S’mores-kake

S’mores-kake

Hørt om S’mores? Det er en amerikansk spesialitet som de fleste kanskje ikke visste hva var for noen år siden, men som har sneket seg mer og mer inn i norske hjem og ganer. Det er vanligvis en typisk bål-rett der man tar frem to kjeks (typisk Digestive), en stor nygrillet marshmallow og noen biter sjokolade og legger marshmallowsen og sjokoladen mellom kjeksene. Eventuelt kan man la marshmallowsen være kald, pakke hele greia inn i sølvfolie og grille det slik at sjokkisen smelter.

Det finnes etterhvert mange forskjellige måter å lage s’mores på. Paier, kaker, konfektbiter, til og med pålegg. Her er en slags konfektkake som i hvert fall ungene i huset satte stor pris på nå i vinterferien.

S'mores-kake
S’mores-kake

Ingredienser:

Bunn:

 • 100 gram glutenfri havregryn (vanlig havre kan også selvsagt brukes for ikke-glutenfri versjon)
 • 100 gram mandler eller hasselnøtter, evt. andre nøtter eller bedre: en blanding av flere sorter
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1/2 ts havsalt
 • 4 ss sukker, jeg bruker kokossukker
 • 5 ss vegansk margarin eller kokosolje, myk

Sjokoladetopping:

 • 150 gram vegansk sjokolade, feks. Coop mørk kokesjokolade
 • 1 dl kokoskrem (det øverste tykke laget i en iskald boks kokosmelk, jeg bruker Änglamark)
 • 2 ss vegansk mykt margarin eller kokosolje
 • 1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
 • En dæsj lønnesirup eller melis om du ønsker det litt søtere
 • 1/2 ts havsalt (kan sløyfes men det er godt med litt salt mot det søte)
 • 1 pose veganske marshmallows (iHerb, Vitacost, helsekost)

Fremgangsmåte:

 1. Finn frem en food processor, en liten ildfast form (størrelse avhenger av hvor tykke barer du vil ha men bruk heller litt for liten enn litt for stor) og sett ovnen på 190 grader.
 2. I food processoren kjører du nøtter (ta av 1/4 og legg tilsides først), havregryn, salt, sukker og vaniljesukker til mel. Ha i resten av nøttene og kjør bittelitt så de blir grovhakket.
 3. Ha i margarin eller kokosolje og kjør litt så alt blandes godt. Ha i evt bittelitt mer om røren er for tørr, men den må ikke være for bløt. Skal såvidt henge sammen når du ruller en liten bolle med fingrene.
 4. Press deigen ut i formen og sett den i ovnen i ca. 20-25 minutter. Den er kanskje litt myk når den tas ut, men den stivner til endel under avkjøling så bare la den være i fred mens du lager fyllet:
 5. Pisk sammen margarin eller kokosolje og kokoskrem. Ha i vaniljesukker eller vaniljeekstrakt og melis/sirup. Smelt sjokoladen i vannbad og hell den over i kremen mens du visper godt. Skjærer den seg, ha alt i en food processor eller elvisp-mikser og pisk det godt. Gjør ingenting om det er litt «skjoldete», smaken er like god uansett. Evt. kan du smelte smøret og smelte sjokoladen i dette for så å blande inn kokoskrem og resten, men jeg synes det er like greit å gjøre det på den overnevnte måten.
 6. Hell kremen over kakebunnen og spre den fint utover med en slikkepott. Dryss evt over litt havsalt. Klipp marshmallows i to-tre deler med en oljet saks og legg dem utover fyllet, tett i tett.
 7. Nå kan du gjøre resten på to måter:
 8. – Sett formen i fryser eller kjøpeskap til alt er stivnet, det tar noen timer. Sett så formen under grill i ovnen før servering, og la den stå i et halvt til ett minutt (det går superfort, så pass på) til marshmallowsene er gyldne på toppen. Skjær i ruter og server straks. Eller:
 9. – Sett formen i ovnen under grillen med en gang fyllet er lagt på, ta den ut når marshmallowsene er gyldne, la formen avkjøles og sett så formen i kjøleskap eller fryser og server barene kalde. Begge deler er like godt, det spørs hva du selv foretrekker. Jeg serverer S’mores-kake kald.

Lage noe annet enn S’mores-kake? Sjekk gjerne ut våre andre kaker i vårt kakeoppskrifts-arkiv.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.