Pavlova med vaniljekrem og bær

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlova er opprinnelig laget av eggehviter, men jammen kan det også veganiseres

I dag er det 17. mai, årets største kake- og isdag! I Norge har det etterhvert blitt en veldig stor tradisjon med Pavlovakake på akkurat denne dagen, og marengs er jo som kjent laget hovedsakelig av egg. Så det utgår jo for veganere. Eller gjør det? Neida, etter at en eller annen genistrek av et menneske i Sverige (?) fant ut at laken fra kikertbokser, også kalt Aquafaba (merk dere dette navnet, det kommer til å bli STORT i veganverden) har flere og flere veganere eksperimentert med dette geniale dåsevannet, og funnet ut at det er den mest perfekte egg-erstatningen noensinne! Jeg kommer til å lage et eget innlegg om dette etterhvert, men nå har jeg altså endelig fått til en god pavlova ved å bruke aquafaba, og det må jo deles. Gratulerer med dagen, Norge!

 

Ingredienser til en ganske så stor bunn, eller noen flere mindre:

 • 1 boks kikerter, jeg anbefaler Rema 1000 sine
 • 2 dl sukker
 • 1 spiseskje vaniljesukker (ja, jeg elsker vanilje, du kan bruke mindre altså)

Fyll:

 • 1 pakke Gryr-fløte eller annen vegetabilsk fløte
 • 2 beger Alpro vaniljedessert (de som kommer i 4-pakning)
 • Bær, frukt, det du måtte ønske

Fremgangsmåte:
Ha laken fra kikertene i en bolle, kikertene skal du ikke bruke nå men ta for all del vare på dem, det er jo dødsgod snacks, eller kan brukes i salater, middager, hummus osv. ELSKER kikerter og bruker det nesten hver dag.

Finn frem en el-visp og visp laken til den danner stive topper. Dette er så kult, for etter et par minutter går den fra å være lysebrun, vannete og kjip, til å se sånn ut:

Pisk videre til du kan gjøre dette:

Finn frem et papirkledd stekebrett og sett ovnen på 100 grader. Fordel marengsen på bakepapiret i den formen du vil ha. Noen lager langpanne, andre lager rund. Up to you. Lag gjerne også små «fuglereder» du kan fylle med godsaker og servere porsjonsvis. Det vil jeg gjøre neste gang. Eller hva med pikekyss? Dette blir jo en ganske stor pavlova så du kan feks. lage en mindre kake og bruke resten til pikekyss. Nam!

NB: det kan være lurt å lage flere små i stedet for en stor! En stor marengsbunn vil nemlig risikere å sprekke fortere, samt henge fast i bakepapiret etter steking. Små pavlovaer holder gjerne formen lettere. 

Sett brettet i ovnen når den er klar og stek i 2 timer. Dette varierer nemlig veldig fra ovn til ovn, og det er viktig at du bruker tid og ikke for høy varme. Det TAR tid å steke en pavlova, for den skal egentlig ikke stekes, men tørkes ut. Sist brukte jeg 150 grader etter tips fra en annen oppskrift, og da gikk det til helsike, den ble halvbrent og brakk fra hverandre. Det er mye som kan gå galt her, så bruk god tid og lav varme så er man mer safe. Sjekk hver halvtime og skru varmen enda litt mer ned om den ser ut til å bli brent før den er ferdig. Jeg anså min bunn som ferdig etter 3 timer på 100 grader, da var den lysebrun (se bildet) og da jeg banket lett på den med pekefingeren var den hard og porøs.

Nå er det noen som velger å ta den ut, men vet dere hva? Det beste tipset mitt er å la den rett og slett stå i ovnen. Skru av ovnen og la den stå til dagen etter om du kan. I hvert fall la den bli kald der inne. Når den er avkjølt tar du brettet ut og drar forsiktig av bakepapiret, og så kan bunnen oppbevares på et fat under et kjøkkenhåndkle eller i en stor kakeboks eller lignende til den skal brukes, den holder lenge om den ikke blir utsatt for fuktighet.

Fyllet må tas på rett før servering, eller tidligst en time før. Det gjør nemlig at bunnen synker litt sammen og blir litt myk. Jo lenger den står med fyll, jo mykere blir den. Jeg er en av de tåpene som liker myk marengs, så skal jeg ikke servere den i et selskap tar jeg gjerne fyllet på lenge før, men fyllet skal altså helst på rett før servering.

*Fyllet lager du enkelt ved å piske kremfløten (bruk ballongvisp, viktig, ellers blir den ikke stiv) stiv, ha så i begge begrene med vaniljedessert og pisk videre. Når kremen er stiv og fin, bre den utover toppen av pavlovabunnen og dekk med det du måtte ønske. Bær og revet sjokolade er nam.

 

4 Comments

 1. Å herregud nå blei eg glad når eg fant denne 🙂 skal ikke ha gluten, melk eller eggehviter… Her kommer jeg til å lese mye, har utrolig mye å lære 🙂

  • Hei June
   Så kjekt å høre! Du må bare sende oss en melding i kommentarfeltene her eller på Veganeren på FB/Instagram om du lurer på noe. Lykke til med plantebasert matlaging, det er så mye spennende å lage.:D

   Hilsen Cathrine

 2. Hei! Jeg laget denne nå ettersom en annen vegetar blogg hadde en lignende oppskrift, men var en fullstendig fiasko. Tenkte at denne oppskriften var billet proof. Alt gikk som det skulle frem til jeg skulle ta inn i de andre Ingrediensene. Skal det være sånn som det står i oppskriften? For eddiken tynnet ut skummet, og jeg fikk det aldri så stivt igjen. Veldig kjedelig på selveste 17 mai.

  • Hei Jeanette.

   Det var veldig leit å høre. 🙁 Jeg har fått til denne alle gangene unntatt to, da ble den som du beskriver, men jeg vet ikke hvorfor, for å være ærlig. Jeg prøvde igjen og da gikk det fint. Jeg prøvde imidlertid en oppskrift der jeg kun brukte aquafaba og sukker (og litt vaniljesukker for smaken) og det gikk fint, bortsett fra at pavlovaen min ble for stor så den hang fast i bakepapiret. Så jeg ville laget flere små heller enn én stor.
   Jeg skal endre oppskriften til den jeg laget nå sist, siden jeg tror den er hakket bedre. Beklager at det ikke ble som du tenkte. jeg legger aldri ut oppskrifter som feiler hos meg, da prøver jeg igjen før jeg legger dem ut. Men vet at mange sliter med pavlova, kanskje pga. forskjellige ovner, bolle som ikke er 100 % ren, jeg vet ikke, jeg ser bare at vegansk pavlova er det folk sliter veldig med rundt 17 mai, hehe. Håper det blir bra neste gang du prøver, og at du har en fin 17. mai ellers.

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.