Kolakaker (karamellkaker)

Kolakaker (karamellkaker)

Disse har jeg laget til jul i minst 6-7 år, tror jeg. Noen kaller dem for colakaker, men det beror nok på en misforståelse. Disse har ingenting med drikken Cola å gjøre. Kola betyr nemlig «karamell» på svensk, og disse kakene er av svensk herkomst. Så den riktige oversettelsen er nok «karamellkaker», og de har en fantastisk god karamellsmak!

Jeg har valgt å strø hakkede mandler på toppen før steking, da det gir en ekstra god smak og konsistens på kakene. Lekkert!

Sjekk også oppskriften vår på Skriverfruens julekaker, en tradisjonell julekake som minner om disse, men med sjokoladesmak.

Ingredienser til ca. 40 pinner:

  • 200 gram sukker
  • 200 gram vegansk margarin, for eksempel Smøremyk
  • 300 gram hvetemel
  • 3-4 store ss lys sirup
  • 2 ts natron
  • 2 ts vaniljesukker
  • en god neve hakkede mandler, om ønskelig

Fremgangsmåte:

Jeg gjør det enkelt: ha alle ingrediensene i food processoren og kjør til en samlet deig. Deigen blir ganske fettete og myk, og kan ikke kjevles. Del deigen i to deler.

Sett ovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Klapp hvert deigemne ut til et rektangel som du legger overfor hverandre på stekebrettet.  Ikke for tykt, men heller ikke papirtynt. Strø evt. over hakkede mandler.

Stek kakene i ca. et kvarter, eller til de ser gyldne ut. Ta ut brettet, del hver leiv i to på tvers først, og så kjører du kniven/pizzahjulet på skrått nedover leiven. Slik:

La kakene avkjøles før du fjerner dem fra brettet, så de ikke går i stykker.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.