Raw New York cheesecake med jordbærlokk

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Raw New York cheesecake med jordbærlokk er en av de beste kakene vi har laget, for å skryte litt. En av mine «staples» før jeg ble veganer, var nettopp New York cheesecake, og den ble alltid laget i alle selskaper. Etter at jeg ble veganer, har jeg laget den samme usunne versjonen – bare uten egg og melkeprodukter selvsagt. Nå ville jeg og Gunnar imidlertid lage en sunnere versjon og da ble det en raw versjon av denne fantastiske kaken. HELT likt blir det selvfølgelig ikke, det bør man jo ikke forvente. Men kaken ble så god at den høstet masse skryt på jobben til Gunnar, og oppskriften ble så sterkt etterspurt at nå måtte den ut på bloggen fort.

Så her er den: en sunnere versjon av den kjente klassikeren, med deilig lokk av jordbær på toppen. Du kan gjerne bruke andre bær eller revet sitronskall eller andre ting, her er det bare å gjøre akkurat det man vil.

Ingredienser

En rund kake, ca. 24 cm

Bunn

 • 2,5 dl blandede nøtter eller de nøttene du vil bruke (mandler og valnøtter er godt)
 • 1,5 – 2 dl myke saftige dadler, uten stein
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • En klype salt

Fyll

 • 3 dl rå cashewnøtter bløtlagt i minst 2 timer eller helst over natta
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 1 boks kokosmelk ikke light (jeg sverger til Änglamark fra Coop)
 • Saft og skall fra 1 stor sitron
 • En klype salt
 • 4 ss lønnesirup eller annen søtning
 • 6 ss smeltet kokosolje helst smaksnøytral

Topping

 • 1 pakke frosne jordbær ca. 300 gram
 • 2 ss kokossukker
 • 1 ts vaniljeekstrakt kan sløyfes

Fremgangsmåte

 1. Ta frem en rund kakeform på ca. 24 cm i diameter og kle bunnen med bakepapir. Ha nøttene i en food processor og kjør til grove smuler. Ha i vanilje og salt, og ha i 1 dl dadler. Kjør til en smuldrete masse, og tilsett mer dadler til du får en masse som kan rulles til en kule i hånda uten å smuldre. Skal helst ikke være bløtt, men henge godt sammen, litt klistrete.
 2. Ha nøttemassen over i kakeformen og press den jevnt utover med fingrene. Sett kjølig.
 3. Ha ingrediensene til fyllet i en god blender og kjør til en helt glatt masse. Smak på den, og tilsett mer sitron eller vanilje eller annet om du synes den trenger det. Det er det som er så praktisk med raw-kaker, du kjenner smaken med en gang og kan justere den etter egen smak!
 4. Hell fyllet utover kakebunnen og sett i fryseren et par timer. Så lager du jordbærlokket:
 5. Ha jordbærene og sukkeret i en liten kjele. Varm forsiktig opp og rør innimellom mens jordbærene tiner helt og blander seg med sukkeret. Smak til med vanilje om du vil ha det i. Mos delvis med en potetmoser, skje eller stavmikser, men pass på så det ikke blir glatt. Det skal være biter av bær i toppingen (synes vi). Massen blir litt rennende, så nå kan du sile den litt eller ha den over kaken som den er. Da vil den renne nedover sidene på kaken når du tar den ut av formen. Vi synes det er best smaksmessig, MEN det gjør samtidig at kaken «faller sammen» litt fort om den blir stående ute for lenge. Sett kaken i fryseren frem til servering og husk å ta den ut av fryseren ca. 20-30 minutter før den skal serveres, så den ikke er knallhard. Kan oppbevares i kjøleskapet.

Raw New York cheesecake med jordbærlokk Raw New York cheesecake med jordbærlokk

Raw New York Cheesecake Pinterest
Raw New York Cheesecake Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.