Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

Jeg kjøpte en vidunderlig seitan-kokebok her forleden, «Seitan & beyond», på Amazon. Nå prøver vi riktignok å leve litt lavgluten her i huset til hverdags fordi vi merker at magen har bedre av det, men seitan reagerer vi faktisk ikke negativt på, så da kjører vi på med hjemmelaget roastbeef på brødskiva! Jeg har en annen roastbeef-oppskrift på bloggen som er veldig, veldig god, men denne er blitt en superfavoritt her i huset. Ungene spiste opp hele boksen på et halvt sekund, favoritten deres er godt brød med smør (feks. rapskokos), roastbeef, masse stekt løk og gjerne remulade eller aïoli på toppen. Mer fornøyde barn skal man lete lenge etter!

Konsistensen er kjempebra, smaken er nooooms (og kan varieres i det uendelige), den er lett å lage og kan brukes både som pålegg, til middag, eller hva med å skjære den opp i småbiter og lage facon av den? Jeg har gjort det med lignende seitanprodukter med stort hell. Denne oppskriften blir en stor porsjon, men ikke stor nok til at jeg allikevel ikke må lage den igjen før det er gått e uke (men så har vi 5 sultne barn i hus da).

Oppskriften er endret fra boka, etter egen smak og eksperimentering, og fremstår ikke som det samme ferdige produktet i boka.

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

Ingredienser til 1 stor rull:

Vått:

 • 5 dl vann
 • 2 ss olje, feks. oliven- eller solsikkeolje
 • 2 ss hvit miso Fås kjøpt på Vitacost, Kinsarvk
 • 2 ts liquid smoke (eller mer etter smak, men det er sterke saker)
 • 2 ss rødbetesaft fra glass eller litt rød matfarge (uten E120)

Tørt:

 • 5 dl glutenmel
 • 0,7 dl hvetemel
 • 3 ss næringsgjær
 • 2 ss løkpulver
 • 2 ss hvitløkspulver
 • 1 ts røkt paprika (valgfritt, jeg liker sterk røkt smak av «kjøttet»)
 • 2 ts havsalt
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 1 ts nykvernet pepper
 • 2 ss brunt sukker (jeg bruker palmesukker)

Fremgangsmåte:

 1. Sett ovnen på 180 grader og finn frem aluminiumsfolie.
 2. Ha det tørre i en bolle og rør godt. Bland sammen det våte i en annen bolle og bland så det våte og det tørre sammen til en deig. Rør godt, men du trenger ikke å kna noe særlig. La deigen hvile i ca. 10 minutter.
 3. Finn frem et stort ark aluminiumsfolie og legg deigen midt på. Form en stor pølse (den eser ut under steking så formen er ikke så viktig) og rull den inn til en pakke, som tvinnes i begge ender som en stor Twist-bit. Ikke for stramt da den kommer til å vokse i ovnen. Kle den i 2-3 slike ark så du er helt sikker på at det blir tett. Du vil ikke ha seitandeig utover i ovnen.
 4. Stek roastveefen midt i ovnen i ca. 2 timer. Kjenn lukten bre seg og gled deg!
 5. Etter to timer, ta den ut og la den avkjøles til romtemperatur, før du legger den i kjøleskapet og lar den ligge der til den er helt kald. Optimalt bør den ligge der i ca. 8 timer eller over natten, men det går fint an å skjære den i tynne skiver så lenge den er kald. Den bare smaker enda bedre og har perfekt konsistens etter såpass lang avkjølingstid.
 6. Server i tynne skiver på godt brød, med stekt løk og remulade, eller i litt tykkere skiver til middag.

Roastveef

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

8 Comments

 1. Mie Andersen

  Mange tak for opskriften glæder mig til at prøve den 🙂

  • Gunnar Birkeland

   Helt i orden 🙂

   Vi laget en ny igår, med rødbetejuice for å få en extra spenstig farge.

   Lykke til da.

   mvh Gunnar / Veganeren

 2. Dette ser godt ut, og jeg vil gjerne prøve! Jeg sliter litt med å finne hvit miso på Kinsarvik. Kunne dere linket til den? Evt på vitacost?

 3. Mona Rasmussen

  Bare et lite spørsmål, Er væske og melforholdet riktig? Min roastveef deig ble veldig tørr og jeg måtte tilsette mer vann.

  • Hei Mona
   Ja det skal være riktig, jeg lager denne «steken» minst en gang i uken, ofte flere, og har gjort det i nesten ett år, så den er godt utprøvd. Vet ikke helt hvorfor den ble tørr hos deg, den blir aldri det her. Rart. Men regner med litt mer vann fikset det, hvordan ble resultatet til slutt?

   Cathrine

 4. Jeanette Sandnes Jansen

  Hei. Denne så fortreffelig ut 🙂 Er det mulig å bruke noe annet enn folie på denne ? Mvh Jeanette.

  • Hei Jeanette.

   Ja faktisk så tror jeg du kan lage den uten noe rundt, koke den i buljong i ovnen. Jeg har ikke prøvd det med akkurat denne oppskriften, men hvis du ser på min oppskrift på «roastbeef» så er den ikke så ulik denne og kokes i en ildfast form i ovnen. Den er enda saftigere enn denne.
   Det er forresten et tips du kan bruke om seitanen blir tørr. Det pleier den ikke å bli her, men det har hendt, om deigen er litt for fast for eksempel. Da skjærer jeg den i skiver og legger i en sterk, god buljong (vann med grønnsaksbuljong, litt soyasaus, gjerne med soppsmak, og kanskje litt paprikapulver og pepper) i en boks og oppbevarer den slik i kjøleskapet. Seitanskivene blir utrolig saftige og gode, så jeg vurderer å alltid gjøre det, faktisk. Min sønn på 11 år elsker seitanen min, men han syntes den var EKSTRA god da jeg lot skivene ligge i slik buljong. 🙂

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.