Røkt linsepostei

Linsepostei har i mange år vært en stor favoritt her i huset, men ingenting slår røkt linsepostei! I tell you, det er noe av det beste jeg får på brødskiva! Jeg elsker røkt smak og denne smaker nesten litt spekeskinke-aktig. Det er en av mine aller beste venninner, Annelin Knudsen, som står bak originaloppskriften, og jeg blir nesten frelst hver gang jeg kommer på besøk og får denne servert. Hun laget den til og med til utdrikningslaget mitt og jeg gråt nesten av glede.

Jeg klarer sjelden å følge en oppskrift, så jeg har laget min egen versjon. Den er ikke så ulik, men bruker tørre brune linser i stedet for hermetiske røde, og jeg bruker cashewnøtter (inspirert av Veganmisjonen sin ovnsbakte linsepostei) og litt andre kryddere i min. Det er så godt, så godt, så godt at dere blir hekta. Både Annelin og Jane (Veganmisjonen) ovnsbaker posteien. Det blir helt perfekt! Men det gjør jeg ikke selv, jeg bare bruker den som den er. Den er veldig myk og smørevennlig og kremete og rett og slett deilig rett ut av food processoren. Vil du derimot ovnsbake den (kan jo være kjekt å servere den ovnsbakt i brødform til et selskap, for eksempel) så gjør du det. 200 grader i 20-30 minutter, sånn cirka. Pass på at den ikke blir tørr!

Røkt linsepostei Røkt linsepostei

Ingredienser

 • 145 gram rå, usaltede cashewnøtter
 • 200 gram tørre, brune (eller grønne) linser
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ts liquid smoke
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 2 ts løkpulver
 • 5-6 ss soyasaus
 • 2 ss næringsgjær
 • 1 ts chiliflakes eller malt chili (mer etter smak)
 • 2 ts nykvernet pepper (mer etter smak)
 • 2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

 1. Ha linsene i en gryte, fyll på med vann så det dekker og enda mer. Ha i buljongpulver eller salt (evt noe krydder du vil ha, jeg bruker Vegeta buljongpulver), kok opp og la det småkoke til linsene er møre. Det tar ca. en halvtime pluss minus (røde linser koker mye fortere enn grønne og brune). Hell av vannet når de er ferdigkokt, og la dem avkjøles.
 2. Ha cashewnøttene i en food processor og kjør dem til grovt mel/smuler. Press oppi hvitløken og resten av ingrediensene, pluss avkjølte (eller i hvert fall ikke glovarme) linser. Kjør til en myk postei. Tilsett litt vann om det trengs, posteien skal være myk men ikke flytende. Jeg trenger ikke å ha i noe vann, som regel.
 3. Smak til med mer krydder og evt. sitronsaft. Server på godt brød. Passer også som tilbehør til middagen (kan brukes som hummus).
 4. Oppbevar i en boks i kjøleskapet, holder minst en uke, kanskje to. Har ikke prøvd å fryse den men vil tro det går helt fint.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.