Vegansk saltpølse (pålegg)

Vegansk saltpølse (pålegg)

Dette er pålegg på sitt beste! Seitan er enkelt å lage og så anvendelig! Du kan lage pølser, påleggspølser, «roastbeef», kebab, burgere, ja alt mulig av dette. Jeg lager denne salte påleggspølsen ca. en gang i uken, fordi barna elsker det på skiva og det er mye billigere enn å kjøpe ferdig vegansk skinkepålegg. Glutenmel koster litt men du får ganske mye pålegg/middagsretter utav en pose så om du regner ut hva et ferdiglaget seitanprodukt koster, er det egentlig latterlig billig.

TIPS: har du ikke tofu i hus? Tåler du ikke soya? Dropp tofuen og bruk 5 dl glutenmel i stedet for 7,5 dl. Ellers følger du oppskriften som anvist. . Den med tofu er absolutt best i konsistensen, men jeg har laget den soyafrie i årevis og synes den er nesten like god. 

Konsistensen er kjempebra, smaken er nooooms (og kan varieres i det uendelige), den er lett å lage og kan brukes både som pålegg, til middag, eller hva med å skjære den opp i småbiter og lage facon av den? Jeg har gjort det med lignende seitanprodukter med stort hell. Denne oppskriften blir en stor porsjon, men ikke stor nok til at jeg allikevel ikke må lage den igjen før det er gått e uke (men så har vi 5 sultne barn i hus da).

Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk saltpølse (pålegg)
Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)
Vegansk saltpølse (pålegg)

Ingredienser til 2 store pølser:

Vått:

 • 5 dl vann tilsatt en terning grønnsaksbuljong smuldret oppi
 • 1 pakke (ca. 250-300 gram) myk tofu/silketofu
 • 3 ss tomatpuré (kan byttes ut med ketchup eller bbq-saus)
 • 2 ss olje, feks. oliven- eller solsikkeolje
 • 1 ts liquid smoke (eller mer etter smak, men det er sterke saker)
 • 3 ss soyasaus, gjerne med soppsmak

Tørt:

 • 7,5 dl glutenmel
 • 4 gode ss kikertmel (kan droppes men gir litt bedre konsistens)
 • 3 ss næringsgjær
 • 2 ss løkpulver
 • 2 ss hvitløkspulver
 • 1 ts røkt paprika (valgfritt, jeg liker sterk røkt smak av «kjøttet»)
 • 2 ts havsalt
 • 2 ts nykvernet pepper
 • 2 ss brunt sukker (jeg bruker palmesukker) eller lønnesirup

Fremgangsmåte:

Deigen:

Bland sammen det tørre og våte hver for seg og bland alt godt sammen til slutt. Du trenger ikke å elte noe særlig, men pass på at deigen er godt blandet og henger sammen.

Finn frem sølvfolie og riv av noen middels store ark. Del deigen i så mange pølser du vil ha, jeg pleier å få ca 2 relativt store påleggspølser utav en porsjon. Du kan dampe den hel også men så stor gryte/rist har ikke jeg. Legg halvparten av deigen på hvert sølvfolieark og form til en avlang pølse. Den kommer til å se uformelig og rar ut, men den former seg etter folien og dobler seg i størrelse under damping/steking så den ser mye mer delikat ut når den er ferdig.

Kok opp vann i en stor gryte og sett i en damprist. Når vannet koker, legg i de innpakkede pølsene og skru varmen ned til middels. Sett på lokk og la pølsene dampe i ca. 1 time. Så baker du dem i ovnen på 180 grader i 30 minutter. Jeg vet ikke hvor viktig ovnsbakingen er, men jeg har i hvert fall gjort det sånn og de blir veldig bra i både smak og konsistens.

Avkjøl helt før du skjærer dem opp. Jeg pleier å skjære de i tynne skiver og oppbevare i en boks. Den holder i minst halvannen uke i kjøleskapet, sikkert lenger, og er fin å fryse.

Roastveef

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

12 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.