Seitanstek med deilig fløtesaus laget på kraft

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

PERFEKT NYTTÅRSMIDDAG!

Seitan er så anvendelig. Man kan lage pølser, burgere, seitanstek, ja man kan også ha det i brød. Tenk at man får _kjøtt_ (på en måte) ut av å blande et mel med krydder og væske, jeg blir like fascinert hver eneste gang.

Gunnar klarer ikke slutte å småspise når jeg lager denne steken, og sausen er bare helt himmelsk. Selv om jeg er god på sauser, er det første gang (tror jeg?) at jeg lager saus på skikkelig kraft. Skal du ikke lage seitanstek men vil ha sausen, kan du jo for eksempel brune litt løk i en gryte, ha i vegansk margarin eller olje og brune det, tilsette grønnsaksbuljong til passe konsistens og så krydre med det som er oppgitt i oppskriften.

Jeg anbefaler dog å lage sausen på kraften så sørg for å alltid ta vare på kraften når du lager noe av seitan som skal kokes i væske, så fryser du den ned.

Seitanstek med deilig fløtesaus laget på kraft
Seitanstek med deilig fløtesaus laget på kraft

   

 

Ingredienser til to middels store steker, passe til 5-6 personer:

 • 4 dl glutenmel
 • 1 dl næringsgjær
 • 1 ss hvitløkspulver
 • 1 ss løkpulver
 • 1 ss forskjellige urter (jeg brukte timian, rosmarin og salvie)
 • 1 ss paprikapulver
 • Eventuelt en teskje røkt paprikapulver
 • 2 ss buljongpulver eller 1 ts salt
 • Masse nykvernet pepper
 • Andre kryddere du liker, her er det bare å variere fletta av seg
 • 3,5 dl vann
 • 3 ss soyasaus
 • 1 ss tomatpuré
 • 2 fedd most hvitløk (kan sløyfes)

Kraft:

 • 3,5 – 4 liter vann
 • 2 dl soyasaus
 • 5-6 fedd hakket hvitløk
 • 2 store løker, grovhakket
 • 1 tommel frisk ingefær, i skiver med skallet på (kan sløyfes)
 • 2 terninger grønnsaksbuljong
 • Masse nykvernet pepper
 • Eventuelt noen grovt oppskjærte gulrøtter

Sausen:

 • 50-100 gram vegansk margarin
 • Gryta med krydderet fra bruning av stekene (se oppskrift)
 • Hvetemel til passe konsistens
 • Kraft fra stekene til passe konsistens
 • Tyttebærsyltetøy, litt eddik, pepper
 • Vegansk matfløte, ca. 1 dl (eller mer etter smak)

 

Fremgangsmåte:

Bland det tørre (alle ingrediensene ned til 3,5 dl vann) i en bolle. I en annen blander du de våte ingrediensene. Hell det våte over i det tørre og rør godt, bruk hendene mot slutten og elt til en litt fuktig deig som henger godt sammen. Del deigen i to og form to pene steker. Husk at de eser ut og blir en god del større under koking.

Kok opp alt til kraften og ha stekene i, gryten bør være romslig siden stekene som sagt eser ut. Legg på lokk og småkok i 1,5 til 2 timer. Vend på stekene et par ganger. Når stekene er ferdigkokt, ta dem ut og sil kraften over i en beholder. Grønnsakene/bitene kan kastes eller evt. moses inn i sausen om du vil.

Smelt litt margarin i den store gryten og ha i stekene. Dryss over grovt salt, pepper, paprikapulver, næringsgjær, timian og rosmarin i de mengdene du vil ha. Jeg brukte vel et par ss av alt unntatt saltet. Snu stekene og gjør det samme på andre siden. Stek dem til de får en god skorpe på utsiden. Ta dem opp og la dem hvile litt, eller legg dem i ovnen på 180 grader og la dem stå der litt og holde seg varme.

Smelt ca. 50 gram margarin i gryten med krydderet (ikke vask utav den etter du tar ut stekene!) og rør godt. Du kan også bruke olje, da. ca. en halv desiliter. Bruk gjerne mer for enda mer saus, jeg måler sjelden når jeg bruker saus, heller for mye enn for lite. Når det er smeltet, ha i hvetemel til du får en smidig grøt og tilsett den avsilte kraften mens du rører. Litt og litt. Tar du i alt på en gang får du garantert klumper. Ha i litt, rør det glatt (det tykner grøssefort) og ha i litt mer, rør, gjenta til sausen har passe konsistens. Ha i matfløte og krydder. Smak til. La sausen småkoke i noen minutter på middels varme.

Server steken med nykokte poteter, rosenkål, tyttebærsyltetøy og den gode sausen.

Flere tips til middager? Sjekk ut 40 veganske middager-posten vår og bli inspirert!

Seitanstek med deilig fløtesaus laget på kraft
Juicy Seitan Roast Pinterest
Seitanstek med deilig fløtesaus laget på kraft

4 Comments

 1. Hei,

  Kan du tipse om noen butikker i stavanger og omegn som selger glutenmel? Og eventuelt en vegansk worcestershire saus?

  Er ikke super fan av nøttestek, har vært på kurs og prøvd litt forskjellige oppskrifter, men føler det er så utrolig mye arbeid for noe som ikke smaker fantastisk, så derfor tenkte jeg å prøve meg på seitan stek i år etter å ha bladd litt gjennom bloggen din!

  • Hei Lene. Jeg kjøper det på Life på Kvadrat, det er det billigste stedet jeg har funnet det utenom nett (Vitacost eller iHerb). 1 kilo koster rundt 130 kroner mener jeg å huske. Dyrt men det er ganske drøyt og da, du får mye seitan utav den mengden. Prøv deg frem med litt forskjellige oppskrifter. Jeg likte aldri helt seitan i begynnelsen, men etterhvert som jeg fant mine egne vrier og utforsket litt, ble det veldig bra. Min favoritt nå for tiden er «roastbeef» (den på bloggen som skal kokes i ovnen i buljong), den er supergod. Og så lager jeg veldig ofte «roastveef» til ungene fordi de elsker det som pålegg. Lykke til!

   • Hei 🙂 Jeg fant faktisk glutenmel på Kinsarvik på by stasjonen i Sandnes til rundt samme pris (119kr) så nå skal jeg prøve meg litt frem! Jeg har aldri likt roastbeef eller rødt kjøtt så jeg må innrømme at jeg scrolla rett forbi den, men ser du skrev selv at du ikke likte det så da er det jo verdt et forsøk. Det er den fra 2012 du mener?
    Vet du om man kan få tak i vegansk worcestershire saus på noen butikker i området?

    • Hei igjen! Oj, unnskyld, jeg glemte helt å svare på spørsmålet angående vegansk worchestershiresaus. Det har jeg dessverre aldri sett i noen butikker i Norge så jeg bestiller noen flasker om gangen på Vitacost, de er billige der. Bare søk på vegan worchestershire sauce så får du opp noen alternativer, alle er like gode så bare ta den billigste feks. 🙂
     Hvis du vil lage det NÅ og ikke har den sausen i hus, det tar jo fort 2-3 uker i posten, så kan du bare skippe den altså, så viktig er den ikke. Bruk litt ekstra soyasaus feks. 🙂
     Jepp, det er den fra 2012 jeg mener, den er veldig ,veldig god! Stek den gjerne i en gryte i litt vegansk smør og krydder (feks masse grov pepper, timian, rosmarin, maldonsalt osv) for å få den godt brunet om du skal bruke den til stek. Noms!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.