Suppe med traktkantarell og ramsløk

Suppe med traktkantarell og ramsløk
Suppe med traktkantarell og ramsløk

Suppe med traktkantarell og ramsløk

Hei kjære leser.

Dette blir min første oppskrift på veganeren, så med dette erklærer jeg min veganske matbloggingskarriere for åpnet.

I sommer plukket vi masse ramsløk eller nei, vi gjorde faktisk ikke det, vi fikk tilsendt ca 2,5 tonn ferskplukket ramsløk fra elskeverdige Vegankongen Jarle Flaen. Siden i sommer har det blitt ramsløksmør, ramsløkpesto, ramsløkpizza og så videre i det uendelige. Jeg tok også med 1 tonn til kokken på jobb, som jevnlig har forsynt illsultne prosjektledere og programmerere på Tieto og Cegal alle slags retter med ramsløk i.

Traktkantareller er bortsett fra navnebroren vanlig kantarell, en av de mest vanlige soppene i norsk natur, men folk flest kjenner den ikke og den får stort sett stå i fred. Dersom du derimot kjenner arten er det ikke vanskelig å få øye på den nærmest overalt i norske gran og furuskoger. I løpet av en liten halvtime i Rogaland arboret fikk jeg plukket med meg en god brødpose med traktkantareller. Disse ble tørket med dehydratoren vår og oppbevares i norgesglass på en mørk og relativ kjølig plass.

Suppe med traktkantarell og ramsløk
Suppe med traktkantarell og ramsløk

Traktkantareller legges i en skål med kokende vann en liten time og får da nærmest tilbake sin originale smak og tekstur.  Vannet helles så av og dens milde sak gjør at de har et stort bruksområde. En av mine favoritter er å sprøsteke dem og bruke dem som strøssel på hot-dogs, omtrent som sprøløk.

I denne oppskriften har jeg kombinert den syrlige smaken fra ramsløk med den runde tørre smaken fra traktkantarellen og er godt fornøyd med resultatet.

Suppe med traktkantarell og ramsløk
Suppe med traktkantarell og ramsløk

Forberedelsestid: 10 minutt

Steke / Koketid: 30 minutt

Totalt: 40 minutt

Ingredienser

 • 1 kopp tørket traktkantarell
 • 1,5 dl vann
 • 2 ts vegansk buljong
 • 1 neve ramsløk
 • Kokosolje til stekning
 • 2 ss hvetemel
 • 1 veldig lite silkekjuke
 • en kartong Gryr fløte, 3 dl
 • 1 ss tomatpure
 • Salt / Pepper

Fremgangsmåte

 1. Kok opp 2 dl vann og bløttlegg den tørka soppen. La dette ligge i en halv til en time. Sil av soppvannet og ta vare på dette. Kutt opp og fres ramsløk på svak varme i ca. 10 minutt, tilsett soppen og stek videre på svak varme i 10 minutt.
 2. Ha i 3 ss siktet hvetemel og resten av vann pluss soppvann i omganger under røring. Ta i buljong og Oatly iMAT. Rør inn en ss tomatpure og kok på svak varme i ca 20 minutt. Smak til med salt og pepper.
 3. Serveres med fersk gressløk og surdeigsbaguetter.

Her er oppskriften / fremgangsmåten på youtube:

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.