! Vi fikk dessverre ikke besøkt så mange da vi hadde fokus på litt andre ting enn mat, men vi fikk da smakt oss gjennom et par restauranter, og på det ene stedet vi var der vi ville ha soppsuppe, sa servitøren uten at vi engang spurte: «there is bacon in this soup». I tillegg var det mange servitører og til og med selgere i gateboder som brukte ordet «vegan» og visste hva det var. Det hadde jeg ikke ventet meg, faktisk, så folk blir mer og mer opplyst!

Anyway, jeg skal ikke skrive så mye mer, annet enn at er man ute etter store veganske matopplevelser bør man kanskje heller velge Tsjekkia (Praha!!) eller Polen, der har de også veldig mye mer vegansk utvalg i matbutikkene. Men Vilnius er en fantastisk flott by med både god mat og nydelige mennesker, og ikke minst MARKEDET som kom brått på oss da vi var ute og gikk tur. Kilometervis med telt-boder, det tok aldri slutt! Overalt! Og de solgte en haug med hjemmelagde suvenirer, smykker, klær, mat osv. Jeg var veldig spent på disse typiske Litauiske høye kakene som ser ut som mislykket popcorn, men fant ikke ut om de var veganske eller ei.

Jeg legger bare inn noen bilder med litt tekst, så får dere i hvert fall se litt av det vi spiste og opplevde på turen. Både jeg og min samboer er klare på at vi vil tilbake til Vilnius, vi trivdes veldig godt der. 🙂

*********************************************************************************

Først ut er Namai, en supersøt vegetarisk restaurant med verdens SØTESTE personale! Og den søteste, minste døren jeg har gått gjennom. Man skal ikke være særlig stor for å måtte bruke litt innsats for å komme seg inn her, haha. Men herlighet, både jeg og sambo falt pladask for dette stedet. Atmosfæren var så varm og innbydende at man bare ville bli sittende i timesvis, og maten var helt himmelsk. De hadde mange veganske valg, og servicen var upåklagelig! Hit vil vi tilbake!

Veganer i Vilnius, Litauen

 

«Blogger du? Ojoj, så spennende, klart du kan ta bilde, iiih nå ble jeg helt rød her, kan jeg få bloggadressen så jeg kan se innlegget når det er lagt ut?». Herlighet, for noen søte jenter som jobbet her, de visste ikke hva godt de kunne gjøre for sine gjester og hadde alltid et stort smil på lur.

 

«Dette kunne jeg levd på», sa Gunnar da han hadde spist opp. Han er veldig glad i raw food og dette var visstnok noe av det beste han hadde fått servert – noensinne. Raw squash-pasta med solsikkespirer, tomater, ruccola og en helt magisk vinaigrette/saus. Jeg smakte, og ja – DET VAR KJEMPEGODT!

 

Jeg hadde hjemmelagde falafler, hummus, hjemmelaget crispy brød og salat, og en vidunderlig dressing. Jeg er, for å være ærlig, lei av falafler og er ikke særlig glad i det, men disse … OMG! Både jeg og Gunnar kunne spist 100 stk av disse, og hummusen var også til å dø for. Jeg kunne seriøst spist denne retten flere dager i uka, og har fått et nytt syn på falafler.

 

Vegansk sjokoladekake til dessert. Vi var mette, så vi delte et stykke og jammen var det smart, for denne var mektig! Jeg spurte om den var raw, for den virket litt sånn, men den var ikke helt – bare nesten. En litt sunnere sjokkiskake. Den var helt himmelsk, en av de beste kakene jeg har smakt. Silkemyk og med kraftig, kjempegod sjokoladesmak!

 

Litauerne vet å lage stoler! Kanskje de tar ordet «wood» litt for bokstavelig?

 

Sliten by, men veldig sjarmerende. Trolleybusser hadde vi i Stavanger på femtitallet
Jeg tror dette var et sykehus. Bygget er større på høyre side, men den delen av bygget er helt annerledes og mer slitt. Det fascinerte meg litt med bygninger og hus i Litauen. Det var veldig utbredt med hus og bygg med forskjellig utseendet på samme bygg. Akkurat som en rød bil med to røde dører, en gul og en blå fordi de ikke hadde mer røde igjen. Haha, veldig interessant.

 

Denne juicebaren hadde de mange steder, jeg fikk dessverre ikke med meg navnet. Kanskje det var det som står på begeret, Nektar? Uansett; de hadde masse deilige juicer, smoothies og iskremer. Iskremene smakte jeg ikke, men de bestod av kun frukt. Softis av frukt altså. Og alle milkshakene og smoothiesene var med nøttemelk (macadamia). Såvidt jeg kunne se var alt unntatt sandwichene veganske. 🙂
Vi måtte selvsagt besøke en gourmetrestaurant kalt ALIVE i Vilnius. Skikkelig flott restaurant der man kler seg litt opp og ser litt fin ut. Hvis man er veganer og skal fri til sin kjære, går man her (ingen erfaring selv, dessverre, hehe). Neida, men dette er en restaurant ALLE kan gå på, for det var ingenting annet enn maten som tilsa at det var vegansk, og ærlig talt tror jeg ikke engang kjøttiser hadde merket at det var vegansk engang for dette var helt vanlig (men fancy) mat som Bolognese, lasagne, «biff» og lignende. De hadde også flere «smaks-menyer» med flere småretter, blant annet en hel glutenfri smaksmeny, og en fireretters med dessert. Alt var vegansk.

 

 

Gunnar hadde seitanbiff med saltbakte grønnsaker og rødvinssaus. Det hvite er jeg usikker på hva er, det stod navnet på menyen men jeg husker det ikke, et rart navn. Men det var veldig godt da.
Jeg ville ha lasagne bolognese, men den kunne jeg dessverre kun få på fireretters-menyen så jeg bestilte i stedet penne bolognese. Supergodt! Det var en slags nøtteparmesan på toppen, mmmm.

 

Dette fikk vi til (gratis) forrett. Hjemmebakt surdeigsbrød med en slags sopp-paté. HIMMELSK, jeg kunne seriøst spist dette og kun dette. Gråt nesten da jeg hadde spist opp min lille skive.

 

Kaffepause på hotellet. Med sjokolade fra Anthon Berg

 

Jada, denne fant vi i Taxfree’n på Stavanger lufthavn. Jeg er ikke såå glad i mørk, ren sjokolade, men det er godt til en kopp kaffe i ny og ne. Og kjekt å ha på lur i skuffen om man plutselig blir ekstremt godtesyk. En liten bit er nok.

Det var alt for nå, vi skulle gjerne ha opplevd mer og tatt flere bilder av mat og opplevelser, men vi skal definitivt tilbake til Vilnius, da vi begge falt pladask for den byen. Kan virkelig anbefale en tur dit, selv om det finnes mer veganvennlige steder å dra. Mat er ikke alt (bare nesten). 🙂

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.