Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell

Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell

Jeg har i flere måneder nå, vært avhengig av Veganmisjonens ovnsbakte linsepostei. Jeg ovnsbaker den ikke da, men har ellers fulgt oppskriften til punkt og prikke med ett unntak – røkt paprikapulver i røren. Mmmm! Beste posteien ever – helt til jeg og sambo fikk en idé om å tilsette sopp i posteien og gjøre andre små endringer etter egen smak. Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell er allerede rukket å bli en julepåleggsklassiker. Vi er ivrige sopp-plukkere og hver høst finner du oss i skauen med bøtter og blide fjes, og nå har vi et stort glass med blant annet traktkantareller som vi har plukket og tørket selv. Vi bløtla dem og hakket dem opp og tilsatte i posteien, smurte over  ketchup (som man gjør når man lager kjøttpudding, og med det samme nevner jeg at denne faktisk også kan brukes som nettopp kjøttpudding) og ovnsbakte dem. O’ HELGA NATT så godt! Julefrokosten ble et kor av stønn fra oss begge da vi serverte oss selv nystekte baguetter med denne nydelige posteien på. Takk til Veganmisjonen, til naturen og til oss selv for å være så smarte at vi kom på dette her. Nå må andre også få prøve, så her er oppskriften:

Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell

 

Ingredienser til 4 aluminiumsformer på ca. 12 x 15 cm):

  • 200 gram brune tørre linser (eventuelt grønne)
  • 150 gram cashewnøtter (rå eller salte, blir like godt)
  • 5 ss næringsgjær
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts vanlig paprikapulver
  • 4 ss løkpulver
  • 1 ss hvitløkspulver (kan sløyfes)
  • 5-6 ss soyasaus
  • Masse nykvernet pepper
  • 5 dl tørket steinsopp, evt. annen sopp (som godt kan være fersk og ikke tørket)

 

Fremgangsmåte:

Legg soppen i vann og la den ligge i ca. en time. Ikke kast vannet! Bruker du fersk sopp, er det bare å skjære den i biter. Det gjør du også med den avrente traktkantarellen, og så steker du den i litt olje i stekepannen til den er bittelitt sprø. Krydre med salt og pepper.

Ha linsene i en gryte og ha over bløtleggingsvæsken til soppen, det gir god smak (de skal bli dekket og litt til, så fyll på med vann om det ikke er nok soppvann). La dem småkoke til de er møre, ca. en halvtime. Hell av vannet men spar på litt i tilfelle posteien blir for tørr, da kan du ha i litt av det vannet for å gjøre den litt mykere.

Ta frem food processoren. Ha i cashewnøttene og kjør til dem til smuler. Tilsett de kokte linsene og krydderet, soyasausen og næringsgjæren. Kjør til en litt grov postei (eller helt glatt om du vil det, men litt grov er best, synes vi). Smak til med mer krydder. Rør inn den hakkede, stekte soppen for hånd. Ha posteien over i formene og smør ketchup over dem (kan sløyfes). Stek dem midt i ovnen på ca. 200 grader i et kvarters tid, til ketchupen har stivnet på toppen. Ta dem ut og la dem avkjøles litt før servering.

Denne posteien kan som sagt brukes både som pålegg og til middag. Ekstra godt med rødbeter på toppen.

Lentil & Mushroom Patè
Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell

8EEBC7E8-376C-4E20-92922B727D23F84C-1FDC5C1F-2225-486F-9792659B063E987E

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.